Отидете към основна версия

2 914 66

Украйна кани ООН и Международния комитет на Червения кръст в окупираната част на Курска област

  • украйна-
  • оон-
  • международен комитет-
  • червен кръст-
  • окупирана-
  • курска област

Украинските власти се стремят да докажат, че силите им спазват хуманитарното право

Снимка: БГНЕС

Украинският външен министър Андрий Сибига отправи покана към ООН и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК) да посетят частта от Курска област, която в момента е под контрола на украинските сили, предава агенция Франс прес, цитирано от БТА.

"Украйна е готова да сътрудничи и да улесни работата на тези организации, като покаже спазването на международните хуманитарни норми в тази зона," написа Сибига в социалната мрежа „Екс“ (бивш „Туитър“), цитирана от информационните агенции.

В началото на август украинските военни започнаха мащабна офанзива в граничната с Русия Курска област. Киев твърди, че вече контролира повече от 1000 кв. км територия, както и множество населени места.

Украинските власти се стремят да докажат, че силите им спазват хуманитарното право, не малтретират местното руско население и не извършват военни престъпления – обвинения, които често се отправят срещу руските сили в Украйна, посочват от АФП.

"Още от началото на операцията в Курска област украинските сили демонстрираха стриктно спазване на международните хуманитарни закони, осигуриха хуманитарна помощ и безопасни коридори за цивилните," подчерта Сибига.

Според данни на Москва, офанзивата е довела до евакуацията на около 150 000 цивилни.

Междувременно, председателката на Международния комитет на Червения кръст Миряна Сполярич пристигна днес в Москва на планирано посещение. Това се случва само дни след като трима украински служители на МКЧК загинаха при обстрел в Донецка област, Източна Украйна.

Според МКЧК, загиналите са се подготвяли да доставят дърва и въглища в село близо до фронтовата линия, когато техните превозни средства са били ударени.

Украинският президент Володимир Зеленски обвини руските военни за атаката и осъди инцидента като "поредното военно престъпление".

Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 39 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: