Last news in Fakti
  Тема: Украйна

8 Август, 2023 08:50 4 051 43

Хлябът поскъпва! Сложната ситуация в Черно море повиши цената на пшеницата

  • пшеница-
  • зърно-
  • хляб-
  • черно море-
  • украйна-
  • зърнена сделка

Преди Русия да се оттегли от сделката за така наречения Черноморски зърнен коридор, дунавските пристанища отговаряха за около една четвърт от износа на зърно от Украйна

Хлябът поскъпва! Сложната ситуация в Черно море повиши цената на пшеницата - 1
Снимка: Shutterstock

Все по-напрегнатата ситуация в Черно море, където цивилни и търговски кораби се превърнаха във военни цели за руснаците, доведе до повишаване на цената на пшеницата в региона. Тази в Румъния е поскъпнала с близо 8%, отбелязва в свой репортаж телевизия TVR1, информира БТА.

Медията информира, че на големите международни фондови борси котировките растат. При тези условия специалистите не изключват и поскъпване на хляба през следващите месеци.

Още новини от Украйна

„Цената на пшеницата остава висока заради войната”, категоричен е Цезар Георге, който търгува със зърно. По думите му, за да защитят търговските си пътища, украинците разчитат все повече на износа на зърно през Румъния, към пристанището на Констанца. Миналата седмица 30 кораба от украинските пристанища на река Дунав бяха допуснати да влязат в страната.

При тези условия, с по-скъпи суровини и премахване на някои данъчни стимули, преработвателите не изключват по-нататъшно увеличение на цените.

„Тези, които искат да останат на пазара, ще направят необходимите корекции или ще се откажат от закупуването на суровини на склад и ще намалят персонала. Горивото се очаква да поскъпне и това ще окаже влияние върху логистиката”, прогнозира Йонел Арион, председател на Националната федерация ПРО АГРО (PRO AGRO), цитиран от TVR1.

Руската блокада на Черно море позволява на Украйна да използва само транспорт по Дунав. Преди Русия да се оттегли от сделката за така наречения Черноморски зърнен коридор, дунавските пристанища отговаряха за около една четвърт от износа на зърно от Украйна. Зърното се товари на шлепове, които по-късно преминават през териториалните води на Румъния до пристанище Констанца.

Данните на Речната администрация на Долен Дунав-Галац показват, че в момента както Дунав, така и устията на реката са задръстени от кораби, които се опитват да достигнат и напуснат украинските пристанища. Над 477 кораба са пристигнали от вътрешните пристанища на Украйна през месеците май и юни, информират местните медии.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Калпазанин

    79 8 Отговор
    Ние щото си нямаме пшеница, затова и при нас поскъпва или защото руската е двойно по евтина от украинската

    Коментиран от #29

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 тенкю посолство

    51 9 Отговор
    ще фъркате много скоро
  • 4 М3 голд

    62 6 Отговор
    Черно море, глупости! Силозите са пълни с българска пшеница. И от миналата година. Просто чакат цена, тарикатите. Вижте кои са собствениците - предимно бивши борчески фирми. Едно време, около 1997 г., на. Пазара една баба качва цената на връзка магданоз два пъти. Питат я: защо? "Ами доларът поскъпна", казва. Та нищо ново.

    Коментиран от #7

  • 5 Урюрвкос

    36 6 Отговор
    ключовата дума е ===за да защитят търговските си пътища, украинците разчитат=== и точно в този момент когато Русия и Турция договориха пристанищен хъб за приемане и дистрибуция на зърно и той беше взривен по същия начин както и северен поток-2

    Коментиран от #10

  • 6 Гориил

    30 6 Отговор
    И петролът ще поскъпне утре на търга.
  • 7 Пешо

    20 2 Отговор

    До коментар #4 от "М3 голд":

    Да намамим отново плебса в БГ. Точно като бабата и магданоза.
  • 8 Сомалийския пират

    11 58 Отговор
    Нищо добро не ни чака докато не бъдат разбити ватенките, въпрос на време е.

    Коментиран от #11

  • 9 Да бе , да. ! 😜

    51 9 Отговор
    Скъпо плащаме за украинския боклук , който задръства складовете ни . Цената на българското зърно се срина заради натовските номера .

