Отидете към основна версия

1 588 33

САЩ възстановяват база от Втората световна война, използвана за атомната бомбардировка на Япония

  • сащ-
  • втората световна война-
  • атомна бомбардировка-
  • япония-
  • авиобаза

Авиобазата на остров Тиниан, използвана за атомните атаки над Япония, се модернизира с оглед на потенциална конфронтация с Китай

Снимка: Shutterstock/Приземяване на B-29 Superfortress „Enola Gay“ след мисията за атомна бомбардировка на Хирошима, Япония. Тиниан, Мариански острови.6 август 1945 г.

САЩ възстановяват въздушната база, използвана за атомната бомбардировка на Япония в края на Втората световна война, съобщава вестник BILD, цитирано от Фокус.

Въздушната база на малкия тихоокеански остров Тиниан отдавна е обрасла с джунгла. Американската армия започва да разчиства и оборудва пистите от януари 2024 година. „Така те се подготвят за евентуална конфронтация с Китай“, коментира BILD.

Повече от 20 милиона квадратни метра асфалт вече са възстановени, а стотици хектари джунгла са разчистени. Пентагонът е отделил почти половин милиард долара за този проект. Авиобазата се модернизира в рамките на плана Pacific Deterrence Initiative.

Остров Тиниан играе ключова роля за САЩ през Втората световна война. Американските бомбардировачи излитат оттам и хвърлят атомни бомби върху Хирошима и Нагасаки. Китай е толкова достъпен от острова, колкото и Япония.

Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 22 гласа.

Свързани новини