Тема: Украйна

19 Септември, 2024 10:23 2 784 52

Въпреки протестите от Москва! Индийски боеприпаси достигат до украинската армия през Европа

  • индия-
  • украйна-
  • война-
  • нарендра моди-
  • боеприпаси

Според данни на митнически и правителствени източници, индийските боеприпаси са били пренасочени към Украйна повече от година, предимно чрез европейски клиенти като Италия и Чехия

Въпреки протестите от Москва! Индийски боеприпаси достигат до украинската армия през Европа - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Индийски артилерийски снаряди са били пренасочени към Украйна от европейски клиенти, въпреки протести от Русия, съобщават източници от индийското правителство и отбранителната индустрия, цитирани от "Ройтерс".

Прехвърлянето е извършено без намеса от страна на Индия, въпреки регулациите, забраняващи трансфер на оръжия към трети страни. Кремъл е изразил недоволство пред Индия най-малко два пъти, включително по време на среща между външните министри Сергей Лавров и Субрахманям Джайшанкар през юли.

Още новини от Украйна

Според данни на митнически и правителствени източници, индийските боеприпаси са били пренасочени към Украйна повече от година, предимно чрез европейски клиенти като Италия и Чехия.

Индия, която е основен износител на оръжие, не е предприела действия да ограничи тези доставки, въпреки че те представляват малка част от оръжията, получени от Украйна. Според един от източниците, доставките на индийски боеприпаси са под 1% от общото количество оръжия, внесени от Киев след началото на войната.

Делхи следи внимателно ситуацията, но според източници от отбранителната индустрия, Индия не е предприела действия за спиране на тези трансфери към Европа. Въпреки недоволството на Русия, Индия вижда продължаващия конфликт в Европа като възможност да засили своята роля на международния оръжеен пазар. Страната е изнесла оръжия на стойност над 3 милиарда долара за периода 2018-2023 г. и цели да удвои този обем до 2029 г.

Скорошни митнически данни показват, че индийски компании като Yantra India и Munitions India са изнасяли значителни количества боеприпаси за европейски страни, включително Чехия, Италия и Испания, които впоследствие са ги препродавали на Украйна.

Въпреки силните си връзки с Русия, Индия не се е присъединила към санкциите срещу Москва и продължава да поддържа балансирана позиция в конфликта.

Сред ключовите участници е италианската компания Meccanica per l'Elettronica e Servomeccanismi (MES), която купува празни снаряди от индийската държавна компания Yantra India и ги запълва с експлозиви. Според данни на митниците, Yantra е изпратила 155-милиметрови снаряди L15A1 на стойност 35 милиона долара към MES в периода от февруари 2022 до юли 2024 година.

Тези боеприпаси, след това, са били доставени на Украйна, като част от усилията за укрепване на отбранителния капацитет на страната. Оръжейната компания Dince Hill, базирана в Обединеното кралство, също е замесена в процеса, като е изнесла снаряди на стойност 6,7 милиона долара от Италия за Украйна през февруари 2024 година.

Друг пример за индийски боеприпаси, достигащи Украйна, е сделка между индийската Munitions India и чешката Czech Defense Systems, която включва трансфер на минометни снаряди от 120 mm и 125 mm. Тези боеприпаси са били доставени през март 2024 година, като тяхната стойност надвишава 9 милиона долара.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 33 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стоян

    38 17 Отговор
    Пари имаш ли - по точно Долари и Евро всичко се намира другаре путинофили а пари има - рубли никой не иска

    Коментиран от #34

  • 2 Коко

    17 32 Отговор
    Каквото им да им дават краят е ясен. Само още много жертви и нулиране.

