Отидете към основна версия

1 075 23

Министърът на военновъздушните сили на САЩ предупреждава за засилваща се китайска заплаха

  • франк кендъл-
  • китай-
  • сащ-
  • заплаха

Вероятността от конфликт в Тихия океан се увеличава на фона на нарастващите военни възможности на Китай

Снимкa: БГНЕС

Войната между САЩ и Китай в Тихия океан не е неизбежна, но заплахата нараства, заяви министърът на военновъздушните сили на САЩ Франк Кендъл по време на реч на конгреса на Асоциацията на аерокосмическите сили, съобщава Business Insider, цитирано от Фокус.

„Не казвам, че войната в Тихия океан е неизбежна. Не е. Но казвам, че вероятността расте и ще продължи да расте“, отбеляза Кендъл.

Той подчерта нарастващите военни възможности на Китай и засилените военни учения, които според него са насочени към нахлуване и блокиране на Тайван. Кендъл също така припомни значителните китайски инвестиции във военни организации, способности и оперативни концепции, насочени конкретно към възпрепятстване на способността на Съединените щати и техните съюзници да разширят влиянието си в Западния Пасифик.

„Внимателно наблюдавах еволюцията на Китай в продължение на 15 години. Китай не е заплаха в бъдеще, Китай е заплаха днес“, подчерта министърът на ВВС на САЩ.

Той допълни, че през последните 15 години е забелязал нарастваща загриженост сред страните в Индо-Тихоокеанския регион относно китайските военни възможности и намерения, като Китай продължава да увеличава ядрените си сили и способността си за действие в киберпространството.

„За да предотвратим конфликт, трябва да сме подготвени“, заключи Кендъл.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 11 гласа.

Свързани новини