Отидете към основна версия

8 487 185

Путин отправи предупреждение към САЩ с най-големите военноморски учения

  • русия-
  • владимир путин-
  • украйна-
  • сащ-
  • китай-
  • война-
  • кораби

Путин заяви, че Русия трябва да бъде готова за всякакво развитие на събитията и обвини Вашингтон, че провокира надпревара във въоръжаването

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руският президент даде старт на най-големите военноморски учения, в които участва и Китай, предупреждавайки САЩ да не се опитват да показват надмощие над Москва в Азия, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

Путин заяви, че Русия трябва да бъде готова за всякакво развитие на събитията и обвини Вашингтон, че провокира надпревара във въоръжаването. Според него САЩ се готвят да разположат ракети с малък и среден обсег в Азиатско-тихоокеанския регион.

Руски и китайски военни кораби се срещнаха в Японско море, за да участват в съвместни учения, съобщи по-рано днес руското Министерство на отбраната, цитирано от Ройтерс.

Ученията са част от по-широки командно-щабни стратегически маневри, които Русия започна днес и които обхващат Тихия и Северния ледовит океан, както и Средиземно, Балтийско и Каспийско море.

Кораби на руските военноморски сили и Военноморските сили на Китайската народноосвободителна армия се срещнаха в акваторията на северната част на залива Петър Велики край Владивосток, за да участват съвместно в стратегическите командно-щабни учения "Океан-2024", се казва в изявлението на руското ведомство, цитирано от руската държавна новинарска агенция ТАСС.

Министерството на отбраната отбеляза, че страните са обсъдили непосредствения план за действие, сформирали са съвместен отряд от кораби и са започнали да изпълняват задачите, поставени за учението.

По-рано бе съобщено, че сред задачите на стратегическото командно-щабно учение "Океан-2024" е да се провери готовността на командния състав на руския военноморски флот да управлява разнородни групи сили, както и интегрираното използване на високоточни оръжия.

В ученията участват повече от 400 руски кораба и подводници и 90 000 души персонал, а от китайска страна в съвместните маневри участват четири бойни и един снабдителен кораб, уточнява руското Министерство на отбраната.

Руският президент каза, че стратегическите учения "Океан 2024" ще бъдат проведени от Средиземно море до Тихия океан и ще изпробват бойната готовност на военноморските части за използване на високоточни оръжия, включително на перспективни нови образци въоръжение. При провеждането на ученията също така ще бъдат отчетени уроците от руското нахлуване в Украйна.

"Ще обърнем специално внимание на засилването на отбранителното сътрудничество с приятелски държави", каза Путин пред военни представители в предавано по телевизията изказване, с което даде старт на ученията.

"Днес, в контекста на нарастващото геополитическо напрежение по света, това е от особена важност. Виждаме как САЩ се опитват да задържат военната и политическата си доминация на всяка цена", допълни руският лидер. Путин каза, че Русия трябва да бъде готова за всякакво развитие и ще продължи да укрепва военноморските си сили, включително техния ядрен компонент, изправена според него пред надпревара във въоръжаването, провокирана от Вашингтон.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 77 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания