Отидете към основна версия

793 32

Зеленски посети завод в Пенсилвания, който произвежда боеприпаси за Киев

  • володимир зеленски-
  • сащ-
  • оон

Президентът на Украйна ще говори пред сесията на Общото събрание на ООН във вторник и в сряда в Ню Йорк, след което ще се срещне с Джо Байдън

Снимка: ЕПА/БГНЕС

При извънредни мерки за сигурност украинският президент Володимир Зеленски посети в неделя оръжеен завод в Пенсилвания, който произвежда един от най-необходимите за Украйна боеприпаси, за да отблъсква руските сухопътни сили, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Посещението му в завода за боеприпаси в град Скрантън даде началото на натоварено едноседмично посещение на Зеленски в САЩ, което има за цел да запази подкрепата за Украйна във войната с Русия.

Украинският президент ще говори пред сесията на Общото събрание на ООН във вторник и в сряда в Ню Йорк, след което ще пътува за Вашингтон за разговори с президента Джо Байдън и вицепрезидента Камала Харис.

Заводът в Скрантън е един от малкото в САЩ, които произвеждат 155-милиметрови артилерийски снаряди, използвани за гаубици. Украйна вече е получила над 3 милиона снаряда от този калибър от САЩ.

В определен момент от войната украинските сили изстрелваха между 6 и 8 хиляди снаряда калибър 155 мм на ден. Тези темпове започнаха да изчерпват запасите на САЩ и предизвикаха безпокойство, че наличностите не са достатъчни, за да задоволят американските нужди в случай на нова голяма конвенционална война, например евентуален конфликт около Тайван.

В отговор САЩ инвестираха във възобновяване на дейността на производствени линии и в момента произвеждат над 40 хиляди снаряда от този тип на месец с планове месечното производство да достигне 100 хиляди.

Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 16 гласа.

Свързани новини