Отидете към основна версия

12 025 143

Сръбски наемник, сражавал се за руската армия в Украйна: Всичко е една лъжа

  • украйна-
  • наемник-
  • русия-
  • сърбия-
  • война-
  • владимир путин-
  • лъжа-
  • чвк

Войната на Русия в Украйна е изградена върху лъжи и смърт, заяви сръбски наемник, сражавал се на фронта

Снимка: БГНЕС/ EPA

Сръбски наемник, сражавал се месеци за руската армия в Украйна, заяви, че всичко в армията на Владимир Путин е една голяма лъжа.

„Войната на Русия в Украйна е изградена върху лъжи и смърт“, заяви сърбинът пред RadioFreeEurope. Той е кръстен Драган, но по обясними причини истинската му самоличност се пази в тайна.

През юни 2023 година той каца в Белград с документи, свидетелстващи, че е работил в Русия в строителна компания. Реалността обаче е друга. Драган и много други сърби всъщност биват наемани в руските въоръжени сили, за да се бият във войната на Путин срещу независима Украйна.

Драган споделя, че е имал късмет да получи обучение от руския спецназ, но много негови сънародници биват изпращани на фронта почти без никаква подготовка и зле въоръжени. Драган е бил обучаван 2 месеца, а след това половин година се бие на фронта, преди да се завърне. Той е предоставил на журналистите снимков материал и други доказателства.

Много сърби (точният им брой не се знае) отиват в Русия, за да се бият уж за „братския“ си руски народ. В действителност обаче животът на сърбите няма никаква стойност за руските военни командири, които ги изпращат на сигурна смърт и се държат неуважително с тях.

„Човешкият живот е толкова ценен за тях, колкото е бил по времето на [Йосиф] Сталин“, казва Драган. „Един огромен бизнес, в който обикновени хора биват убивани – мобилизирани или платени“, посочва той.

Участието в чужди войни е престъпление, което може да донесе присъда от осем години затвор, откакто Сърбия затегна законите си през 2015 г., а публичните предупреждения на сръбския президент Александър Вучич срещу това станаха по-строги от началото на 2022 г. Въпреки това неговата страна избягва да се присъедини към санкциите на ЕС срещу Русия и поддържа търговски и дипломатически връзки с Москва. Проучване показва , че почти половината от 7-те милиона жители на Сърбия все още смятат Русия за свой основен съюзник.

Драган не е имал предишен военен опит извън задължителната му шестмесечна наборна служба и той каза пред RFE/RL, че никога не е участвал в националистически групи или да е бил особено активен политически. Но привлечен от перспективата да "помогне на братския руски народ" и руския паспорт, който му обещат, но така и не получава, Драган си купува собствен самолетен билет до московското международно летище „Внуково“ през Турция. „Заплатата и парите не бяха моят мотив“, каза той.

Запитан за финансовите условия на сделката, Драган каза, че е получил около 1215 долара в брой за всеки от двата месеца обучение и около два пъти повече за всеки от шестте месеца, през които се бие в Украйна. Средната месечна заплата тогава в Сърбия е била около 808 долара.
Драган каза, че е бил посрещнат на летище „Внуково“ от мъж, който се представил като Дима и за когото Драган разбрал, че е офицер от руското военно разузнаване.

Сръбският наемник споделя, че за руската армия са се сражавали и граждани на Република Сръбска (Босна), Черна гора и Северна Македония. Драган подписва договор, който не е с руската армия, а с ЧВК „Редут“. След бунта на Пригожин обаче Москва промени законодателството си.

Драган се включва във войната през януари 2023 г. след двумесечно обучение. Неговата част се сражава в битките за Авдеевка и Лисичанск. Драган каза, че е преброил приблизително 70 други сърби през целия си осеммесечен опит, въпреки че каза, че много от тях са били изпратени в битката с много по-малко обучение и напълно неподготвени за бой. „Ние сме единствените, които имахме [пълни два месеца] обучение“, каза Драган. „Други имаха от пет до 14 дни.“

След шест месеца в Украйна, през юни 2023 г., Драган каза, че е разочарован от това, което е видял от руската армия. От негова гледна точка „бизнесът и корупцията процъфтяват“ и „руснаците – както ние сърбите си ги представяме и гледаме – съществуват в много малък процент“.

Преди да се върне в Сърбия, Драган получава документ, в който се казва, че е работил за базирана в Москва компания, наречена Monte Gradnja, в случай че сръбските гранични служители се усъмнят. Само за половин година Драган е видял лично телата на 15 убити сърби.

Поставете оценка:
Оценка 3.3 от 136 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: