Отидете към основна версия

1 889 38

Атаката с пейджъри срещу "Хизбула" е била планирана от поне 15 години

  • израел-
  • пейджъри-
  • хизбула-
  • атака

Планирането на атаката е включвало фиктивни компании, а служители на израелското разузнаване и техни активи са действали под прикритие

Снимкa: БГНЕС

Израел е участвал в производството на пейджъри, които тази седмица взривиха бойци на "Хизбула", като операцията за "пресичане на веригата за доставки" е била планирана от поне 15 години, потвърдиха източници от американското разузнаване пред ABC News. ЦРУ дълго време е било неохотно да прилага подобна тактика поради високия риск за невинни лица, предава News.bg.

Планирането на атаката е включвало фиктивни компании, а служители на израелското разузнаване и техни активи са действали под прикритие, представяйки се за легитимна компания, произвеждаща пейджъри. Според източниците, част от участниците не са били информирани за реалната цел на операцията.

Пейджърите са били заредени с 1-2 унции експлозиви и дистанционен превключвател за задействане на взрива. През последните два дни в Ливан, при експлозии, задействани дистанционно, са загинали най-малко 37 души, а 2931 са ранени, според ливанския министър на здравеопазването Фирас ал-Абяд.

Конфликтът между "Хизбула" и Израел ескалира в четвъртък, след като Израел нанесе удари по Ливан, на които "Хизбула" отвърна с огън. Лидерът на "Хизбула", Хасан Насрала, заяви, че групировката разполага със стари пейджъри, а не с новите, използвани при нападението. Той уточни, че "не всички пейджъри са били разпространени, а някои от тях са били изключени".

ABC News се свърза с BAC Consulting — унгарската компания, ангажирана с производството на пейджъри от името на Gold Apollo в Тайван. Нито една от двете компании не е отговорила на запитванията. Говорител на унгарското правителство уточни, че пейджърите "никога не са били в Унгария", а компанията е била "търговски посредник без производствени или оперативни съоръжения в страната".

Насрала коментира, че "врагът е знаел, че пейджърите са били 4000", добавяйки, че "в продължение на два дни врагът е искал да убие поне 5000 души".

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 7 гласа.

Свързани новини