Отидете към основна версия

7 151 118

Лоши новини за Украйна: Курската операция не спря руското настъпление към Покровск

  • украйна-
  • покровск-
  • русия-
  • война-
  • курска област-
  • донбас-
  • донецка област

Руската армия не се отказва от Донбас - дори напротив, засилва атаките там

Снимка: БГНЕС/ EPA

Успехите на украинската армия в Курска област не спряха продължаващото настъпление на руснаците в Донбас, пише американският в. The Washington Post.

Според анализатори една от целите на изненадващата офанзива на ЗСУ в Русия през последните 2 седмици бе да накара руската армия да изтегли свои войски от фронта в Донбас. Не се забелязва мащабно изтегляне обаче и съдбата на град като Покровск – важен център за украинската армия, е неясна.

Руските войски напредват към покрайнините на Покровск (Донецка област), това не е тайна, признават официални лица в Украйна.

В понеделник украинските местни власти издадоха заповед за задължителна евакуация на семействата с деца от град Покровск, където все още живеят 53 000 души. Според властите руските сили сега напредват толкова бързо, че е наложително семействата да напуснат града и други населени места в близките райони.

Има някои доказателства, че руснаците всъщност са достигнали последната отбранителна линия извън извън Покровск. Според анализаторите методичното напредване на Русия в Донбас показва възможна слабост в украинската стратегия за привличане на руските сили към Курск.

Русия продължава да има значително предимство в жива сила и огнева мощ. Украински войници в района на Покровск казват, че операцията Курск не е променила руското настъпление – даже напротив, натискът се е увеличил през последните дни. За руските окупатори Покровското направление остава приоритетно.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 68 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: