Отидете към основна версия

18 Септември, 2024 04:09, обновена 18 Септември, 2024 04:09 8 242 178

САЩ знаели от седмица за плана за победа на Зеленски

  • русия-
  • украйна-
  • курска област-
  • володимир зеленски-
  • донбас-
  • крим

Украинският президент е работил по изготвянето му заедно с военното командване

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен е бил информиран миналата седмица за елементи от украинския план за оказване на натиск върху Русия да прекрати войната, заяви говорителят на Държавния департамент на САЩ Матю Милър, цитиран от Ройтерс и БТА.

Представителката на САЩ в ООН Линда Томас-Грийнфийлд заяви по-рано, че САЩ са се запознали с плана. "Смятаме, че той излага стратегия и план, които могат да проработят", добави тя.

Милър заяви на брифинг, че Блинкен е научил за плана по време на посещение в Киев и е споделил оценката на посланика. Според говорителя украинският президент Володимир Зеленски е заявил, че очаква с нетърпение да представи плана в детайли на президента Джо Байдън.

"Мисля, че ще изчакаме тази среща, преди да предложим каквито и да било по-нататъшни заключения", добави Милър.

По-рано БТА предаде, че украинският президент Володимир Зеленски е разработил в сътрудничество с командването на въоръжените сили комплекс от мерки за укрепване на Украйна в рамките на Плана за победа, предаде Укринформ, цитирана от БТА.

"Накратко за днешния ден. Първо, среща за военния аспект на нашия План за победа на Украйна. Работих в сътрудничество с военното командване. Подготвено е добро, силно съдържание на военния пакет - именно това, което осезаемо може да укрепи Украйна съгласно Плана за победа", каза той във вечерното си видеообръщение, което беше разпространено от канцеларията му.

Както съобщи по-рано Укринформ, Планът за победата на Украйна е готов на 90%. Киев ще го представи на съюзниците си другата седмица.

Поставете оценка:
Оценка 2.6 от 128 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: