Отидете към основна версия

1 598 79

Президентът на Литва: Путин и цялото политическо ръководство на Русия трябва да бъдат подведени под отговорност

  • украйна-
  • гитанас науседа-
  • русия-
  • литва-
  • владимир путин-
  • военни престъпления-
  • оон-
  • хага

Списъкът на тези престъпления е дълъг, заяви литовският президент. Ето защо балтийските държави настояват тези действия да доведат до поемане на отговорност.

Снимка: БГНЕС/ EPA

Русия е извършила множество военни престъпления след началото на пълномащабната си инвазия в Украйна, така че цялото ѝ военно и политическо ръководство трябва да бъде подведено под отговорност от международен съд. Това заяви президентът на Литва Гитанас Науседа, който вчера говори пред Съвета за сигурност на ООН от името на трите балтийски републики, съобщава кореспондент на Укринформ, предаде БТА.

„Наистина е срамно, че Русия все още е в състояние да се крие зад правото си на вето и активно използва това право, за да прикрива престъпленията на своите партньори. Всеки човек в тази зала знае за многобройните престъпления на Кремъл“, каза той.

Списъкът на тези престъпления е дълъг, заяви литовският президент. Ето защо балтийските държави настояват тези действия да доведат до поемане на отговорност, добави той. „Цялото политическо и военно ръководство на Русия трябва да бъде подведено под отговорност“, заяви Науседа.

В тази връзка той посочи необходимостта от създаване на специален международен трибунал за престъплението агресия срещу Украйна. По думите му, всички държави, които са ратифицирали Римския статут, трябва да арестуват военнопрестъпниците по силата на заповеди на Международния наказателен съд (МНС).

Освен това Науседа отбеляза, че истинската отговорност не може да бъде осигурена без решителна победа за Украйна. „Мирът може да бъде постигнат само чрез пълното възстановяване на териториалната цялост на Украйна в международно признатите ѝ граници. Сигурността може да бъде гарантирана единствено чрез признанието от страна на Русия, че никога няма да надделее над смелия украински народ“, заяви литовският президент. Ето защо, по думите на Науседа, задължение на международната общност е да подкрепя Украйна „толкова дълго, колкото е необходимо, до нейната окончателна победа“.

Както Укринформ съобщи, вчера в Ню Йорк се проведе заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на постигането на мир и сигурност в Украйна. На събитието говори и президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 61 гласа.

Свързани новини