Тема: Украйна

22 Септември, 2024 18:45 3 253 106

Колко войници са загубили Украйна и Русия във войната

  • украйна-
  • русия-
  • жертви-
  • война-
  • войници-
  • зсу-
  • володимир зеленски-
  • владимир путин-
  • убити войници

Несъмнено пропагандният елемент играе важна роля в тази информационна война, а всяка от двете страни надува загубите на противника

Колко войници са загубили Украйна и Русия във войната - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Когато руският президент Владимир Путин нареди началото на т. нар. специална военна операция в Украйна на 24 февруари 2022 г., той вероятно си е правел сметката, че тя ще приключи за няколко седмици или дори дни, така както войната с Грузия през 2008 г. или анексията на Крим през 2014 г. Вместо това, повече от две години и половина по-късно, краят на войната в Украйна не се вижда, а кървавите сражения продължават да бушуват с пълна сила, като най-ожесточените боеве сега са съсредоточени в източната украинска Донецка област, пише БТА.

Един от големите въпроси е колко са загубите на двете страни в конфликта? В медийното пространство и социалните мрежи непрекъснато се споменават различни числа, при това по някой път намаляващи с течение на времето. Несъмнено пропагандният елемент играе важна роля в тази "информационна война", като всяка от двете страни в конфликта надува загубите на противника и прикрива или не говори за своите.

Целта е ясна: да се повиши бойният дух у дома и да се понижи при врага. Още повече сега, когато след повече от две години и половина война, желаещите да се бият вече не са много и Москва и Киев прибягват до различни методи, включително частични мобилизации и помилване на затворници, за да си набавят така необходимите им войници.

И все пак, колко хора са загубили руската и украинската армия от началото на войната? Двете страни са твърде пестеливи по този въпрос.

Според сводка, актуализирана всеки ден на сайта на една от двете водещи украински новинарски агенции - УНИАН, броят на убитите руски войници надхвърля 642 хиляди - чудовищно число, което при това всеки ден се увеличава с над 1000. Държавната новинарска агенция Укринформ, от своя страна, съобщи тази сутрин за 1500 убити руски военни само през последното денонощие. Тази статистика обаче прилича повече на пропаганда, целяща да повдигне духа в Украйна и да предизвика антивоенни настроения в самата Русия. Показателно е, че украинският президент Володимир Зеленски спомена през февруари за 180 хиляди убити руски войници - в пъти по-малко от тогавашните данни на Укринформ и УНИАН.

И така, в условия на война, когато се пази информационно затъмнение и се разпространява дезинформация във всякакви посоки, трудно може да се каже какви са загубите на двете страни. Според данни, анализирани от Би Би Си, повече от 70 000 души, воюващи в редиците на руската армия, обаче са загинали в Украйна. При това за първи път делът на доброволците - цивилни, които са се присъединили към руските въоръжени сили след началото на войната - вече е най-голям, отбелязва британското обществено радио и телевизия на своя сайт.

Всеки ден имена на загинали в Украйна, техни некролози и снимки от погребения са публикувани в медиите и социалните мрежи в цяла Русия. Руската служба на Би Би Си и независимата руска медия "Медиазона" са съпоставили тези имена заедно с данни от други открити източници, включително официални доклади. Новите гробове в гробищата също помагат за изчисляване на руските загуби. Те обикновено са отбелязани със знамена и венци, изпратени от министерството на отбраната.

От Би Би Си са установили самоличността на 70 112 руски войници, убити в Украйна. Британската медия обаче прави уговорката, че действителният брой на загиналите вероятно е значително по-голям, тъй като някои семейства не споделят публично подробности за смъртта на роднините си. Освен това анализът не включва убитите, за които няма потвърждение, нито загубите на т. нар. Донецка и Луганска народна република, обявени от подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна.

Най-много сред загиналите са били доброволци - 13 781 човека, което прави около 20 процента от руските загуби. Бившите затворници, които са се присъединил към руските въоръжени в замяна на помилване, досега бяха на първо място по брой жертви, но вече са втори с дял от 19 на сто. Мобилизираните граждани са на трето място - 13 процента.

От октомври миналата година броят на убитите за една седмица доброволци не е падал под 100. През някои седмици са регистрирани повече от 310 смъртни случая, отчита Би Би Си. Смята се, че за негативната тенденция допринася по-слабата подготовка на доброволците спрямо професионалните военни. Войници са казали пред Би Би Си, че увеличаващите се жертви сред доброволците отчасти се дължат на разполагането им в най-тежките от оперативна гледна точка райони на фронтовата линия, особено в Донецка област, където основно те попълват губещите хора военни части. Много от тях биват хвърляни веднага в бой, често без необходимото обучение и подходяща екипировка.

Анализът на данните показва, че много от тези хора са родом от малки провинциални градове, където трудно може да се намери стабилна, добре платена работа. Повечето от тях, както изглежда, все пак са се присъединили към руските въоръжени сили доброволно, макар правозащатници да говорят за заплахи и принуда конкретно в кавказката република Чечения, управлявана с твърда ръка от близкия до Путин Рамзан Кадиров. Заплатите в руската армия са между пет и седем пъти по-високи от средните в по-бедните региони. Освен това военнослужещите получават редица социални придобивки и еднократни бонуси, които при това бяха повишени. Най-много от убитите доброволци са били във възрастовата категория между 42 и 50 години. Най-възрастният е бил на 71 години.

Що се отнася до Украйна, тя рядко коментира своите загуби на бойното поле. През февруари тази година украинският президент Володимир Зеленски каза, че въоръжените сили на страната му са дали 31 хиляди жертви, като поясни, че разкрива тези данни, за да опровергае раздутите бройки, обявявани от Москва.

"Не 300 000 или 150 000 (убити украински войници), или колкото Путин и лъжливото му обкръжение казват", подчерта той, като добави, че всеки от тези хора "е голяма загуба за нас". Оценки, основани на данни на американското разузнаване, все пак навеждат на мисълта, че украинските жертви са повече от обявените от Зеленски, отбелязва Би Би Си. И така, докато Русия и Украйна са се вкопчили в мъртва хватка, като всяка от тях се надява да пречупи другата, броят на убитите неминуемо ще продължи да се увеличава. И Москва, и Киев търсят начини да си осигурят още войници, като се опитват това да стане на максимално ниска обществена цена.

Миналата седмица например Путин разпореди общо увеличаване на числеността на руските въоръжени сили. И макар Кремъл да обясни мярката с увеличаващите се заплахи на западния фланг, на фона на укрепването на силите на НАТО там, войната в Украйна несъмнено също е част от уравнението. Смята се, че недостигът на военен персонал е основна причина за успеха на изненадващото украинското навлизане в граничната руска Курска област миналия месец, отбелязва Асошиейтед прес.

Институтът за изследване на войната цитира на сайта си съобщения, че руският президент Владимир Путин е отхвърлил искане на Министерството на отбраната да обяви нова мобилизационна вълна през пролетта на тази година, за да бъдат компенсирани понесените досега загуба. Вероятната причина според базирания във Вашитгтон мозъчен тръст е да бъдат избегнати негативните политически последици, които биха последвали от принудителното свикване на резервисти под знамената. Оттогава Путин остава ангажиран с кампанията си за на практика прикрита мобилизация, ограничавайки мобилизационния потенциал на Русия, пишат в заключение американските анализатори.

Що се отнася до Украйна, тя също опитва да попълни загубилите хора и уморени свои военни части. Тя затегна наскоро правилата за мобилизация, но миналия месец президентът Зеленски предупреди, че е необходим баланс, за да не пострада още повече засегнатата от войната украинска икономика.

Докато войната продължава да бушува, много украински мъже, които са избягали, не искат да се върнет в своята родина и да изпълнят воинския си дълг към нея. Миналата седмица в Киев полският министър на външните работи Радослав Шикорски предложи да бъдат спрени социалните помощи за украински мъже в Европа.

И така, докато Русия продължава да има значително предимство в жива сила и оръжия на бойното поле, както отбелязва Ройтерс, тя вероятно ще продължи да прилага своята "стратегия за месомелачка". Според руски военнослужещи, интервюирани от Би Би Си, руското командване хвърля безмилостно напред войници напред, за да се опита да измори украинските сили и да разкрие местоположението им за руската артилерия. Заснети от дрон кадри, споделени онлайн, показват как руски военни атакуват украински позиции с малко или никакво оборудване и без артилерийска подкрепа.

Неслучайно украинските власти начело с президента Зеленски не спират да призовават западните си партньори да увеличат оръжейната помощ и да разрешат нанасяне на удари по-дълбоко навътре на руска територия. Президентът на САЩ Джо Байдън и британският премиер Киър Стармър обаче не дадоха такова позволение миналата седмица. В сметките вероятно влизат опасения на западните сили от ескалация на украинския конфликт и прерастването му в по-широка война.

Повече от две години и половина след пълномащабната инвазия на Русия в Украйна, позициите на двете страни продълажават да са все така несъвместими. Съответно всяка от тях остава с нагласата, че изходът от войната ще се реши на бойното поле, а не на масата за преговори. Това неминуемо вещае още много убити войници, а и цивилни.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 32 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Последния Софиянец

    100 13 Отговор
    Волгин от трибуната в Брюксел каза че кръвта на милиони украинци и руснаци е по ръцете на евродепутатите.Евродепутатите изпаднаха в шок и му взеха думата.

    Коментиран от #21, #26, #39, #40

  • 2 ТаУмВзе

    55 15 Отговор
    Униан баце е Най Достоверната информация, за да си знаем, че Русия е загубила само 1 милиард войници! ХАХАХАХАХХА

    Коментиран от #66

  • 3 Общо около

    10 26 Отговор
    един милион, разделено на две, това дава представа по колко човека е изгубила всяка от страните.

    Коментиран от #30

  • 4 АУУУУУ

    59 19 Отговор
    НА ВСЕКИ ПАДНАЛ РУСНАК СЕ ПАДАТ 10 УКРАИНЦИ. СМЯТАЙТЕ САМИ.

    Коментиран от #43

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 К.О.Т.арАК 😺

    45 9 Отговор
    Ще бъде до последният украинец.

    Коментиран от #20

  • 7 Еколог

    12 35 Отговор
    Американците измислиха технология как два боклука да се изчистват взаимно!
    Това е добре за световната екология!
  • 8 Путинофил

    11 37 Отговор
    Аз обича путен!
    Върна маскалите в 1 клас!

    Коментиран от #13

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Путин каза, че

    9 15 Отговор
    маскали и хох ли са едно и също племе!
  • 11 1 към 3 може и към 5

    13 9 Отговор
    Украинците си стоят по дупките и чакат ония хора да дойдат при тях
  • 12 Гориил

    26 5 Отговор
    Няма смисъл да си фантазираш. Това засега е класифицирана информация и ще бъде публикувана след края на войната. Всички изчисления имат силно идеологически характер, граничещи с измислица и клюки. Най-добрата стратегия е да бъдете търпеливи и да не се поддавате на пропаганден натиск. Всъщност загубите изобщо не са това, което предполага вашият печат.

    Коментиран от #105

  • 13 Коко

    11 6 Отговор

    До коментар #8 от "Путинофил":

    А ти там цял живот ще си останеш?!
  • 14 Тома

    9 3 Отговор
    И аз получих същата информация както бта от хидрофора.
  • 15 1551

    8 12 Отговор
    Украйна 0
    Русия 100 милиона,50000 танка,2000 самолета и много други
  • 16 2222

    15 36 Отговор
    Украйна и НАТО убиха над 1 милион руснаци от началото на руската специална военна излагация.

    Русия я чака бой, унижение и разпад. Колкото ядрените оръжия спасиха СССР, толкова ще спасят и Русия.

    Коментиран от #22

  • 17 АКО ПИТАМЕ ПРОСЛОВУТОТО

    31 8 Отговор
    БРИТАНСКО РАЗУЗНАВАНЕ 5 КЪМ 1 ЗА УКРАИНЦИТЕ. ИСТИНАТА Е ТОЧНО НАОПАКИ.
  • 18 От страни

    21 8 Отговор
    Я виж ква свенлива снимка с едно флагче. Искате да кажете че е загинал само един укр?
    Що не покажете полята на десетки километри с тия същите флагчета?
    Кога се лъже най много? На лов и на война. Никой нема да ни каже колко укри или колко руснаци са загинали. Не и сега по време на бойните действия. Западните "партньори" на укрите чат-пат се проговарят и укрите почват да пискат че не е верно....
  • 19 Всеки лъже

    22 5 Отговор
    А УНИАН най много. И Бг медиите разпространяват фалшиви новини
  • 20 От страни

    15 8 Отговор

    До коментар #6 от "К.О.Т.арАК 😺":

    Това е оптимистичен вариант. Ама може да стане и до последен поляк? Румънец? Българин? Твоите "приятели" не пробират кво да метнат в кюмбето, стига да ври гозбата.

    Коментиран от #41

  • 21 В Европарламента едва ли за шокирани

    13 25 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    че сред тях, от страни като България, има руски подлоги

    Коментиран от #87

  • 22 Коко

    9 5 Отговор

    До коментар #16 от "2222":

    Тази небивалица и изкуствен интелект от първо поколение не може да я измисли. Замисли се колко си "умен"?
  • 23 95368954

    24 9 Отговор
    АБСОЛЮТНО ТОЧНА ЦИФРА = 1,8 МЛН.УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ СА УБИТИ/ДЕНАЦИФИЦИРАНИ ОТ РУСИЯ.,ДО МОМЕНТА....ЗАМ.НАЧ.ЩАБ НА ВСУ -ВОЙСКИ ИЗТОК ГЕНЕРАЛ МАЙОР ЕДУАРД МОСКАЛЕВ - УКРАЙНА,ЗАЯВИ ПРЕЗ НОЕМВРИ 2023 ЖЕРТВИТЕ НА УКРАЙНА СА 1,2 МЛН . А ЗА МЕСЕЦ АВГУСТ СА = 68 000 .ПО ДУМИТЕ НА АНМЕРИК. ЛАРИ ДЖОНС ,УКРАЙНА ГУБИ ПО 2000 ЧОВЕКА НА ДЕН. ПО РУСКИ ДАННИ НА СЕДМИЦА Х 12-13 000 УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ. УНИЩОЖЕНА Е И АМЕРИКАНСКА ТЕХНИКА ЗА 300 МЛРД.$. В КУРСКА ОБЛАСТ СА УНИЩОЖЕЕНИ 16 000 УКР ВОЕННИ С ТЕХНИКАТА ИМ.

    Коментиран от #86

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Който може да мисли

    8 10 Отговор
    Според военната теория, нападащият губи 5 пъти повече човешки ресурс!

    Коментиран от #29, #44

  • 26 Евро

    25 4 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    Прав е човека, има доста българи, които се радват на жертвите и от двете страни. Това е страшно. Не съм помислвл даже, че не само сме такива уродови неблагодарници, а освен това сме загубили човешките си лица. Това е пълно пропадане. Ще ни се върне!
    Дай Боже, войната да спре час по-скоро!!!
  • 27 Загубите (убити) на двете страни:

    7 17 Отговор
    Русия - между 180 000 и 200 000 (включително "ЛНР"/"ДНР" и ЧВК)
    Украйна - между 120 000 и 140 000

    Общо за двете страни между 300 000 и 340 000 убити и приблизително двойно повече ранени.

    Коментиран от #46

  • 28 Наркомана зелник съм

    12 7 Отговор
    Не си спомням колко точно са жертвите на укронацистите ......дали са 70000 хиляди или 700000 хиляди .....май ставам като Бай деменция ....белото ми пречи сега ще дръпна една вдъхновителна реч за големите загуби на Русия !!!!!
  • 29 Коко

    23 7 Отговор

    До коментар #25 от "Който може да мисли":

    Русия си пълзи бавничко напред и настъпва като лава от вулкан. Ще има да почакате да застине и да спре! Жалко за украинските войничета прибрани от улицата със сила.

    Коментиран от #33

  • 30 Русофил

    4 3 Отговор

    До коментар #3 от "Общо около":

    Ту Пак

    Коментиран от #81

  • 31 СПРАВКА

    15 8 Отговор
    ПО РАЗСЛЕДВАНЕ НА ВВС И РУСКИ НЕПРАВ.ОРГАНИЗАЦИИ СА УСТАНОВЕНИ ИМЕНАТА НА 70 000 РУСКИ ВОЙНИЦИ. . ЗА УКРАЙНА В КРАЯ НА 2023 ПО УКРАИНСКИ ДАННИ НА НАЧ ЩАБ.ВСУ ГЕНЕРАЛ ЕЬУАРД МОСКАЛЕВ-ЗАГУБИТЕ НА УКРАЙНА СА ПРЕМИМАЛИ 1,2 МЛН. И КЪМ ДНЕШНА ДАТА СА = 1,8 МЛН.УБИТИ УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ+ 6200 НАТОВСКИ ВОЙНИЦИ.

    Коментиран от #59

  • 32 запасняк

    16 8 Отговор
    ЗАГУБИТЕ НА УКРАЙНА СА В ПЪТИ ПОВЕЧЕ....УБИТИ, РАНЕНИ И ЕМИГРИРАЛИ....ПОНЕ 15 МИЛИОНА...
  • 33 Така де

    5 9 Отговор

    До коментар #29 от "Коко":

    Ха дано да стигне до твоя дом преди да застине!
  • 34 Безпристрастен

    17 2 Отговор
    Спрете се ,хора.Спорим,дори злорадстваме ,кой колко живота е погубил? Това са хора,мъже братя,съпрузи или деца на родители.И от двете страни се бият, стрелят един друг, без да имат лична причина.Вероятно,са стотици ,ако не и хиляди,братовчед да стреля срещу братовчед,чичо,вуйчо,без дори да знае.Приятел срещу приятел,който само преди години са си гостували,радвали са се взаимно на празници и семейни тържества.Всичко ще приключи,защото вечна война няма.Дори " Стогодишната" от историята на Европа е приключила! Но стотици хиляди мъже няма да се върнат при свойте.И от двете страни.

    Коментиран от #78

  • 35 стоян георгиев

    15 7 Отговор
    Крайна - 1 780 000 ( 600к редовно армия, останалите от мобилизация)
    Русия - 36 000 + донецкото опълчение!

    Слава ма на руските герои!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 38 Русофил

    13 5 Отговор
    Кой вообще може да оценява загубите по данни на Униан?!.., как кой. Руснаците имат система за фиксиране на загубите на укрите. Всичко се снима. Още през ВСВ го практикуват - понеже Сталин дава награди и плаща за асичко унищожено , иска се подтвържление от 2 или 3 места. А при германците е кой колкото каже, като сега при укрите

    Коментиран от #42

  • 39 Град Козлодуй

    8 3 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    господине Воините са Кървав Бизнес но търговците на смърт не Желаят
    МИР
  • 40 АУУУУУ

    6 16 Отговор

    До коментар #1 от "Последния Софиянец":

    ДНЕС РУСИЯ НАПРАВИ 5ТИ ТЕСТ НА РАКЕТАТА "САРМАТ" ....... ТЕСТЪТ БЕШЕ НЕУСПЕШЕН..... В РЕЗУЛТАТ БЕШЕ ВЗРИВЕН СИЛОЗЪТ ( БУНКЕРЪТ) ОТ КОЙТО Е ТРЯБВАЛО ДА ИЗЛЕТИ........ ДО СЕГА ИМА 1 УСПЕШЕН ОПИТ , НО ТОЙ НЕ Е ТОЧЕН ......ТЪЙ КАТО РАКЕТАТА Е ИЗТРЕЛЯНА ОТ ВРЕМЕННА СТАРТОВА УСТАНОВКА А НЕ СИЛОЗ ( БУНКЕР) ....... ТЕСТВАНА Е БЕЗ ИМИТАЦИОНЕН ЗАРЯД. ТОЕСТ Е БИЛА ПРАЗНА И СЪОТВЕТНО ЛЕКА .......И Е БИЛА ТЕСТВАНА В ПЕРФЕКТНИ МЕТЕОРОЛОГИЧНИ УСЛОВИЯ ........РАКЕТАТА Е УСПЯЛА ДА ПРЕЛЕТИ САМО 35 КИЛОМЕТРА СЛЕД КОЕТО Е ИЗГУБЕН КОНТРОЛ .....СВЕТОВНИЯТ СТАНДАРТ ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ЕДНА РАКЕТА ЧЕ СЕ ПРИЕМА НА ВЪОРАЖЕНИЕ Е МИНИМУМ 10 ПОРЕДНИ УСПЕШНИ ТЕСТА В НАЙ-ТЕЖКИ УСЛОВИЯ И РЕЖИМИ ....... В СЛУЧАЙ ЧЕ МЕЖДУ ТЯХ ИМА НЕУСПЕШЕН , СЕ СМЯТА ЗА РАКЕТАТА Е ВСЕ ОЩЕ В ПРОЕКТ .......СЪЩОТО СЕ СМЯТА И ЗА РАКЕТАТА "БУРЕВЕСТНИК" КОЯТО СЪЩО НЯМА УСПЕШНИ ТЕСТОВЕ .........А ЗА ТАКА НАРЕЧЕНАТА РАКЕТА " ПОСЕЙДОН " КОЯТО ВСЪЩНОСТ Е НЕУСПЕШНАТА РАЗРАБОТКА ОТ 60ТЕ ГОДИНИ НА ТОРПЕДО С ЯДРЕНА БОЙНА ГЛАВА 3 КИЛОТОНА Е ЧЕ ДОСЕГА НЯМА НИТО ЕДИН ТЕСТ ........ БЕЗ ЗНАЧЕНИЕ УСПЕШЕН ИЛИ НЕУСПЕШЕН 🤡🤡🤡🤡🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #48

  • 41 К.О.Т.арАК 😾

    6 5 Отговор

    До коментар #20 от "От страни":

    Ами като може, тогава нека тия където могат да ни набутат между шамарите да не го правят. Пиша за нашите 240 🐒🐵. За сащ и Англия сме си тор като цяло

    Коментиран от #47, #49

  • 42 Русофил

    3 4 Отговор

    До коментар #38 от "Русофил":

    Факти, как кой
  • 43 АУУУУУ

    7 9 Отговор

    До коментар #4 от "АУУУУУ":

    ТОВА ОТ. ИНФОРМАЦИЯТА НА ВОЛГИН ЛИ Е ....... ВЕРВАМЕ ТИ. .......... АМА ТИ СИ ГИ ПИШИ ........ МИТРОФАНОВА ЧАКА 🤡🤡🤡🤡🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 44 От страни

    8 4 Отговор

    До коментар #25 от "Който може да мисли":

    Не и при различни тактики. Нападащия спира и прави месомелачка и после леко премила без да бърза. Тактиката на "фронтира" работи а нет "месни" щурмове когато наистина са големи загубите. Зависи и от оръжията - укрите нямат фабове и ракети, нямат и авиация. Загубите са силно зависими от наличието на дистанциони оръжия.

    Коментиран от #61

  • 45 Пропагандна статия

    10 4 Отговор
    е си заслужава четенето! Личи си още отначалото, където обясняват, че някой мислил, че ще свърши войната за няколко дни! Чиста пропаганда! Всяка война има цели! Ако целта беше превзенабе ба Украйна, можеше да свъши и за часове! Но целта е фашисткият режим, а затова трябва врене за ъзряване на народа!
  • 46 От страни

    8 5 Отговор

    До коментар #27 от "Загубите (убити) на двете страни:":

    Украйна можеш смело да умножаваш на 10-12.
  • 47 Град Козлодуй

    5 3 Отговор

    До коментар #41 от "К.О.Т.арАК 😾":

    Вие от Варна ли сте
  • 48 От страни

    11 5 Отговор

    До коментар #40 от "АУУУУУ":

    Този локум ще развлачаш из всичките теми. Така ли каза старшията? Лъжа повторена много пъти на истина не става. Давай иначе козяците нема да ти пишат надницата. Квато и да е темата - поствай. И букви намери по големи. То и от буквите зависи - колкото са по големи буквите толкова по изглежда лъжата като истина.

    Коментиран от #50

  • 49 От страни

    6 5 Отговор

    До коментар #41 от "К.О.Т.арАК 😾":

    Радвам се че го разбираш. Наистина сме тор за тях. Ангилйската дума слейв има и значението "роб" и значението "славянин". Работил съм при тех, общувал съм с тях - менталитета е точно обратно на нашия.
  • 50 АУУУУУ

    5 10 Отговор

    До коментар #48 от "От страни":

    АБЕ МНОГО ЯКО ГЪРМИ ТОЗИ ЛОКУМ ....... САТЕЛИТНИТЕ СНИМКИ ПОКАЗАВАТ ЧЕ БУНКЕРЪТ В ПЛИСЕЦК Е ......💥💥💥💥.......... И СЕГА КАК ЩЕ УНИЩОЖИМ ВАШИНГТОН И ЛОНДОН 😭😭😭😭😭🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #54, #56, #57

  • 51 Дългия

    9 4 Отговор
    Ами Европа забраниха повечето руски телевизии,където се показват всеки ден военните действия.За да не се вижда всичко реално ги забраниха.Забраниха и износа на всичко от Русия за да може Украйна да почне износ.Всичко е ясно определени кръгове правят милиарди.Само за инфо по Зеленските медии не дават да се показва,че в някой райони отварят нови гробища.
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 53 Полюцай Крабтри

    7 2 Отговор
    Някак си не ми е юроатлантическо да се задава въпроса, колко са загубите на укрите. Украйна загуби няма! Даже са взели да съживяват тия, които са загинали по времето на бунта на Богдан Хмелницки. Така каза британското разузнаване!
  • 54 От страни

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "АУУУУУ":

    Като си в темата кажи - кво гръмна в бункера? Коя част от ракетата? От какво е петното на снимката?
  • 55 Путин

    2 10 Отговор
    Българските евроатлантици да не лаят много! ДПС е филиал на ФСБ и лесно в Кърджали мога да сътворя Донецки и Луганска сценарии! Ще ви накарам да страдате като украинците!

    Коментиран от #68

  • 56 Ами

    10 3 Отговор

    До коментар #50 от "АУУУУУ":

    Цял ден ги пишеш тия голупоси.
    Отвори си гугъл мап или ератх и ще видиш, че космодрума в Плисецк няма нищо общо със снимките и клипчетата, които се въртят в мрежата.
    Писах ти вече, че на 17 септември 2024 от Плисецк е изстеляна ракета"Ангара" с вонни спътници.
    Информацията е публична.

    Коментиран от #90

  • 57 От страни

    6 2 Отговор

    До коментар #50 от "АУУУУУ":

    Подарявам ти идея - намери в Интернет некой "фонт" от тия големите и копирай, после отваряш папката С:\Windows\Fonts и вкарваш в нея.. после пишеш с голеееееми букви тук. И всички започват да ти вярват и ди ти благодарят...

    Коментиран от #64

  • 58 Меги от Тервел

    11 4 Отговор
    На който наистина му пука за Украйна,да дари и изпрати около 3000м жълто син плат,толкова материал отива дневно за погребение на 2000 украински жертви на "пълномащабната и с нищо непредизвикана агресия " на Русия.Аз дарих ,а ти ?
  • 59 Мишел

    11 5 Отговор

    До коментар #31 от "СПРАВКА":

    В САЩ твърдаят, че украинските убити и тежкоинвалидизирани са преминали 2 000 000, а руските жертви и инвалиди са 82 000. Тези загуби са определени като реални, като се има предвид, че руската армия има огромно превъзходство в авиация, хеликоптери, ракети и воюва с всякакви недостъпни за Украйна тежки управляеми планиращи авиобомби, с тежки огнеметни системи, с десетократно превъзходство в артилерия и снаряди и че на фронта в руската армия са военни професионалисти, а в украинската прясно мобилизирани цивилни и че сред украинските офицери в частите отдавна вече няма с военно образование.
  • 60 Татоти

    11 2 Отговор
    Начина по който РФ води тази СВО е съвсем различен от всички битки, които до сега е водила. Първо с артилерия се унищожава и прави безопасна вражеската територия и чак след това малобройни отряди я завземат. Бомбят се денонощно, седем дни в седмицата монотонно. Така противника няма време нито за почивка, нито да се окопитва, накрая с тежките ФАБове и вземат мозъка и дори останалите живи нямат желание за битка, независимо, че бомбите са паднали на километри от тях. Жертви естествено е, че има и ще има, защото руснаците все още смятат украинците за своя кръв, като не си дават сметка, че мозъците и отдавна са промити, като се е започнало веднага след Втората световна, не без помощта на самото руско правителство от тогава до сега. Жертвите ще се броят накрая, когато убитите няма да се приберат у дома и от двете страни. За сега пропагандата върви здраво и от двете страни. Факт обаче е, че увеличението на гробищните украински паркове се виждат ясно и от космоса, че са нараснали в пъти и то по няколко пъти. Виждат се снимките на опачелени на гробовете, а синьо-жълтите флагове са като море. Минимум няколко декара и то на един гробищен парк. Дали ще се нарече война или СВО, смърт се сее и сред военни и сред мирни. За умствено и физическите осакатени останали живи дори няма да споменавам. Те ще са в тежест на държавата си до края на живота си. Хубаво е ние да направим така, че тук да не се случи това безумие.
  • 61 Путин

    4 3 Отговор

    До коментар #44 от "От страни":

    И теб ще те метна в месорубката. Много полезно иди.отче си.
  • 62 И колко са украинските жертви

    9 3 Отговор
    че така и не разбрахме!? За руските казаха какво са изчислили:
    "От Би Би Си са установили самоличността на 70 112 руски войници, убити в Украйна."

    Но за украинските жертви, само мълчание и измъкване с хитрост и логорея:)
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 АУУУУУ

    6 8 Отговор

    До коментар #57 от "От страни":

    РАДВАМ СЕ ЧЕ СЪМ ВИ ИНФОРМИРАЛ......НО СЕГА ПОСЛЕДНО ......ЗА КОГА Е ПЛАНИРАН ПОЛЕТ НА САРМАТ ......... И ДО КЪДЕ ? 🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

    Коментиран от #69, #71

  • 65 Мдаааа дааа

    13 6 Отговор
    Според полковник Дъглас Макгрегър днес има над 600 хил. убити украинци и близо един милион жертви, когато казва “жертви”, това са не толкова цивилни, защото има много малко убити украински цивилни, а всички войници, които са ранени на фронта от руснаците и не са в състояние да се върнат на него. Тоест 600 хил. убити украинци, 1 млн. тежко пострадали, а от руска страна, пак според Дъглас Макгрегър, са десет пъти по-малко, включително сред сепаратистките милиции на Донецк и Луганск и дори чеченците на Кадиров. Тоест около 65 хил. убити руснаци - той не говори за ранени, а за 65 хиляди убити руснаци. Следователно 1:10, това е ужасяващо,
    да де ама пушечното месо на укрите где е??!! ....
    7 мобилизации направиха укрите, прибраха жени, старци, младежи... сега мобилизират и затворници, а и в момента казват, че са им нужни нови 500,000... къде отиде тоя народ????
    Никъде не прочетох и не чух... родолюбци укри да се събират доброволно в Бг и Европа в клетата чужбина, а и в самата Укрия и да отиват на фронта ей така за идеята да защитават родину...
    На всякъде се пише, че масово бягат от държавата, а и от фронта, по и над 10,000 еврака на каналджии броят... по границата ги стрелят кат зайци.... донаборници се събират насила по улици, гари, пазари, гори и паланки и се пращат на фронта от където пък бягат при руснаците или при такива опити са убити от спец отряди на Азов....

    Коментиран от #70

  • 66 гостгост

    5 11 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Русоnитеците са такива некадърници,че и един милиард население да имаха щяха да го изгубят на фронта.30 милиона рашиста ритнаха камбаната през втората световна,300 хиляди срещу Финландия,над 30 хиляди в Афганистан и сега над 1 милион в Украйна и това като дори отсрещната страна не дава жертви.Ако искаш да видиш един безполезен робот на бойното поле,виж руснака.

    Коментиран от #85, #96

  • 67 касата

    5 7 Отговор
    Важното е, че Путин е вече бита карта, както и Копейкин, Плюнчо и палячовците от Възраждане!
  • 68 България и българите мразят русия

    6 7 Отговор

    До коментар #55 от "Путин":

    Спокойно бе антибългарски цъpвул.Гледай да не се наложи да започнете да учите западни езици в Масква,че след рефендума там ще се наложи да се сменя официалния език.

    Коментиран от #75

  • 69 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 70 фактите

    4 7 Отговор

    До коментар #65 от "Мдаааа дааа":

    Това е повече от измишльотина нали се сещаш ? Не съществува война с по-голям размер в която Русия да е дала по-малко жертви от противника.Ако измишльотината ти е вярна,то това ще е първия случай.Руснаците само за последния месец имат загуби от 60 хиляди,като те губят по 2000 броя пушечно месо на денонощие.До момента Украйна има около 200 хиляди жертви,а руските жертви са поне един милион и още толкова ранени.
  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Мишел

    7 5 Отговор

    До коментар #24 от "Ха сега де...":

    Изглежда си пропуснал, че Украйна евакуират 3-4-5 пъти повече население от своите територии, където се очертава водене на бойни действия.
    Правят го, за да имат месо за фронта.
  • 73 Киану Рийвс

    3 9 Отговор
    От руска страна са убити близо 650 хиляди души, от украинска около 40-50 хиляди. Това са сигурните числа.
  • 74 Гост

    3 8 Отговор
    Предвид факта,че руската армия се води полуаматьорска с воиници които дори не знаят как се държи оръжие и води средновековен стил на война защото технологичното развитие не й позволява друго е съвсем нормално руснаците винаги да дават по 10 пъти повече жертви във воините
  • 75 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 76 Ген щаб армии расии

    6 4 Отговор
    Превзехме още едно село в направление Покровск

  • 77 Преброяващ

    4 7 Отговор
    По груби сметки украинците имат около 50 хиляди убити, а рашистите поне 150 хиляди.
  • 78 Татоти

    8 4 Отговор

    До коментар #34 от "Безпристрастен":

    Това е точно както казваш. Само че има едно малко "но". Но тук не е точно така. Украинската армия малко след 2014 г започна да бомбандира Донецк и Логанск, като за 8 години изби малко повече от 14 000 човека, повечето от които мирни граждани. Причината беше, че не са съгласни с въоръженото сваляне на законното правителство. В Одеса изгоряха живи не малко невъоръжени мъже и жени, които имаха мъжествеността да бъдат в протестното шествие - между другото и българи изгоряха там. Ако смалим всичко това и го уравним на битово ниво. При положение, че твой далечен роднина убие синът ти и се старае да убие и другите ти роднини, а държавата си затваря очите ти какво би направил??? ..... Точно така. Ако си мъж, ще вземеш инициативата в твои ръце и ще спасиш каквото е останало. Иначе е вярно, че там всички са роднини и руско говорящи. Гражданска война е. Най-лошия вариант.

    Коментиран от #79, #80

  • 79 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 82 Дъ тъ сфетна

    8 4 Отговор

    До коментар #80 от "Дада":

    Ами представяте ли си АКО в CB0 вместо руснаци бяха американци, (а рycнаците имат средства, но не искат) тогава Оkрайна щеше за три дни да е лyнeн пейзаж както до сега тея миротворци нашите нови братя янkи, употребяваха... aT0Mни б0мби , Б0В , 0бeднeн ypан и колко ли други хуманитарни 0MП и способи по целият свят, където са плъзнали!!!!
    На тоя фон pycнаците пасти да ядат и са божи kравички ... и за това една от целите на pycнаците е да пазят населението, иначе щеха да правят като янkите лyнeн пeизаж!!!!

    Коментиран от #83

  • 83 Тръмп

    4 7 Отговор

    До коментар #82 от "Дъ тъ сфетна":

    Виж градовете, които са "освободили" и после пиши глупости! Пазели населението, май те бие съчмата по цялата глава.
  • 84 Блага вест

    5 4 Отговор
    Учителят педофил Александър Александрович Хворостян (54) е „денацифициран“ и „демилитаризиран“ в зоната на "специална военна операция" близо до град Торецк в Донецка област. Бил е командир на Младата казашка гвардия на Донбас в окупирания град Хорловка.

    Коментиран от #88

  • 85 Кирил Петков

    4 2 Отговор

    До коментар #66 от "гостгост":

    Ти па кой беше бе Пеее Даллл ,разго Нени манна Фи яко в г3 якооо да те ръгат ,а ти още да искаш.
  • 86 Ако вярваш на това

    3 6 Отговор

    До коментар #23 от "95368954":

    сигурно вярваш и, че американците не са стъпвали на Луната
  • 87 Хахаха

    6 3 Отговор

    До коментар #21 от "В Европарламента едва ли за шокирани":

    А това че всички ръководители на ЕС и болшинството от депутатите в Европарламента са краварски подлоги да не би да е тайна.
  • 88 Хахаха

    2 4 Отговор

    До коментар #84 от "Блага вест":

    А бе тоя как-то разбрах ти бил учител,я си признай колко пъти те е направил щаслив/щаслива.
  • 89 Бесен-_ Язовец

    6 4 Отговор
    Окраинските фашисти са дали 2 000 000 жертви и 4 000 000 осакатени само Артемовск окраинските фашисти дадоха над 80 000 жертви за кефа на Ротшилдите.

    Коментиран от #95

  • 90 МЯУУУУУ

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "Ами":

    Този гугъл мапс дето го гледаш днес е от преди 24.02. 2022г. бе църррр.
  • 91 САТЪРА НА ХАНА

    3 5 Отговор
    Че колко са 1 милион русняци преразход ? Цял свят е наясно,че руските жертви са десетократно повече.

