14 Октомври, 2024 15:49 661 17

Германия: Военната активност на Китай повишава риска от непреднамерени сблъсъци

  • тайван-
  • германия-
  • китай-
  • азия

Германия е против "едностранните промени на статуквото", заяви Берлин във връзка с китайските военни учения около Тайван

Германия: Военната активност на Китай повишава риска от непреднамерени сблъсъци  - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Германското правителство изрази опасения във връзка с решението на китайските въоръжени сили да започнат нови военни учения край бреговете на Тайван, заяви днес говорител на Министерството на външните работи и добави, че Берлин категорично се противопоставя на всякакви едностранни промени на статуквото в региона, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

"Военната активност на Китай повишава риска от непреднамерени военни сблъсъци и в този смисъл повишава и напрежението в региона", каза още говорителят. "Категорично отказваме да приемем каквито и да било едностранно наложени промени в (регионалното) статукво."

Говорител на британския премиер Киър Стармър също коментира темата за започналите днес учения и каза в тази връзка, че Великобритания призовава за дипломатическо решение на китайско-тайванския въпрос.

По думите на официалния представител Лондон отдавна изразява позицията, че въпросите между Тайван и Китай могат да бъдат уредени само чрез конструктивен диалог, а не чрез военни средства. "Дългогодишната позиция на Великобритания е, че този въпрос трябва да бъде уреден по мирен начин от хората от двете страни на Тайванския проток чрез конструктивен диалог, а не чрез военна активност или действия и тази позиция не се е променила", заяви говорителят.

Междувременно в изявление на ЕС се казва, че военната активност на Китай около Тайван допълнително е ескалирала "напрежението от двете страни на пролива". В изявлението на блока се отправя призив към двете страни да проявят сдържаност и да не предприемат действия, които биха могли допълнително да повишат напрежението, което трябва да бъде успокоено чрез диалог.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    21 1 Отговор
    Сега е моментът Китай да си вземе Тайван докато САЩ бранят Израел.

    Коментиран от #2

  • 2 Бугимен

    1 14 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    А теб да те прибере Торбалан.
  • 3 Тъй ли?

    19 1 Отговор
    "... категорично се противопоставя на всякакви едностранни промени на статуквото." А за Косово нещо да кажем, или за там важи друга логика?

    Коментиран от #4

  • 4 Хахах

    0 5 Отговор

    До коментар #3 от "Тъй ли?":

    Какво е "тъй", в превод на български? И да ще им се получи като на Белград хахахах да се гордеят , че са свалили един самолет и им разрушиха града хаххаха

    Коментиран от #7

  • 5 Учуден

    8 0 Отговор
    "Берлин категорично се противопоставя на всякакви едностранни промени на статуквото в региона"

    И Китай категорично се противопоставя на едностранните промени на статуквото в централна Европа - при статуквото имаше две Германии но го промениха и се обединиха в една. Тогава германците не се интересуваха от мнението на китайците и защо сега китайците да се интересуват от мнението на германците и на какво Берлин се противопоставял.
  • 6 Де Германия

    6 0 Отговор
    Де Китай.... Атлантически фекалии взели новият свят да критикуват
  • 7 Питащ

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "Хахах":

    "да се гордеят , че са свалили един самолет и им разрушиха града"

    Как мислиш дали краварите ще се осмелят да нападнат Китай и да им разрушат някой град - това не е някоя малка държавица каквито са свикнали да нападат от "великото" НАТО в коалиция от 50 държави или пък някои камилари в пустинята. Те от Кимчо се уплашиха и самолетоносача им "резко сви в лево" та се спря чак в Австралия пък бяха тръгнали да го бомбандират.
  • 8 стоян георгиев

    5 0 Отговор
    Ами то статуквото е, че тайван е Китйски и Крим е Руски! Значи германките нямат основания за притеснения!
  • 9 А ситир бреее....

    3 0 Отговор
    Локомотивчета няма, вагончета няма, колички вече няма, химия няма, стомана няма, алумин няма..... и даже аспирин няма ..
    . И тези въшки дето ЕК и урсулите ги сасипаха взели да ми умуват.
  • 10 Възмутен

    3 0 Отговор
    "Великобритания призовава за дипломатическо решение на китайско-тайванския въпрос"

    Защо ли не призовавате за дипломатическо решение на палестинско-израелския въпрос а тъпчете евреите с пари и оръжия. Защо ли не призовавахте за дипломатическо решение на руско-украинския въпрос че даже той беше решен на преговорите в Истанбул ама вие накарахте зеления клоун да се откаже от договора и да продължи войната - и там тъпчете хунтата в Киев с пари и оръжия.

    Коментиран от #17

  • 11 Германия :

    3 0 Отговор
    00 .... и тоалетна хартия няма щот китайците я спряха
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да ви тъъъъъКковам аз

    3 0 Отговор
    и ЕС -то и ЕК-омунето и Германия и Франция и САЩ . Всички са под водата
  • 14 Съсипаха Европа

    3 0 Отговор
    атлантическите кретени, урсули, мурсули,ционисти, нацисти и единствено и световна война чакаме
  • 15 Руснак

    2 0 Отговор
    Ами статуквото е че Крим и 4 области от Украйна са руски в момента - там дали сте за запазване на статуквото или сте за промяна или това пак е друго и "евроатлантическите ви ценности" там са съвсем различни. Къде отиде "светът основан на правила" или правилата са в зависимост от това дали е изгодно на краварите.
  • 16 САЩ..САЩ..

    0 0 Отговор
    Он е немцки брад..там щакая немеци..
  • 17 Kaлпазанин

    0 0 Отговор

    До коментар #10 от "Възмутен":

    Тъпчат щот са алчни ,и си мислят и вярват че са нещо по над останалите ,типично по ционисткому и нацислкму .
Новини по държави: