25 Септември, 2024 14:50 1 326 15

Близък изток: колко силна е Хизбула и какво цели Израел

  • хизбула-
  • ливан-
  • израел-
  • хамас-
  • иран

За няколко дни Израел успя да нанесе тежки поражения на Хизбула, която изглежда отслабена. В Ливан растат критиките към военизираната организация. Колко силна продължава да е Хизбула?

Близък изток: колко силна е Хизбула и какво цели Израел - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

"Военна ситуация” - така първият дипломат на ЕС Жозеп Борел описа случващото се в Южен Ливан, където Израел поразява цели, за които се смята, че са централни за Хизбула. Според ливанското здравно министерство около 500 души са били убити при нападенията, от които около 60 жени и 40 деца. Над 1600 души са ранени, а десетки хиляди са разселени - повечето търсят закрила в столицата Бейрут.

В същото време Хизбула продължава да бомбардира Израел. През уикенда ислямистката организация обстрелва с ракети израелски градове далеч от границата, като Назарет и Хайфа. По-голямата част от ракетите бяха прихванати от противовъздушната отбрана.

Военни проблеми за Хизбула

Изглежда, че Израел е създал проблеми за Хизбула във военно отношение. Организацията е "значително отслабена”, казват представители на американската администрация пред Си Ен Ен. На същото мнение е и ливанската журналистка Рони Чата - въоръжението на Хизбула от последните години най-вероятно в голяма степен е било унищожено. "Това включва тайните служби на Хизбула, както и военните ѝ възможности, да не говорим за комуникационните системи, които бяха основани най-вече на пейджърите”, каза Чата пред ДВ.

Засега няма как да се каже със сигурност колко точно е отслабена Хизбула, пише "Джерусалем пост”. Има няколко възможности, отбелязани от израелския вестник - Хизбула или е загубила някои от ракетните си установки или в момента няма възможност да ги координира. Има и друг вариант - групировката да не иска да разкрива пълните си възможности. Хизбула все още разполага с голям арсенал от ракети. Това обаче не значи, че има и капацитета да ги насочва.

Сривът в електронните комуникации поради масовата експлозия на пейджъри и радиостанции миналата седмица вероятно е засегнал сериозно Хизбула, казва Бенте Шелер, ръководител на отдела за Близкия изток и Африка във фондация "Хайнрих Бьол". "Тя също така е загубила командири и бойци, които не може лесно да замени. Всичко това отслабва Хизбула”.

До какво доведе атаката на Израел у ливанското общество?

В Ливан медиите, които са обвързани с Хизбула, не са коментирали ясно ситуацията. Други медии обаче критикуват лидера на терористичната организация Хасан Насрала, че е отслабил сигурността на Ливан. В този смисъл групировката не бива да се учудва, ако част от обществото в страната злорадства, че Хизбула губи военните си възможности. Ливанският вестник "Ан Нахар” пише, че Насрала трябва да преосмисли заплахата си да започне война, защото за това цената ще плати ливанското общество.

Според Рони Чата в Ливан Хизбула може да разчита на сериозна подкрепа от хора, които смятат, че борбата на групировката е правдива. "В последно време обаче тази подкрепа не расте. Но и не отслабва. Въпреки това навярно има емпатия към загиналите цивилни. При такава солидарност границите се размиват”. Според Бенте Шелер много ливанци смятат атаката срещу пейджърите за нападение срещу цялата страна. "Израел постигна целта си да отслаби военната мощ на Хизбула, но не е ясно как ще продължат нещата сега и как би могло да се стигне до преговори, които са много важни за сигурността на Израел”.

В същото време част от ливанското общество има усещането, че Иран вече не подкрепя Хизбула - нещо, с което групировката преди се гордееше, пише арабският вестник "Ашарк ал-Аусат”.

Какво цели Израел?

Според директорката на програмата за Близкия изток и Северна Африка на британския мозъчен тръст "Чатъм Хаус” Санам Вакил Израел "търси начин да върне разселените си граждани обратно в северната част на страната”. Според експертката има три цели, които мотивират Израел да действа точно сега.

"На първо място Израел се опитва да раздели войната в Газа от фронта с Хизбула”, казва Вакил. Проблемът е, че израелските власти не успяват да постигнат споразумение за прекратяване на огъня в Газа, но и не могат да се споразумеят с Хизбула заради войната в Газа. "Освен това Израел, разбира се, е изложен на постоянна заплаха от Хизбула”, добавя експертката.

Близо година след началото на войната в Газа международният фокус се е изместил, въпреки продължаващите сражения и над 90-те заложници, които остават в плен на Хамас, посочва Вакил. "Израел няма стратегия за изтегляне от Газа и не е изяснил какви са плановете му за бъдещето и със сигурност не говори за израелско-палестински процес", казва анализаторката. Според нея войната в Ливан "отвлича вниманието от липсата на стратегия в Газа".

Автор: Керстен Книп


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хан Кубрат

    17 9 Отговор
    Хазарите са най подлото племе.Нападат винаги по много по слаби противници.
  • 2 ТаУмВзе

    7 4 Отговор
    Не е разрешено да се Изрежа, как е създаден Израел де! Натам нема как да нема Проблеми на писта от всякво естество.
  • 3 Сорос

    5 2 Отговор
    Хайде на илюминатската пропаганда хаха
  • 4 дончичо

    6 2 Отговор
    Айде бе,нещо евроатлантически и презатлантически и не знам какви още ценности
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 К.О.Т.арАК 🐱

    5 3 Отговор
    ма много е силна Хизбула-алл аху акба ру / колкото на П У червените линии , дет Мбапе му ги пуска против хе моро иди
  • 7 Делю Хайдутин

    8 6 Отговор
    Като е много силен Израел защо английският кралски флот заминава за Ливан?

    Коментиран от #9

  • 8 Доротея

    12 6 Отговор
    Израел е Държава! Не е по огромна от България и много други страни по ръст, площ и население, но има качество! Вие смеете ли да заявите в прав текст на Ердоган да си затваря устата, иначе го очаква участта на Садам Хюсеин!? Израел само загатна за технологичните си възможности! Вчера напълно обезличи ливанския телефонен оператор и изпрати съобщения до всичките му абонати да изчезват на север, без да иска разрешение!

    Коментиран от #13

  • 9 ми не заминава

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Делю Хайдутин":

    Открайвреме Кипър е английска военна база. Дори движението на острова е по вкуса на англичаните.
  • 10 🍋🍊🇧🇬😁

    2 1 Отговор
    :( Това не е моя работа, аз съм тук, само да Ви упътя към ада, “ тhe road to hell is paved with good intentions”.😁❤️

    “Всички пътища на войната водят към ада.”😁

    Коментиран от #11

  • 11 ма да

    0 2 Отговор

    До коментар #10 от "🍋🍊🇧🇬😁":

    Кой ви кара да нападате Украйна?
  • 12 Халил

    0 2 Отговор
    Господ ще изпрати легиони ангели срещу силите на а злото, когато реши. Аллаху Акбар.
  • 13 Георги

    5 3 Отговор

    До коментар #8 от "Доротея":

    От преди около 2024г. Евреите нямат никакви качества. Освен качеството на злото. Но както Господ им каза, че камък върху камък няма да остане от храма, така и стана през 72г. сл. Хр. През 1948г. империята на злото им направи държава но скоро и от нея няма да остане камък на камък.
  • 14 САМО ТОВА ПРОЧЕТИ И НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙ

    1 2 Отговор
    БР.ЖИТЕЛИ
    НА ЛИВАН ...6 000 000
    ПЛОЩ...10 000кв.км.
    Голям брой бедни и малък БР.богаташи
    Навремето имало много дървета
    Но ОТ немърливост населението
    ГИ изсекли за направа на ...лодки...

    Коментиран от #15

  • 15 Ти прочети

    1 1 Отговор

    До коментар #14 от "САМО ТОВА ПРОЧЕТИ И НЕ МЕ ЗАНИМАВАЙ":

    Иран площ: 1648195 кв. км
    Население: 90000001 жители. 17-то място в света, къде са тръгнали тези еврейски прасета.