    Коментиран от #97

  • 92 Денацифицират се украинците

    3 3 Отговор
    То това не е загуба, а прочистване на Украйна от нацистите и феновете на Германия, както и разни натовци и проамериканци.

    Всичко е точно. Путин им го обяви, че това ще е целта и си действат здраво. Който се е отметнат от руските си прадеди си заминава при тях за изясняване на грешката му.
  • 93 Бесен-_ Язовец

    6 3 Отговор
    Окраинските фашисти са дали 2 000 000 жертви и 4 000 000 осакатени само Артемовск окраинските фашисти дадоха над 80 000 жертви за кефа на Ротшилдите. Гробищата на окраинските фашисти са стигнали чак до Краков в Полша

    Коментиран от #98, #106

  • 94 Блага вест

    2 4 Отговор
    Путинисткият подполковник Вячеслав Львовичи Шоффка (46 години), началник на пиротехническия отдел на Центъра за извънредни ситуации на Министерството на Руската федерация, загина "самоденацифицирсйки" се на 21 септември 2024 г., докато обезврежда мини на инсталация в района на Курск. Приживе е награден с медали "За храброст" и "За служба на отечеството" II степен.
  • 95 На теб ти е простено,за мур'гав'елки

    4 2 Отговор

    До коментар #89 от "Бесен-_ Язовец":

    Като Теб , математиката е нещо... безполезно!
    Остава само да ни просветлиш за 11 годишният щурм на Покровск!
    На КОЛКО минути се равняват 25 км.от Донецк за 11 години?!?
    Хахахахахахаха
  • 96 Точен

    3 4 Отговор

    До коментар #66 от "гостгост":

    Във войната с Финландия през 1939/40 г след временни неуспехи, съветската армия прави мощно настъпление и стига на 20 км от Хелзинки /Хелингфорс/. В резултат Финландия губи цяла Карилия и границата на СССР е изместена на 50 до 80 км на запад. Така СССР придобива пристанището Виборг на Балтийско море, което е ибло и цел на Сталин за осигуряване на Ленинград. По същия сценарий се развива и настоящата СВО. Русия е напреднала от 50 до 300 км в територията на украйна, т.е. на Новорусия.
  • 97 СПРАВКА

    4 5 Отговор

    До коментар #91 от "САТЪРА НА ХАНА":

    ЯВНО САМО НА ТЕБ НЕ ТИ Е ЯСНО . ДА ТИ ПОВТОРЯ : УКРАИНСКИТЕ УБИТИ ВОЙНИЦИ СА = 1,9 МЛН !!! РУСКИТЕ ЖЕРТВИ,ЗА ЦЕЛИЯ КОНФЛИКТ СА САМО = 70 000 !!! ПОТВЪРДЕНО ОТ 3 ИЗТОЧНИКА,ВКЛЮЧ.ОТ БРИТ.ВВС И ТО ПОИМЕННО. СЪОБЩИХА ГО ПРЕДИ ДЕН. ПО ДАННИ НА УКРАИНСКОТО РАЗУЗНАВАНЕ В УКРАЙНА ИМА 710 000 РУСКИ ВОЙНИЦИ. АКТИВНИ БОЙНИ ДЕЙСТВИЯ ВОДЯТ САМО 10% ПОРАДИ СЪОТВЕТНА НЕОБХОДИМОСТ.

    Коментиран от #99, #101

  • 98 99999

    3 3 Отговор

    До коментар #93 от "Бесен-_ Язовец":

    ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА ТОЧНИЯ АНАЛИЗ !
  • 99 Беги леги

    2 2 Отговор

    До коментар #97 от "СПРАВКА":

    Безказармен Лепилар

    Коментиран от #100

  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Така е ТАСС казаха

    2 1 Отговор

    До коментар #97 от "СПРАВКА":

    Във войната ни срещу Украйна са убити 2 милиона украински войници, унищожени са 5000 натовски танка, 1500 самолета ф 16, 13 000 установки Хаймърс, 7 000 установки Пейтриът, 1400 бойни кораба, 400 дракона огнехвъргачи, 900 змея горяни, пленени са Капитан Америка, Батман, Тор, Брус Лий, Чък Норис и Рамбо

    Коментиран от #104

  • 102 Шах

    0 1 Отговор
    По 1 милион долара за 1 убит. Това е цената. Всички живи плащаме.
  • 103 Дядо Самоходко

    0 0 Отговор
    Абе не знам с кво ги зобят хохохохолите,ама с такава готовност да умирррр гатттт за интересите на междунарадните корпорации.Искам и аз доза ,да пробвам преди да съм напълнил Памм Перрса.
  • 104 СПРАВКА

    2 0 Отговор

    До коментар #101 от "Така е ТАСС казаха":

    ДА ! ТОЧНО ! РУСИЯ УНИЩОЖИ = 1,9 МЛН.УКРАИНСКИ ВОЙНИЦИ И НАТОВСКА КАЛПАВА ТЕХНИКА ЗА = З00 МЛРД.$ ( НАД 100 МЛРД.$ СА ОТ ЕС )
  • 105 ⚒️⚒️⚒️⚒️

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Гориил":

    100% вярно, дори може след години да обявата истинските загуби, и от двете страни, но каквито и да бъдат това си остава трагедя
  • 106 ХА ХА

    0 0 Отговор

    До коментар #93 от "Бесен-_ Язовец":

    Руските фашисти са дали
    144 000 000 жертви, у рф всички са жертви. Малко знаят повечето незнаят, но ще разберат.
Новини по държави: