Отидете към основна версия

2 295 89

Нидерландия: Путин няма червени линии

  • украйна-
  • нидерландия-
  • русия-
  • война-
  • владимир путин-
  • алле дорхаут

Дипломатът се съмнява, че Русия въобще има такива "червени линии", гледайки какво се случва на фронта от 2022 г. насам

Снимка: БГНЕС/ EPA

Посланикът на Нидерландия в Украйна Алле Дорхаут заяви, че операцията Курск на украинските въоръжени сили се провежда в рамките на международното право и правото на Украйна на самоотбрана, предаде агенция УНИАН.

Дипломатът, който преди това е работил в разузнаването на родината си, коментира така наречените „червени линии“ на Владимир Путин, които възпират западните страни да разрешат на Киев да атакува руски военни бази със западни ракети.

„Русия предупреди много пъти през последните две години за червените линии. Ако погледнете военната подкрепа, която Украйна получи от 2022 г. и подкрепата, която Украйна получава сега, тогава има много въпроси за това дали тези червени линии изобщо съществуват“, каза нидерландският дипломат.

Дорхаут добави, че Нидерландия не е наложила никакви ограничения върху използването на оръжия, предадени на украинските въоръжени сили.

На този фон литовският президент призова Путин да бъде арестуван, каквато заповед има от Хага. Русия е извършила множество военни престъпления след началото на пълномащабната си инвазия в Украйна, така че цялото ѝ военно и политическо ръководство трябва да бъде подведено под отговорност от международен съд. Това заяви президентът на Литва Гитанас Науседа, който вчера говори пред Съвета за сигурност на ООН от името на трите балтийски републики, съобщава кореспондент на Укринформ.

„Наистина е срамно, че Русия все още е в състояние да се крие зад правото си на вето и активно използва това право, за да прикрива престъпленията на своите партньори. Всеки човек в тази зала знае за многобройните престъпления на Кремъл“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 56 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: