18 Септември, 2024 23:43 2 661 38

Какво се знае за взривените пейджъри на "Хизбула"

  • хизбула-
  • ливан-
  • израел-
  • мосад-
  • бенямин нетаняху-
  • хасан насрала

След масовото взривяване на пейджъри в Ливан се появяват все повече индикации, че зад операцията стои израелската служба за външно разузнаване Мосад

Какво се знае за взривените пейджъри на "Хизбула" - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След масовото взривяване на пейджъри в Ливан се появяват все повече индикации, че зад операцията стои израелската служба за външно разузнаване Мосад. Ето какво казват експерти и какво пишат медиите.

След масовото взривяване на пейджъри в Ливан се появяват все повече индикации, че зад операцията стои израелската служба за външно разузнаване Мосад. Тайните служби са успели да прихванат доставка на пейджъри и да поставят няколко грама експлозиви в устройствата, съобщава "Ню Йорк Таймс", цитиран от германската обществена телевизия АРД. Според "Уолстрийт джърнъл" радиоприемниците са достигнали до Хизбула в пратка, получена през последните дни.

Ню Йорк Таймс" посочва, че Хизбула е поръчала пейджърите от тайванския производител "Gold Apollo". Информационната агенция "Ройтерс" цитира и високопоставен ливански служител по сигурността, който твърди, че по време на производството в 5000 пейджъра Gold Apollo е било скрито малко количество експлозиви. "Мосад е заложил в устройството платка с експлозиви и код. Много е трудно това да се открие по какъвто и да е начин, дори с устройства или скенери", каза източникът. Други говорят само за 1000 манипулирани устройства.

При взривовете в Ливан вчера са убити най-малко девет души, а близо 3000 са ранени, включително множество бойци на Хизбула. Ранен е и иранският посланик в Бейрут, припомня АРД. Експлозии на пейджъри имаше и в Сирия, където действат Хизбула и други приближени до Иран милиции.

Кой е произвел пейджърите?

Снимките на унищожените пейджъри, анализирани от "Ройтерс", показват дизайн и стикери на гърба, които съвпадат с пейджърите, произведени от "Gold Apollo". Въпреки това Су Чин-Куанг, основател на компанията, отхвърля обвиненията, че неговата фирма е произвела пейджърите, използвани при експлозиите. "Продуктът не е наш. Просто му е поставена нашата марка", казва той.

"Gold Apollo" заяви пред информационната агенция ДПА, че базираната в Унгария компания "BAC Consulting KFT" е проектирала и произвела радиоприемниците. "По силата на споразумение разрешаваме на BAC да използва нашата търговска марка за продажбата на продукти в определени региони, но проектирането и производството ще се извършва изцяло от BAC", заявиха от тайванската компания. Моделът AR-924, споменат от медиите, също е произвеждан и продаван от BAC, пише АРД.

Израел ли стои зад операцията?

Бойците на Хизбула използват пейджъри като просто средство за комуникация, за да не бъдат проследявани от Израел чрез смартфони. Според американския информационен портал "Axios" експлозиите са парализирали и значителна част от системата за военно командване и контрол на Хизбула, а подкрепяната от Иран милиция е обявила ответни удари срещу Израел. Израелските военни все още не са коментирали инцидентите.

Експертът по сигурността Нико Ланге смята, че е възможно израелските тайни служби да стоят зад атаката с пейджърите. Пред WDR старшият научен сътрудник на Мюнхенската конференция по сигурността оценява предполагаемата операция като изключително комплексна: "Трябва да погледнете предизвикателството, пред което са изправени тези, които се борят срещу Хизбула и други групировки, които нападат Израел с подкрепата на Иран. Това са терористи: те се крият сред цивилното население. Всеки път, когато се опитвате да ги хванете, се излагате на дискусия, че застрашавате цивилното население. Така че това е много трудна задача", обяснява Ланге. "Ако откриете инструмент като този и операцията е успешна, значи сте намерили начин да неутрализирате терористите с възможно най-малко съпътстващи щети."

Какво следва?

В изявление на специалния координатор на ООН за Ливан се казва, че експлозиите на пейджърите представляват "изключително обезпокоителна ескалация във вече неприемливо нестабилната обстановка". Цивилните граждани не са мишена и трябва да бъдат защитавани по всяко време, се казва още в изявлението.

Както и през предишните месеци, Хизбула ще обмисли дали изобщо може да реагира, обяснява пред ZDF експертът Гуидо Щайнберг. Милицията има големи проблеми с "намирането на подходящи начини за реакция". Те ще се опитат да "навредят на Израел във военно отношение", но от друга страна ще продължат да се опитват да избегнат голяма война. Хизбула се намира в "неудобна ситуация", смята експертът по сигурността.

И според бившия анализатор от ЦРУ Майкъл П. ДиМино атаката с пейджърите е "операция на Мосад", чиято цел е да всее хаос сред членовете на Хизбула. Пред германската обществена телевизия ZDF той казва, че е възможно това да е опит да се отслаби или дори унищожи частично Хизбула преди израелска сухопътна атака в Южен Ливан.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 21 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Иван

    26 9 Отговор
    Знае се, че Юдео-масонските сатанисти в САЩ и Израел наричат Едуард Сноуден лъжец.
  • 6 Газа за 3 дни

    31 14 Отговор
    Знае се това, че еврейските нацисти продължават да малтретират и избиват безогледно мирни хора с благословията на западния свят по подобие на украинските нацисти.

    Колко хиляди деца умряха заради евреите и псевдоукраинците???

    Коментиран от #33

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Хохо Бохо

    20 0 Отговор
    Наистина мистерията е голяма.
    В батерията на пейджъра има по-малко енергия, отколкото в газовата ми запалка.
    Ако запалката ми се взриви в джоба, определено няма да умра или толкова да пострадам...

    Коментиран от #37

  • 9 Червената шапчица

    11 13 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Температурите са високи, глобалното затопляне си казва думата, внимавайте ако ходите в Иран или Ливан на почивка да не си зареждате устройствата на 100% 🌞
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Последния Софиянец

    16 5 Отговор

    До коментар #15 от "Хаха":

    Пейджърите са ползвани от лекарите в болниците и бърза помощ.Затова има толкова много ранени лекари.

    Коментиран от #25

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Хаха

    10 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    От всички коментиращи най- прозззддия си ти.
  • 19 Последния Софиянец

    19 4 Отговор

    До коментар #17 от "Хаха":

    Ал Джазира ходиха до седалището на фирма ВАС в Унгария и намериха само празна къща.Фирма ВАС е собственост на украински евреи и има четири завода в България.Единия е завода за Микроелектроника в Ботевград където се правят такива стари пейджъри.

    Коментиран от #27

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Дедо Мраз

    11 9 Отговор
    Интересно как русофилщината работи, значи ИЗКУСТВЕНО СЪЗДАДЕНИ ДЪРЖАВИ като Северна Македония, Украйна ..... НЕ трябва да съществуват, НОО видиш ли ПАЛЕСТИНА която никога НЕ е съществувала трябва да съществува.

    Коментиран от #26

  • 23 Вълк

    3 2 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    коко ще те копаме дълбоко
  • 24 Наблюдател

    10 10 Отговор
    Това е безпрецедентен терористичен акт извършен с особен цинизъм и наглост, присъщи на израелците.
  • 25 Хе хе

    11 4 Отговор

    До коментар #16 от "Последния Софиянец":

    То там всички са лекари, знаеш ли как добре оперират с ножове хе хе хе.
  • 26 Гад Зеев

    9 4 Отговор

    До коментар #22 от "Дедо Мраз":

    България е признала държавата Палестина много отдавна, заедно с още куп други държави .
    Тя, освен това, е със статут на наблюдател в ООН и с призната от самото ООН окупирана от израелците територия.

    Коментиран от #29

  • 27 Ние пък си помислихме

    6 2 Отговор

    До коментар #19 от "Последния Софиянец":

    Че заводът в Ботевград е на Сорос .

    Хахаха

    Или на Бил Гейтс ли беше

    Вече се объркахме тотално .

    Хахаха
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Дедо Мраз

    5 3 Отговор

    До коментар #26 от "Гад Зеев":

    Да бе, щото Украйна и Северна Македония, НЕ са признати, нали?
  • 30 Гад Зеев

    12 3 Отговор
    Загиналият президент на Иран - Раиси ,също е носел подобен пейджър, показаха стари негови снимки, може и пилотът му да е имал и версията за убийството му изглежда все по-реална, а това значи нова мащабна война в близкия Изток, която вероятно ще започне всеки момент!!!
    От утре светът може и да не е същия!!!

    Коментиран от #32

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 оня с коня

    7 1 Отговор

    До коментар #30 от "Гад Зеев":

    Много отчаяни Наивници си въобразяват че от утре Светът може и да не е същия,но нещата си остават до болка познати- Богатите и Заможните и утре ще са си такива,а бедните и безимотни пок ще са си на Пост и Молитва.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 От години

    7 1 Отговор
    предупреждавах, че трябва да се отървем от всички "умни уреди" микровълнови, перални, мобилни, печки, климатици, умни домове, автомобили. Препоръчвам интервю на Антъни Пач по лонданска местна телевизия, той обясняваше подробно за "умните уреди", връзката им със сателити и антени.. Обясняваше и кадрите с дезориентирани иракски военни, които се предаваха.
  • 35 Мосад не забравя и не прощава

    1 8 Отговор
    Е какво става сега бе другари болшевики, след като лидерите на "Хамас" и "Хизбула" бяха на крака при Путин и Лавров в Москва за "ценни указания" и „братска среща“ с президента на Чеченската република Рамзан Кадиров преди терористичното нападение на "Хамас" на 7октомври 2023г. над Израел и за което бе доказано че е извършено с оръжие и ракети руско производство...???
    От 1917г Русия не е спирала да поддържа и спонсорира всички терористични движения и групировки по Света и в Близкия изток и не е тайна че след като Сталин чрез терор създаде и узакони Израел за да "унищожава" Империализма, днес Путин и Империалистическа Русия гледат на Израел като на част от „колективния Запад“ и враг на днешна Русия който трябва да се разбие и унищожи с всички средства, затова Русия подкрепя терористите от ХАМАС и ги нарича „ Борци за националноосвободително движение“...!!!
  • 36 Тити

    3 3 Отговор
    На чалмите им го набиха яко къде са тръгнали да се сравняват с високо технологичният Израел.
  • 37 Европеец

    5 2 Отговор

    До коментар #8 от "Хохо Бохо":

    Не знам за запалката, ама ми се струва, че това е истински тероризъм.... Не стига ,че геноцида над палестинците продължава,а сега и това .....Автора обикновено не го чета, но прочетох статия, че Германия ще продължи да дава оръжие на Израел.... Явно 90 години са забравили за геноцида който извършваха над евреите..... Въобще германските политици са непонятни, сами унищожават така наречения локомотив на Европа....
  • 38 Къде е съдебното решение?

    1 1 Отговор
    Юдеите нали много обичат да си играят на правораздаване? Или то е само за гоите?