Отидете към основна версия

4 893 71

Удар в тила на врага! Кой произведе пейджърите бомби за "Хизбула"

  • хизбула-
  • израел-
  • хасан насрала-
  • пейджъри-
  • хамас-
  • мосад

"Хизбула", ливанската въоръжена групировка и политическа партия, твърди, че Израел стои зад инцидента със сигурността, който удари нейните членове

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Тайванска компания заяви, че експлодиращите пейджъри, които раниха хиляди хора в Ливан във вторник, всъщност са произведени в Унгария.

"Хизбула", ливанската въоръжена групировка и политическа партия, твърди, че Израел стои зад инцидента със сигурността, който удари нейните членове. Ню Йорк Таймс също съобщи, цитирайки американски и други служители, че Израел е скрил експлозиви в партидата детонирани пейджъри.

Пейджърите, които избухнаха едновременно, убивайки 11 души и ранявайки близо 4000, имаха марка, съответстваща на пейджърите, произведени от Gold Apollo, тайванска фирма за производство на пейджъри.

Но базираната в Тайван компания каза в изявление, че моделът AR-924, използван при атаката, е произведен и продаден от унгарска компания, наречена BAC Consulting, която има лиценз да използва марката на пейджърите.

"Съгласно споразумението за сътрудничество ние упълномощаваме BAC да използва нашата търговската марка за продажби на продукти в определени региони, но дизайнът и производството на продуктите са отговорност единствено на BAC", се казва в изявлението на Gold Apollo. "Нашата компания предоставя само разрешение за търговска марка и не участва в проектирането или производството на този продукт."

Основателят и президент на тайванската фирма Hsu Ching-kuang каза пред репортери, че е имало проблеми с паричните преводи на компанията, идващи от BAC. "Паричният превод беше много странен", каза той, според Ройтерс , като добави, че плащанията са дошли през Близкия изток, но без да навлиза в подробности.

Поставете оценка:
Оценка 3.9 от 28 гласа.

Свързани новини