    Коментиран от #12

  • 10 Въх

    13 49 Отговор

    До коментар #5 от "Урюрвкос":

    За скъпия хляб благадарете на рашките и на местните комуняги–латифундисти.

    Коментиран от #14, #38

  • 11 Нов евроатлантик

    7 35 Отговор

    До коментар #8 от "Сомалийския пират":

    С тая Русия тепърва ще го ядем и то яко !

    Коментиран от #21, #41

  • 12 Въх

    7 25 Отговор

    До коментар #9 от "Да бе , да. ! 😜":

    Бъгарско ли не не е българско а на НЕБЪЛГАРСКИТЕ КОМУНЯГИ ЛАТИФУНДИСТИ
  • 13 Всъщност

    45 4 Отговор
    Менте статия , която трябва да ни убеди да се затрупаме с още украинско зърно . Едно , че не отговаря на изискванията на ЕС , друго че подбива продукцията на нашите производители . Зеленски да си го закара на западняците ! Техните производители да фалират !
  • 14 Урюрвкос

    9 18 Отговор

    До коментар #10 от "Въх":

    ама Путин е никой бункерно джудже и не е фактор да променя цените в лидъл, кауфланд и т.н. както каза Обама регионален фактор в рамките на московското околовръстно шосе

    Коментиран от #16

  • 15 Цялата

    9 31 Отговор
    Руско-нацистка измет се е събрала тук.

    Коментиран от #19

  • 16 Гориил

    15 3 Отговор

    До коментар #14 от "Урюрвкос":

    Путин каза не на вашите джуджета.
  • 17 Урюрвкос

    14 3 Отговор
    не смятам че от фуражно зърно плюс маргарин или растително-мазни емулсии може да се получи качествен и здравословен хляб. Бирата отдавна е пшенична, ечемик кой ти сее не е изгодно.
  • 18 Благодарете на

    7 25 Отговор
    рушистите задето унищожават портове и пшенични доставки следващия път като си купувате хляб.

    Коментиран от #34, #39, #40

  • 19 Слава на Великият Путин

    12 6 Отговор

    До коментар #15 от "Цялата":

    😂😂😂😂😂😂😂😂😂
  • 20 Българин

    15 4 Отговор
    Украинците не им дреме при тях хляба е евтин,,да му мислим ние
  • 21 Айше негърката

    12 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нов евроатлантик":

    яж го ти
  • 22 Алооо

    20 0 Отговор
    Стига с тези спекулации. Всичко е виновна сделката, ако не е тя газта, петрола, тока, водата и т.н.
  • 23 Ачо пепарчето

    14 3 Отговор
    Пичове, дали ако засилим даряването на заплати за Украйна това ще намали цената на пшеницата? Ще пратя един смс на Кирчо да внесат законопроект да наложат поголовен данък Украйна. Така ще си намалим цената на хляба. А и цял свят ще ни бъде благодарен. Айде чао, и дарявайте заплати!
  • 24 ако не ме изтрият “честните” ще е добре

    16 1 Отговор
    чакайте да видите догодина хлябът как ще поскъпне след забраната на ЕС отнпреди две седмици !!! вече земеделците нямат право да орът нивоте преди февруари месец ?!?!?!? всеки който си има понятие от земеделие ще се чуди що за глупост е това но аз ще ви кажа що за глупост ами робовладическа глупост защото нещео украинско зърно сега ще накарат да купуваме от нужда …
  • 25 ерго

    23 1 Отговор
    Защо ще поскъпва бе , българската пшеница да не я разхождат първо на круизни кораби из Черно море и след това да правят брашно от нея ? Това е спекула с одобрението на правителството.....ей така стават милионери тези , които са от кръга на евроатлантиците ....спекула , измами , усвояване и комисионни , за сметка доходите и стандарта на живот на народа . И после скандират , че пътят на България е евроатлантизма , е как няма да скандират , такова разбойничество и лесни милиони къде ще намерят
  • 26 Проблемът е

    8 9 Отговор
    в нашите зърнари. Идва украинския камион с 20т зърно и нашият зърнарчо го купува на половин цена (200лв/тон примерно) и прибира в склада. След като си ожъне зърното складовите му пълни и отива при мелничаря. Казва му реалната цена(400лв/тон), обаче от мелницата му казват, че украинците продават на 200лв. Ами сега какво ще правим, хайде да протестираме дето не можахме да продадем украинското зърно като наше.
  • 27 амчи

    4 3 Отговор
    Яжте салам, че е без пари.
  • 28 хляба хляба хляба

    4 1 Отговор
    само от хляба ли зависим ве!! да не сме 16век?? кви са тия манипулаций
  • 29 Българската пшеница

    6 2 Отговор

    До коментар #1 от "Калпазанин":

    се изнася претоварва се на границата и внася на друга цена. Тази схема работи от десетилетия. Мафията си има държава.
  • 30 Другият един

    7 0 Отговор
    Хлябът ще поскъпване а рентите дето ще плащат на собствениците падат Алооо правителството: Стига с това лъгане на хората дето са си дали земята да им я работят и да не им плащат почти нищо спрямо добивите Значи зърното като дават рентите евтино а като дойде време да го продават все скъпо Хайде стига вече лъжи и правителството ако обича да си свърши работата Не може разни зърнари да карат все по скъпи коли а да дават все по малки ренти Това се прави не без знанието на разните корумпирани правителства които вече наистина дотягат
  • 31 Гочо

    7 0 Отговор
    Защо да е проблем..Ние не искахме да купуваме украинска пшеница защото си имаме достатъчно..защо да влияе...пак спекула....
  • 32 любопитен

    7 3 Отговор
    "където цивилни и търговски кораби се превърнаха във военни цели за руснаците" и за да сте обективни може да ни дадете имената на ударените от руснаците цивилни и търговски кораби! Или направо да кажете кой в Черно море удря невоенни кораби?
  • 33 Дядя

    9 3 Отговор
    А що не кажете, че украинското зърно е без налози и акцизи в ЕС? А що не кажете, че болшинството е фуражно? А що не кажете, че 27% от украинските земеделски земи са закупени от хамерикански фирми? В крайна сметка кое му е украинско на зърното?
  • 34 любител

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Благодарете на":

    рядко т-п си пич или си герберче което е още по лошо. хахаха.
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Наблюдател

    7 0 Отговор
    Какво общо има черно море със нашия хляб та то нали ние си имаме житница
  • 37 Даа!

    4 1 Отговор
    Уважаеми българе, хайде запитайте се, как така" случайно" беше взривен при комшията цяла специализирана инфраструктура ( силози,елеватори и друго) буквално след отказа на РФ.Комшията ли го взриви самичък,да си нанесе преки и косвени щети за милиарди?Заковаха го,да не може да осъществи двустранен експорт- реекспорт с Кремъл.На принцип- изнасяш през теб или нашето,или никакво.А на кого е ,всички знаем.Само надписа е маде ин Украйна.При нас,зърнарите пак ще го използват като претекст- Русия е виновна за повишаване на цените.А допреди седмици,квичаха че складове, силозите са заринати с миналогодишна реколта.А новото зърно?Ще заминава както винаги навън - качественото.Тук за Главанци - фуражно.Затова хляба е глетав,дори и топъл А на втория ден смърди на прокиснало.Ето ви две числа от НСИ- 1980 г- добив пшеница 5,94 милиона тона. През 2020 г- 5,24 млн т.Но тогава всичко е държавна собственост.Сега тези количества са в ръцете на 28 фирми.
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ти май

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Нов евроатлантик":

    Не си спирал да го ядеш.. И още ще го дъвчиш!
  • 42 ПОСКЪПВА В БЪЛГАРИЯ

    1 0 Отговор
    ВЪПРЕКИ ЧЕ НЯМА ТЪРСЕНЕ НА БЪЛГАРСКА ПШЕНИЦА ! КЛОНИРАНЕТО НА ЗЪРНАРИТЕ И ПЕКАРИТЕ ЩЕ Е МНОГО ДОБРЕ ЗА БЪЛГАРИЯ !
  • 43 Стършел

    2 0 Отговор
    Според Украйна тази година са изнесли с 15% повече зърно отколкото миналата година същия период!
    Защо вдигат цените тогава?
    Нали си имат собствено поизводство на жито и даже изнасят!
    Нещо не пасва тази статия!
Новини по държави: