Отидете към основна версия

13 469 173

Forbes: Диверсионната операция на Украйна в Курска област се провали

  • украйна-
  • русия-
  • курск-
  • курска област-
  • война-
  • диверсия-
  • инвазия-
  • покровск-
  • владимир путин-
  • зсу

При превземане на Покровск Русия може да отслаби украинската отбрана по цялата източна фронтова линия – критична предпоставка за по-широко руско настъпление

Снимка: БГНЕС/ EPA

Ако целта на Украйна с инвазията в Курска област бе диверсионна, за да отклони руски войски от Донбас към Курск, то тя се провали, предаде Forbes.

Руските войски са само на няколко километра от град Покровск в Донецка област – основна цел на месеци ожесточени боеве. Градът носи стратегическа стойност за Украйна и загубата му може да коства скъпо.

Украинската армия няма много допълнителни войски, които да разположи на фронта в Покровск. Много от резервните бригади, които имаше преди месец, сега участват в изненадващото нахлуване на Украйна в руската Курска област.

Смята се, че една от целите на ЗСУ е била диверсионна, за да накара Владимир Путин да изпрати войници от Донбас за защита на руската земя. Това обаче не се случи и в този смисъл операцията на украинските военни командири се провали.

Самият президент Володимир Зеленски призна, че ситуацията в Покровск е трудна. Военни анализатори прогнозират, че тя дори ще е катастрофална, ако Украйна загуби града, защото това ще даде възможност на руската армия да окупира цялата Донецка област.

Битката за Покровск, град с предвоенно население от 60 000 души – много от които сега са избягали – всъщност е продължение на битката за Авдеевка, която завърши с украинско отстъпление през февруари. Путин не се колебае да жертва хиляди свои войници и военна техника за град Покровск. И има основателна причина да го прави – градът се намира на ключов кръстопът на множество железопътни линии. От логистична гледна точка той е много важен за украинските войници.

При превземане на Покровск Русия може да отслаби украинската отбрана по цялата източна фронтова линия – критична предпоставка за по-широко руско настъпление, което може да доведе до пълната окупация на Донецка област.

Когато украинското командване, оглавявано от ген. Олександър Сирски, избра да нахлуе в Курск с хиляди войници и модерна техника, мнозина се запитаха защо тези сили не са изпратени към Източна Украйна. Един прочит на украинската стратегия в Курск е, че нахлуването е имало за цел да изтегли руските сили от изтока, облекчавайки натиска върху Покровск. В този смисъл нахлуването в Курск може да е било диверсия. Ако е така, не успя.

Резултатът, три седмици след нахлуването на Украйна в Курска област, е, че руската офанзива на изток не само продължава – тя набира скорост.

Шестте украински бригади, защитаващи Покровск, са числено превъзхождани около две към едно. Без помощ може да нямат друг избор, освен да предадат Покровск — и то скоро.

Украйна вероятно е убила или ранила 100 000 руснаци само през първите шест месеца на годината - и въпреки това Русия продължава да атакува и продължава да напредва към Покровск. Никой не знае колко точно човешки загуби ще са „твърде много“ за Путин, за да спре офанзивата. Към момента такива изгледи няма.

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 107 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания