8 Юни, 2023 18:25 2 653 25

На 140 километра от Маями! Китай инсталира шпионско оборудване в Куба

  • китай-
  • куба-
  • сащ-
  • карибско море-
  • шпионаж

Подобно съоръжение ще позволи на Пекин да следи електронните комуникации от югоизточната част на Съединените щати, където се намират много американски военни бази

На 140 километра от Маями! Китай инсталира шпионско оборудване в Куба - 1
Снимка: Shutterstock

Китай е постигнал тайна сделка с Куба за разполагане на съоръжение за електронно подслушване на острова на около 100 мили от Флорида, съобщи Wall Street Journal в четвъртък, цитирайки американски служители, запознати с класифицирана разузнавателна информация.

Подобно съоръжение ще позволи на Пекин да следи електронните комуникации от югоизточната част на Съединените щати, където се намират много американски военни бази, както и да наблюдава трафика на корабите в региона, съобщава вестникът.

Страните са постигнали принципно споразумение, казаха официалните лица, като Китай следва да плати на Куба "няколко милиарда долара", за да позволи разполагането на станцията за подслушване, според американския вестник.

Белият дом не е коментирал тази информация. Китайското и кубинското посолства във Вашингтон също не са отговорили на искане за коментар.

Споразумението предизвика тревога в администрацията на Байдън, пише вестникът, създавайки нова заплаха "в задния двор на страната".

Съобщената сделка идва, когато Вашингтон и Пекин предприемат колебливи стъпки за успокояване на напрежението, което се повиши, след като предполагаем китайски шпионски балон на голяма височина прекоси Съединените щати, преди американските военни да го свалят край източния бряг.

Вливането на свежи пари ще бъде приветствано в Куба, където икономиката е обхваната от инфлация, недостиг на горива, рязък спад на селскостопанското производство и парична криза, които продължават да разпалват недоволството в управляваната от комунистите островна държава.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 28 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ВИВА РЕВОЛЮСИОН

    61 4 Отговор
    Говедар-момците ще го...АТ
  • 2 китайски балон

    68 3 Отговор
    Ще има редовен фестивал на балоните за американските фенове!
  • 3 Сатана Z

    56 1 Отговор
    Вливането на свежи пари ще бъде приветствано в Куба, където икономиката е обхваната от инфлация, недостиг на горива, рязък спад на селскостопанското производство и парична криза, които продължават да разпалват недоволството в управляваната от комунистите островна държава.

    Мислех,че това е статия за България,но просто са заменили името с Куба
  • 4 Ко прайм ся?

    69 1 Отговор
    Драконът идва да си прибере борчовете.

    Коментиран от #15

  • 5 В крЪварника си мислеха

    74 5 Отговор
    Че като са заобиколени от вода/Океани/ са недосегаеми, но ситуацията рЕзко започва да се променя — отляво дремят Посейдоните, от дясно слухтят китайците....
    Шок и ужаZzzzz

    Коментиран от #12

  • 6 Каторжници

    53 2 Отговор
    Обявете война на Китай
    Хайде.....
  • 7 А Русия си е ТАМ

    42 0 Отговор
    още преди Карибската криза.Водка и Чай,а Западът газ ..... Само че го немааа...
  • 8 Госあ

    51 5 Отговор
    Евала ! Да си знаят краварите. Треа и ядрено оръжие да поставят.
  • 9 тъжно козяче

    44 1 Отговор
    Е ся гя са оплача на Козяк!
  • 10 Отряд1

    41 0 Отговор
    Всяка империя има начало и край. Може би, повтарям може би единствената, която прави изключение това е църквата. Ние живеем в поредната империя, майка за едни, мащеха за други - както винаги си е било.
  • 11 Мишел

    42 1 Отговор
    Историята помни и по тежки случаи.
    При Карибската криза, когато СССР в отговор на американските ракети Пършинг в Западна Германия и в Турция, започна на да инсталира ракети с ядрени бойни глави в Куба , населението на Флорида и южните щати за два дни се изнесе в Канада . Има филмчета за това паническо бягство.

    Коментиран от #19

  • 12 Мишел

    27 0 Отговор

    До коментар #5 от "В крЪварника си мислеха":

    Китай също създаде подводни дронове с ядрени бойни глави (По-сей-дон).
  • 13 С.П.

    40 1 Отговор
    Какво нередно има в това - толкова нормално и проемливо е, както и да се приеме Украйна в НАТО. Вероятно скоро и Русия ще се позиционира в Куба, може и в Мексико.
  • 14 Кон Дом

    27 0 Отговор
    И какво ще направят кравите по въпроса? Ще мучят трерожно в обора
  • 15 ъхъ

    3 26 Отговор

    До коментар #4 от "Ко прайм ся?":

    Ше фърчи перушина от дракон,май
  • 16 Механик

    26 0 Отговор
    И ко? Па ли ша сваляме балони с ракети за милиони?
    САЩ умира и бие дреп вече. Агония.

    Коментиран от #17

  • 17 ъхъ

    2 14 Отговор

    До коментар #16 от "Механик":

    Още от 70-та ми разправят как запада загнива.

    Коментиран от #25

  • 18 Българин

    27 0 Отговор
    САЩ си имат Тайван. Що пък Китай да си няма Куба? Редно е дори едно съвместно учение да си спретнат пред бреговете на Флорида, ей тъй, за разкош и десетина военни бази по островите в карибският басейн. Ора има бол дръпнатите
  • 19 карамфила

    21 0 Отговор

    До коментар #11 от "Мишел":

    Аааааа,не мой толкова да са страхливи американците,не,не,не е за вярване .А помните ли филмите за Рамбо,Чък Норис- Делта форс,Непобедимите.....или това са само филми,стока за продаване.
  • 20 значи

    13 0 Отговор
    американците могат в китайско море а китайците немогат в карибско море?
  • 21 не бе

    8 0 Отговор
    Не е шпионско , медицинско е , тия лудите трябва да бъдат поставени под наблюдение с цел , единствено техните здраве и сигурност .
  • 22 суфльор

    10 0 Отговор
    Китайците ще чуват изпреварващо с няколко секунди това което говори президентът на САЩ. Защото ще чуват в слушалката суфльора му, който го направлява какво да казва, тъй като пищовът на Байдън не му помага особено много, визирайки предишна снимка на която го държи обратно към камерата.
  • 23 НЯКОЙ

    10 0 Отговор
    Чудесно.нека видят как са се чувствали руснаците когато НАТО взе да се настанява в Украйна. Хубаво е да се направят и няколко биолаборатории в Куба, да се обучават кубински войници, да се въоръжават, и някоя и друга китайска база няма да е излишна и тогава ще ги питаме как така се тревожат в администрацията на Байдън , това се прави само за сдържане, щото китайците не са нападателна нация.Пък ако вземат и стъкмят един Майдан в Куба и си сложат хибридно правителство е тогава шоуто ще е на макс.Американците тепърва ще плащат за престъпленията си по света, тепърва ще им се търси сметка , а тя сметка им е много дълга и много кървава.
  • 24 Земята е плоска

    2 0 Отговор
    Е и на 500км да беше то пак ще се види робота :)
  • 25 Ами не загнива

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "ъхъ":

    по-зле, мина на левия бряг!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания