Отидете към основна версия

6 645 122

ISW: Ударът в Тверска област може да затрудни сериозно Русия на фронта

  • украйна-
  • русия-
  • курска област-
  • хаймарс-
  • ракети-
  • тверска област

Украинските сили проведоха поредица от удари с HIMARS срещу руски складове за боеприпаси в окупирана Украйна през лятото на 2022 г., което влоши ефективността на руската логистика по това време

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинските сили извършиха успешен удар с дрон срещу руски склад за ракети и боеприпаси близо до Торопец, Тверска област на 18 септември. Източник от украинските специални служби заяви украинското издание Suspilne на 18 септември, че оператори на дрон от Службата за сигурност на Украйна (СБУ), Главната служба на Украйна Управлението на военното разузнаване (ГУР) и Силите за специални операции (ССО) на Украйна, са ударили обект в 107-и арсенал на Главното ракетно-артилерийско управление на руското Министерство на отбраната (МО).

В съоръжението се съхраняват различни видове боеприпаси и че е имало значителни вторични детонации след първоначалния удар на украински дрон. Това е заявил ръководителят на украинския Център за борба с дезинформацията Андрий Коваленко.

Руските власти временно евакуираха района близо до съоръжението.

Това се посочва в анализ на Института за изследване на войната (ISW).

Руски блогъри критикуваха руските власти за неправилно боравене със запасите от ракети и артилерийски боеприпаси в съоръжението. Те обвиниха задържания бивш руски заместник-министър на отбраната армейски генерал Дмитрий Булгаков в участие в корупционни практики и лошо качество на строителството в съоръжението.

Украинските сили проведоха поредица от удари с HIMARS срещу руски складове за боеприпаси в окупирана Украйна през лятото на 2022 г., което влоши ефективността на руската логистика по това време.

Това може да се случи и сега.

Руските власти арестуваха началника на бронетанковата служба на Централния военен окръг (ЦВО) Денис Путилов по подозрение в получаване на подкуп в големи размери. Това поредното дело срещу високопоставен руски военен след назначаването на Андрей Белоусов през април 2024 г. за министър на отбраната на Русия.

Руският следствен комитет обяви, че данните са за подкуп от 10 милиона рубли (107 000 долара) в замяна на издаване на договори за ремонт и поддръжка на военни превозни средства на индивидуален предприемач на име "Чудинов."

Путилов е много вероятно да е участвал тясно в надзора на ремонта и поддръжката на пакета от танкове и други бронирани превозни средства, които 90-та танкова дивизия използва в бойни операции в Украйна.

От началото на мандата на Белоусов като министър на отбраната през април 2024 г. подобни случаи на корупция срещу висши служители на руското Министерство на отбраната (МО) станаха много по-чести. Очевидна кампания да се справи с лошото управление при бившия министър на отбраната Сергей Шойгу.

Връзките на Путилов с Шойгу засега остават неясни, но неговият арест предполага, че се опитва да се пребори с корумпирани длъжностни лица, които са отговорни за поддържането на руските военни активи, особено все по-оскъдни бронирани превозни средства.

Неуспешно въоръжено нападение срещу няколко офиса на най-големия руски онлайн търговец на дребно Wildberries в Москва Сити подчертава слабостите на вътрешната стабилност на Русия. Владислав Бакалчук, съосновател и бивш съпруг на главния изпълнителен директор Татяна Бакалчук, заедно с 20 до 30 въоръжени съучастници, са извършили едновременни въоръжени нападения срещу два офиса в Москва.

Нападателите застреляха и убиха най-малко двама охранители на Wildberries и раниха други двама души преди задържането им. Задържани са 28 души, участващи в нападението.

Бакалчук подадоха молба за развод през юли 2024 г., след като Владислав се обърна към ръководителя на Чечен Рамзан Кадиров да помогне да попречи на Татяна да поеме Wildberries, а Кадиров обеща да помогне.

Wildberries преди това е участвал в репресии срещу мигрантите в Русия и принуждаването на мигрантите да се присъединят към руската армия.

Руските власти се опитаха да се представят решаващи проблемите на вътрешната сигурност след терористичната атака срещу "Крокус Сити Хол" през март 2024 г. и стрелбата през юни 2024 г. в Дагестан.

Арменски официални лица продължават да критикуват водената от Русия Организация на договора за колективна сигурност (ОДКС) на фона на влошаващите се двустранни отношения. Премиерът Никол Пашинян обяви на 18 септември, че Армения е замразила членството си в ОДКБ поради неизпълнението на задълженията на блока за сигурност към Армения и че според него ОДКБ е заплаха за "сигурността, бъдещото съществуване, суверенитета и държавност."

Пашинян заяви, че ако ОДКС не успее да даде отговори на причините за неуспехите си, Армения ще продължи да се дистанцира от организацията за сигурност и вероятно ще стигне до "точка, от която няма връщане". Пашинян преди това обяви на 31 август, че Армения е замразила участието си в ОДКС, въпреки че все още не е обявил конкретно официално де юре арменско оттегляне от организацията.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отговори на Пашинян, че ОДКС служи за защита на суверенитета на всичките си държави членки, включително и Армения.

Този спор дойде на фона на съобщението на арменския Следствен комитет от 18 септември за ареста на трима лица, обвинени в опит за създаване на въоръжена група за сваляне на арменското правителство.

Арменският следствен комитет заяви, че тримата заподозрени, заедно с четирима съучастници, които все още не са в арменски арест, са вербували арменски граждани за платено тримесечно военно обучение във военната база "Арбат" в Ростов на Дон, Ростовска област. ISW не успя да потвърди местоположението на тази база, но и преди е наблюдавал влошаване на отношенията между Армения и Русия. След втората война в Нагорни Карабах през 2020 г. между Армения и Азербайджан, и наскоро засилващата се проевропейска външна политика на Армения при Пашинян.

Арменски официални лица многократно са критикували ОДКС, че не успява да отговори на нуждите на Армения в областта на сигурността - особено обвинявайки Русия и Беларус - докато руски официални лица и руското информационно пространство все повече дискредитират правителството на Пашинян, като го обвиняват, че преследва уж разрушителна прозападна програма, насочена към напрежение техните двустранни връзки.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова осъди Израел за едновременното взривяване на хиляди пейджъри, принадлежащи на членове на ливанската "Хизбула" в Ливан и Сирия на 17 септември. Русия продължава да се присъединява към иранската Оста на съпротивата срещу Израел. Захарова нарече атаката "пореден акт на хибридна война срещу Ливан" и предупреди, че обстоятелствата рискуват допълнително да ескалират ситуацията.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 43 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: