Отидете към основна версия

508 0

Мицотакис и Ердоган ще разговарят във вторник

  • мицотакис-
  • ердоган-
  • сащ

Премиерът на Гърция и турският президент ще проведат среща в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк

Снимка: YouTube

Срещата между гръцкия премиер Кириакос Мицотакис и турския президент Реджеп Тайип Ердоган в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк ще бъде във вторник, 24 септември, съобщи БТА, позовавайки се на гръцки източници.

Според информацията началото на срещата между двамата лидери е насрочено за 18:40 ч. гръцко (и българско) време, предаде телевизия Скай.

Източниците са съобщили, че сред темите, които ще обсъдят Мицотакис и Ердоган, са миграцията, регионалните събития и двустранните отношения.

Те са казали още, че двустранните отношения между Гърция и Турция не зависят от американските президентски избори.

„В един неспокоен период и с Близък изток, който произвежда повече кризи, фактът, че можем да говорим, да придвижваме позитивния дневен ред и да не се въвличаме в ескалация на терен – всичко това е позитивно постижение. Винаги се обсъжда (и) кипърският въпрос и в тази конюнктура темата ще бъде поставена от нас. Ние сме сдържано оптимистични за рестартирането на разговорите (за Кипър)“, са казали гръцките източници.

Що се отнася до миграцията, те са заявили, че „трябва да сме бдителни и да увеличаваме нивата на сътрудничеството с Турция. Има задоволство от равнището на сътрудничеството с Турция“.

По отношение на изграждането на електрически интерконектор между Гърция и Кипър, източниците са отбелязали, че той е от огромно геополитическо значение и има значителен напредък по проекта. „Убедени сме, че няма да има съществен геополитически риск“ за проекта, са казали източниците.

Около проекта има опасения, че той може да се натъкне на пречки заради споровете между Гърция и Турция за обхвата на изключителните им икономически зони и континенталния им шелф в Източното Средиземноморие, по-специално в зони, откъдето трябва да премине кабелът.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.

Свързани новини