Отидете към основна версия

2 197 100

Гладът чука на вратата! Кубинското правителство намали дневната дажба субсидиран хляб

  • куба-
  • фидел кастро-
  • хавана-
  • хляб

Решението идва в момент, когато кубинската икономика изпитва сериозни затруднения, включително дефицити на храна, гориво и лекарства

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Правителството на Куба обяви в понеделник, че ще намали с една четвърт субсидираната дневна дажба хляб, като част от влошаващия се недостиг на основни стоки в страната. Новата дажба хляб ще бъде намалена от 80 грама на 60 грама на човек, като цената му също ще бъде леко понижена до под 1 песо, предава Ройтерс

Решението идва в момент, когато кубинската икономика изпитва сериозни затруднения, включително дефицити на храна, гориво и лекарства. Много от жителите на страната, които печелят средно около 4648 песо на месец (приблизително 15 долара), са все по-зависими от тези субсидирани продукти, тъй като частният пазар предлага значително по-високи цени.

Проблемът с хляба произтича от недостиг на пшенично брашно, което правителството на Куба обяснява с дългогодишното търговско ембарго на САЩ, което усложнява международните финансови транзакции на страната. Хлябът остава един от малкото субсидирани продукти, които кубинците все още могат да си позволят.

Кубинската "либрета" — системата за дажби, въведена след революцията на Фидел Кастро през 1959 г., осигуряваше на кубинците основни стоки като хляб, месо и мляко на значително по-ниски цени. Днес правителството предлага само малка част от тези продукти, които често са с лошо качество или изобщо не се доставят навреме.

Куба вече потърси помощ от Световната продоволствена програма за гарантиране на доставките на субсидирано мляко на прах за децата, още един основен продукт, който е станал дефицитен.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 23 гласа.

Свързани новини