Отидете към основна версия

6 989 51

САЩ са все по-загрижени от сътрудничеството на Русия с Китай, Северна Корея и Иран

  • китай-
  • сащ-
  • русия-
  • иран-
  • мартин кимани

Bloomberg цитира бившия постоянен представител на Кения в ООН и директор на Центъра за международно сътрудничество към Нюйоркския университет Мартин Кимани

Снимка: Уикипедия

Съединените щати и техните съюзници са все по-загрижени от интензивността, с която Русия задълбочава сътрудничеството с Китай, Северна Корея и Иран, за да оспори американското господство и да се изправи срещу най-тежките санкции, които Вашингтон някога е налагал, съобщава Bloomberg, цитирайки официални лица.

Bloomberg се позовава и на изявлението на бившия постоянен представител на Кения в ООН и директор на Центъра за международно сътрудничество към Нюйоркския университет Мартин Кимани, че глобалното влияние на САЩ бързо отслабва.

Материалът дава редица примери за това как САЩ "са загубили лидерската си позиция на световната сцена". Например неуспехът на Вашингтон да убеди Израел да сключи споразумение за прекратяване на огъня с Хамас. Освен това водената от САЩ коалиция не е решила проблема с йеменските бунтовници хути, които атакуват кораби в Червено море.

„Вашингтон и неговите съюзници бяха изтласкани от своите бази в Африка, докато Китай и Русия активно разширяват влиянието си в региона“, се отбелязва в статията.

Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 40 гласа.

Свързани новини