Отидете към основна версия

1 958 12

Още едно предупреждение в Близкия изток: Израел продължава да ни тласка към ръба на голяма война

  • израел-
  • газа-
  • хамас-
  • хизбула-
  • иран-
  • ливан-
  • бенямин нетаняху

В коментар след среща на министерско равнище в Аман на контактна група от ислямски и арабски страни за лобиране на прекратяване на огъня в Газа Айман ас Сафади каза, че мирът няма да възтържествува без решение за две държави

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израел тласка целия Близък изток към ръба на регионален конфликт, поддържайки опасна ескалация на няколко фронта, заяви днес министърът на външните работи на Йордания, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

В коментар след среща на министерско равнище в Аман на контактна група от ислямски и арабски страни за лобиране на прекратяване на огъня в Газа Айман ас Сафади каза, че мирът няма да възтържествува без решение за две държави.

Сафади остава на поста външен министър в новото йорданско правителство, което встъпи в длъжност днес.

Новото реформаторско правителство, което ще има за задача да ускори подкрепяните от Международния валутен фонд (МВФ) реформи и да приеме планове за политическа и икономическа модернизация, днес положи клетва пред краля на Йордания Абдула Втори.

Следвалият в "Харвард" нов премиер Джафар Хасан досега бе начело на канцеларията на монарха. Според официални представители и политици през дългата си кариера на обществен служител той се е доказал като способен администратор и е надзиравал икономическите реформи като министър на планирането.

Според политиците ключовата задача на новото правителство ще бъде да се ускорят подкрепяните от МВФ реформи и да се ограничи възлизащият на повече от 50 милиарда долара държавен дълг.

Безработицата в Йордания е висока и нейната стабилност се поддържа от западни дарители с чуждестранна помощ на стойност милиарди долари, посочва Ройтерс. Представителите на традиционното статукво в страната отдавна са обвинявани, че пречат на модернизацията, която се опитва да прокара прозападният монарх, тъй като се опасяват, че либералните реформи ще отслабят хватката им върху властта.

Поставете оценка:
Оценка 4 от 8 гласа.

Свързани новини