    Коментиран от #26

  • 3 Русо-пytе-нист

    31 20 Отговор
    Нравится ненравится НАТО приближается

    Коментиран от #11, #39

  • 4 Харон

    10 10 Отговор
    Тогава Пакистан ще почне на Русия???? А китайците? Те според мен и на двете страни продават....Като през ПСВ. Немците и францезата разораха бойните полета с артилериите си. И Круп беше доволен защото и двете страни ползваха неговите оръдия и боеприпаси....При всеки изтрел му падаше една монета в джоба.....
  • 5 Пут кинаж

    22 9 Отговор
    Е тва са му приятелите на Путин, дръпнатия разграбва на свобода ресурсите от Сибир, на мургавия боеприпасите отиват в Украйна, Ердоганчо член на НАТО купува американска военна техника, ще видим кога Иранския ще му подлее вода...
  • 6 Махат Ма Ганди

    15 7 Отговор
    Долари трябват не рубли ,а ний им плащаме в рупии ,газа и нефта
  • 7 Схемата на ген. Петър Павел работи.

    9 3 Отговор
    Преди година го обяви. Няма причина да се изненадвате.
  • 8 😁.........

    19 6 Отговор
    Нали Русия и Индия са бриксаджии? 😂, защо се прецакват, парите не миришат, всеки гледа него си, че толкова и БРИКС ще за функционира.
  • 9 Русофил

    6 15 Отговор
    Село в Словакия, село Смилно,събира помощи за пострадалите вКурска област в Русия. Словаците казват че не искать да са като чехите.А българите нали сме големи русофили, ние кога?!

    Коментиран от #17, #43

  • 10 Браво

    21 7 Отговор
    Не се съмнявах, че индийският президент е човечен и умен и ще помогне на изстрадала Украйна. Благодарим ти господин Моди, благодарим и на мъдрият и умен индийски народ!

    Коментиран от #27

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 ЯМБОЛИЯ

    16 8 Отговор
    Британската колония Индия винаги ще бъде на страната на Велика Британия. Защо е тази привързаност на Британските колонии към господаря? Въпрос към русофилите.
  • 13 Опорка

    10 17 Отговор
    Като гражданин на ЕС изисквам точна сметка колко пари са изхарчени от Урсула и останалите джендъри за оръжия за Украйна.

    Коментиран от #19

  • 14 Русо-пytе-нист

    17 6 Отговор

    До коментар #11 от "Русофил":

    :-) русофилская купейка наг@зается и в @сте поемаятся

    Коментиран от #16, #18

  • 15 росомаха

    20 7 Отговор
    мръсни московски алкаши, никой не ви е.ава, бе боклуците
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Урсула

    18 7 Отговор

    До коментар #13 от "Опорка":

    Колкото е необходимо толкова. Засега сме дали много малко и се предвижда да увеличим многократно помощта за жертвата на вероломна фашистка агресия Украйна. Борис Джонсън и Великобритания извън ЕС също ще помагат. Очакват се милиарди и трилиони долари до прогонването на руския ботуш от суверенна Украйна

    Коментиран от #21, #51

  • 20 7777

    14 2 Отговор
    Някои да видят какво в същност представлява БРИКС. Китай подкрепя Русия, а Индия Украйна. А и двете страни се мразят.

    Коментиран от #22, #23

  • 21 Опорка

    1 7 Отговор

    До коментар #19 от "Урсула":

    Несъгласните в затвора, предполагам?

    Коментиран от #29

  • 22 Опорка

    6 9 Отговор

    До коментар #20 от "7777":

    Това е глобален пазар. Всичко може да стигне навсякъде чрез верига от посредници. Политическата воля не играе роля. Въпроса е защо мизерната територия БГ изсипва милиони за Украйна, докато собствените й летци се разбиват на 60 годишни самолети, а аз си чупя колата по разбитите тесни пътища?
  • 23 Русофил

    2 7 Отговор

    До коментар #20 от "7777":

    Унгария, Словакия- какао представляла Томаса Ес
  • 24 БРИКС МРИКС

    13 1 Отговор
    Парите не миришат. Като получавате от Иран не се оплаквате.
  • 25 Хахахаха

    12 3 Отговор
    От Индия са казали!
    Путин!! - Кой беше този?
  • 26 Хахахаха

    15 3 Отговор

    До коментар #2 от "Коко":

    Мдааа краят е ясен, че раша губи войната. Само още много месо праща на фронта, много жертви дава за нищо! Колкото повече продължава, раша все повече затъва!

    Коментиран от #28, #52

  • 27 любител

    2 9 Отговор

    До коментар #10 от "Браво":

    и аз се съмнявах че в Б-я има толкова кухи лейки ама явно съм сбъркал като ти гледам писанието

    Коментиран от #30

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Урсула

    10 1 Отговор

    До коментар #21 от "Опорка":

    Несъгласните пред руското посолство или директно в Русия да протестират срещу Путин за изтегляне от суверенните територии на Украйна, в които е нахлул брутално нарушавайки нормите на международното право.
  • 30 Браво

    7 1 Отговор

    До коментар #27 от "любител":

    Заблуденият си ти. Жертва на дългогодишната путинска пропаганда, свободно разпространявана и ненаказана. Още преди години, в началото на тази пропаганда, когато разни сайтове и сайтчета и руски марионетки почнаха фалшиво и целенасочено да боготворят и превръщат в кумир този треторазряден кагебейски нисък милиционер, разбрах и предрекох, че нещата ще завършат зле, че се създава някакъв център за манипулация с користни цели. И познах, подпалиха Украйна и почнаха широкомащабна война. Краят на Путин ще е много тежък, жалко единствено за жертвите, които дава Украйна, заради този негодник.
  • 31 явер

    10 1 Отговор
    Китайците, знаете ли как прекарват глупавите руснаци, всички стоки, който китайците купуват от руснаците, като петрол, газ, руди, въглища, дървен материал ги плащат в юани, обаче след това руснаците не могат да купуват китайски стоки с тези юани, защото ни наричали мръсни юани. Това го обявиха официално всички руски анализатори.
  • 32 евразиатски тран$формър

    1 2 Отговор

    До коментар #28 от "любител":

    нещо си нервно?
  • 33 Павел пенев

    2 7 Отговор
    Политиката на Путин е виновна за това. Трябваше до сега да ги смачка като хлебарки безмилостно. Така щеше да спаси много невинни жертви и от двете страни.
  • 34 Павел пенев

    2 6 Отговор

    До коментар #1 от "стоян":

    Кой ти каза че рубли никой не иска? По френската телевизия ли си гледал това бе Стоянчо? Рублата и юана са валутите на настоящето и бъдещето а не долара и еврото. Ако можеш да четеш, информирай се по обстойно.

    Коментиран от #37, #38, #47

  • 35 оня с коня

    5 0 Отговор
    Това са "приятелите" на русия -стискат си ръцете с путин,но продават НА ВОЛЯ Оръжие на Украйна за да трепе Племето му!А какво да кажем за Сърбия,която прави същото като Индия и напротеста на Путин срещу тия продажби,Вучич отговори че това е "само бизнес"!За бившия Източен блок вкл. и България за която "Бълг.- Съветската дружба беше като Слънцето и Въздуха за всяко живо същество" според Т.Живков пък да не говорим че са си обявили "Социалистическо съревнование" кой колко Снаряди и всякакво друго оръжие ще достави на Украйна...
  • 36 Бай араб

    3 1 Отговор
    Тези от БРИКС още от сега играят един срещу друг. Рандове, йоани, рубли,рупии - обмен на боклуци .Долари и Евро искат хората , никой не иска вестници
  • 37 Цончо Мекия

    7 1 Отговор

    До коментар #34 от "Павел пенев":

    На мен ми дават рубли,не знам какво да ги правя ,нищо не мога да си купя.Ходих и на магазин ,,Березка,, и там не ги искат, ходих до банката да ги сменям те ме върнаха,ти не ги ли искаш дай ми долари и ги вземи

    Коментиран от #40

  • 38 Долния

    5 0 Отговор

    До коментар #34 от "Павел пенев":

    Прати жена си и дъщеря си при мен имам много рубли
  • 39 натото се чуди как да докаже,

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Русо-пytе-нист":

    че има полза от нея и че е ОТБРАНИТЕЛНА, видиш ли? От кого ни отбранява? Тя насъсква хората и държавите.
    А да разбираме ле, че шефовете на ЕС СА АБСОЛЮТНО ГОТОВИ да ПОСРЕЩНАТ съответните атакит на Русия към страните й? Те са лесни - ще се разбягат по островите и колониите си, а обикновените хора????

    И това е пак да се създаде работа на натото и обора и войни в света!!!!
  • 40 стига с тая евтина

    2 4 Отговор

    До коментар #37 от "Цончо Мекия":

    и невежа пропаганда с рублата!!! А доларите, с които ще си облицовате стаите скоро, защото за друго няма да стават при тази гигантска задлъжнялост на САЩ??? Или тогава ще му мислите. Русия с всичките си ресурси по цялата Менделеева таблица (Менделеев е световно известен руснак, сигурна съм, че джендърчетата не знаят кой а) ще си КУПЯТ ВСЯКАКВА валута, а и тяхната ще върви!!! западналите нямат ресурси и затова се целят в Русия.

    Коментиран от #45

  • 41 Ушанки проZти

    4 0 Отговор
    Кво протестират, а те що взимат от единственият дебел севернокореец???,а от брадатите аятоласи.
    Що не си гледат кочината и крепостния свят.
    И пред кой протестират? Пред арменския поп ,ама и той ги отсвири .

    Коментиран от #44

  • 42 Нищо лично

    2 0 Отговор
    просто далавера
  • 43 Мъка русофилска

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "Русофил":

    Словакия, като България, е сред основните снабдители, чрез трети страни, на оръжия за Украйна.
  • 44 Ще ми е кеф

    2 0 Отговор

    До коментар #41 от "Ушанки проZти":

    по някакви заобиколни пътища в Украйна да попаднат китайски или още по-добре севернокорейски снаряди.
  • 45 РФ заема 1/9

    0 0 Отговор

    До коментар #40 от "стига с тая евтина":

    от земната суша, но 2/3 от нея са блата и комари като кокошки през лятото и -60 градуса през зимата. Какво като има газ примерно? На 1км. под земята, на 1000км от най-близкия път или железница и на 5000км. от Москва. Това не е склад от бурканчета с елементите от таблицата на Менделеев, а невъзможна за живот земя която е вечно замръзнала (вечная мерзлота), не става и за земеделие. Живеещите на останалата 8/9 суша ще се оправят някакси.

    Коментиран от #48

  • 46 всички срещу фашиста путин

    4 0 Отговор
    Всички не искат войната започната от руските фашист!
  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 12345

    0 1 Отговор

    До коментар #45 от "РФ заема 1/9":

    скоро ще се Размрази
  • 49 Анонимен

    0 0 Отговор
    Ний сме по снабдяването за Украина на едно от първите места.Нашите военни заводи работят на 3 смени и пак не смогват да произведат повече оръжие.Чрез производството убиваме повече хора,но туй не ни засяга ,защото сме западняци по натура и дебелокожи .Интересуваме се от пари и бизнес.
  • 50 Факира от Пенджаб

    1 2 Отговор
    С наши снаряди млатят блатните пиянки,после кат останат младички бели вдовички ще ги прашим с черна жила, малко капучиноси да станат москалите...😅😅😅😅
  • 51 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #19 от "Урсула":

    Акъл и те и ти "имате" в излишък. Прелива
  • 52 Коко

    0 0 Отговор

    До коментар #26 от "Хахахаха":

    Преди време ти казах , че трябва да се преименуваш на ХахоХахо.. Русия не може да я мръднете!
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Русия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания