Отидете към основна версия

1 725 21

Компонентите за взривените в Ливан пейджъри не са били произведени в Тайван

  • ливан-
  • пейджъри-
  • тайван-
  • израел-
  • бейрут-
  • хизбула

Не е ясно нито как пейджърите са били превърнати в оръжия за взривяване от разстояние

Снимка: БГНЕС/ EPA

Компонентите на хиляди пейджъри, които във вторник избухнаха в Ливан в атака срещу "Хизбула", не са били произведени в Тайван, предаде днес Ройтерс, позовавайки се на тайванския министър на икономиката Гуо Чжухуей, съобщи БТА.

Базираната в Тайван компания "Голд Аполо" ("Gold Apollo") тази седмица заяви, че използваните при атаката устройства не са били произведени от нея и че базираната в Будапеща компания Би Ей Си ("BAC"), до която са били проследени устройствата, има лиценз за използване на търговската марка.

Не е ясно нито как пейджърите са били превърнати в оръжия за взривяване от разстояние, нито как стотиците ръчни радиостанции, използвани от "Хизбула", са били взривени в сряда във втора вълна от атаки. В двата инцидента в Ливан бяха убити общо 37 души, а 3000 бяха ранени.

Тайванският министър на икономиката каза пред репортери, че частите са били предимно микрочипове и батерии от нисък клас. А когато беше притиснат да даде отговор на въпроса дали експлодиралите пейджъри са били произведени в Тайван, той заяви, че със сигурност може да каже, че "не са били произведени в Тайван". Гуо допълни, че случаят се разследва от съдебните власти.

Източници от сферата на сигурността казаха, че Израел е отговорен за експлодиралите във вторник пейджъри, с което вдигна залозите в нарастващия конфликт между двете страни. Израел не е коментирал атаките. Запитан дали се е срещнал с де факто израелския посланик в Тайван, за да изрази загриженост за случилото се, тайванският министър на външните работи Лин Чалун отговори с "не".

Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.

Свързани новини