Тема: Украйна

25 Септември, 2024 21:01 3 442 57

Украйна вече едва удържа руските войски, а новините от Германия са лоши

  • украйна-
  • олаф шолц-
  • германия-
  • русия-
  • нато-
  • сащ-
  • война

Привържениците на Украйна се безпокоят, че промените в Германия ще подкопаят подкрепата за Киев

Украйна вече едва удържа руските войски, а новините от Германия са лоши - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA
ФАКТИ публикува мнения с широк спектър от гледни точки, за да насърчава конструктивни дебати.

Потенциалното влияние на Доналд Тръмп върху хода на украинския конфликт и западния съюз не е тайна за никого. Но това, което се случва в Германия, е не по-малко важно, отбелязва в. "Файненшъл таймс", цитиран от БТА.

Германия е вторият по големина донор като държава на Украйна след Съединените щати и ключов играч както в ЕС, така и в НАТО. Въпреки това в страната е налице подем на популистките партии, симпатизиращи на Русия.

Още новини от Украйна

"Алтернатива за Германия" (АзГ) се размина на косъм с победата на изборите в провинция Бранденбург. Това е третото поредно силно представяне на партията, след като завърши първа в Тюрингия и втора в Саксония.

Като се съберат гласовете на АзГ и тези за "Алианс на Сара Вагенкнехт" (АСВ) се получава, че най-малко една трета от германците (и дори повече в Източна Германия) гласуват за популистки партии, които са силно антиимиграционни, враждебни към НАТО и решени да отменят помощта за Украйна. Когато украинският президент Володимир Зеленски говори в Бундестага през юни, 77 членове на АзГ, т.е. всички освен четирима, бойкотираха речта му, припомня "Файненшъл таймс".

Заради политическите позиции на АзГ, съчетани с подозренията, че много от нейните членове тайно желаят още по-радикален дневен ред, утвърдените партии в Германия ще откажат да влязат в коалиция с популистите - поне на национално ниво. Но нарастването на политическите крайности вече се отрази на правителствената политика. Решението на Германия да въведе отново граничен контрол със своите съседи от ЕС отразява опасенията относно нелегалната миграция, подклаждани от популистите.

Привържениците на Украйна се опасяват, че политическите промени ще подкопаят германската подкрепа за Киев. Украинската армия вече едва удържа руските войски в източната част на страната и изпитва недостиг на боеприпаси и персонал. Спадът на германската и американската подкрепа ще помогне на Русия да спечели, отбелязва "Файненшъл таймс".

Дори руските танкове да не влязат в Киев, привържениците на Украйна се опасяват, че правителството на Зеленски скоро ще бъде принудено да направи териториални отстъпки, които биха позволили на Владимир Путин да претендира за победа. Едно неизгодно мирно споразумение би поставило под съмнение бъдещето на Украйна като жизнеспособна държава и би насърчило Путин да заплашва други страни.

Приятели на Украйна в Берлин виждат все повече и повече признаци на по-нататъшно смекчаване на подкрепата на Германия. Докато Обединеното кралство и САЩ обсъждат разрешаването на украинските въоръжени сили да нанасят удари в дълбочина на руска територия с техните ракети, Германия изключи перспективата за доставка на нейни ракети "Таурус".

Канцлерът Олаф Шолц продължава да стои на позицията, че няма да разхлаби правилата за използване на германски оръжия в битката на Украйна срещу Русия, въпреки молбите на Киев, предаде ДПА. Правителството е взело "няколко решения“ относно военната подкрепа за Киев, "които са пределно ясни“, заяви Шолц в Ню Йорк, малко преди да се срещне с украинския президент Володимир Зеленски.

Той уточни, че това включва ограничения, които не позволяват на Украйна да изстрелва ракети дълбоко на руска територия.

"Това не е съвместимо с личната ми позиция ... Ние няма да направим това. И имаме основателни причини за това“, заяви Шолц, който е в САЩ за седмицата на високо равнище на Общото събрание на ООН.

Германският министър на финансите Кристиан Линднер каза, че по-нататъшното финансиране на Украйна е невъзможно без компенсаторни бюджетни съкращения, а те са политически немислими. Решението на ЕС да мобилизира част от замразените руски активи, за да помогне на Украйна, намали натиска върху Берлин. Но въпросът за германската финансова помощ със сигурност ще се върне, отбелязва агенцията.

Канцлерът Олаф Шолц изостава още повече в националните социологически проучвания и изглежда ще бъде победен на федералните избори следващия септември. Най-ревностните привърженици на Украйна се страхуват, че Шолц ще бъде изкушен да си върне изгубените политически позиции, като стартира мирна инициатива преди изборите.

Нервността относно плановете на Шолц беше подхранена от слуховете в Берлин миналата седмица, че контактна група от членове на неговата Социалдемократическа партия е пристигнала в Москва за тайни преговори, посочва "Файненшъл таймс".

Ведомството категорично отхвърли тези спекулации. Остава впечатлението, че ключовите помощници на Шолц са еднакво отвратени както от русофилските популисти, така и от берлинските "ястреби“, които настояват за рязко увеличаване на помощта за Киев. По украинския въпрос социалдемократите смятат, че са от лагера на умерените. Задачата на правителството, както я вижда самият Шолц, е да поддържа единството на разделената страна чрез провеждане на предимно проукраинска политика.

Покрай местните избори в три германски провинции беше забелязан и друг ход на Шолц. На събитие в град Пренцлау, в средата на септември, той каза, че Берлин се стреми да преследва извършителите на атака срещу газопроводите "Северен поток", предаде "Дойче веле".

"Това беше терористичен акт", каза Шолц и добави, че неговото правителство е призовало органите за сигурност и прокурорите да продължат разследването на инцидента.

"Искаме да изправим тези, които са направили това, ако успеем да ги хванем, пред съда в Германия“, каза той, добавяйки, че няма да има "снизходителност“ в този случай.

Тръбопроводите "Северен поток" от Русия до Германия бяха взривени през есента на 2022 г. През август Германия издаде заповед за арест на заподозрян украинец, който е живял в Полша във връзка със случая. Заподозреният не беше задържан, отбелязва "Дойче веле".

Шолц подчерта, че Русия вече е била спряла доставките на газ по тръбопровода преди атаката. Той каза, че замяната на руски газ с друг източник е струвала на Германия значително над 100 милиарда евро.

Междувременно сред украинците - отдавна разочаровани от скоростта на охлюва, с която германската помощ пристига - всеки намек, че правителството на Шолц може да стане още по-предпазливо, буди само тревога. Ястребите в Киев и Берлин твърдят, че ако Путин не бъде спрян в Украйна, той ще продължи напред и ще започне да заплашва НАТО и в крайна сметка самата Германия, посочва "Файненшъл таймс".

Шолц и съюзниците му контрират, че той далеч не е наивен относно заплахата, която представлява Путин. Те виждат ежедневни доказателства за руска бруталност в Украйна, както и признаци на подривна дейност и дезинформация в самата Германия. В дългосрочен план германските анализатори се опасяват, че Русия напълно е прехвърлила икономиката си на военни релси и е готова за масово производство на оръжия. Те отбелязват, че някои от най-модерните оръжия, които Русия произвежда, не се използват в Украйна, а изглежда са складирани с оглед на бъдещ конфликт.

Германският канцлер знае всичко това. Но политическите лидери живеят в момента и техните възгледи почти винаги се определят от вътрешната политика. Шолц е изправен пред много трудни избори и той би искал да се кандидатира като кандидат за мир.

В същото време той живее и работи в Берлин - този град е видял много мрак и скръб, но е далеч от съвременната фронтова линия в Украйна. Миналата седмица уличните барове и велосипедните алеи в близост до канцлерството бяха оживени от хора, радващи се на слънцето на циганското лято. Ще бъде трудно за правителството и хората да се примирят с идеята, че мрачните времена се завръщат в Европа, констатира "Файненшъл таймс".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Нормално

    67 11 Отговор
    Измряха до крак нацистите-бандери, а другите са руснаци, които не искат да воюват с други руснаци...

    Коментиран от #30, #31

  • 2 ТаУмВзе

    57 9 Отговор
    Ае Честитоооо! Израел е по Важен за краварчето от Украйна, ако ме разбирате де. ХАХАХХАХА

    Коментиран от #40

  • 3 Смех в блатото

    26 42 Отговор
    Лелелеее, що напъни за пропаганда, за да скрият резила в Курск, Покровск и депата за бомби и ракети. :))))

    Коментиран от #6, #11, #29, #39

  • 4 Е ! Отново руска пропаганда !

    9 56 Отговор
    За утеха на нашта путинофилска банда !
    Но остана да и вярва само една глухоняма панда 🐼 !А ! И един старчок в Караганда !
    Мегито от Тервел
  • 5 Руснаците влязоха от изток

    71 5 Отговор
    в Угледар и вече се бият по по улиците на града!Ура!Работайте братя!
  • 6 Вярвай си,

    36 4 Отговор

    До коментар #3 от "Смех в блатото":

    щом това ти носи някаква утеха.
  • 7 Тия дни Угледар

    56 3 Отговор
    Ще изгуби стратегическо значение!😃😃😃

    Коментиран от #34, #38

  • 8 Евролунатик

    40 3 Отговор
    Каква я мислехме, а тя каква стана.....
  • 9 Файненшъл Таймс и те станаха

    14 20 Отговор
    Кремълски пропагандисти според укротролове във форума на факти.бг, хахаха
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Бензиностанция с ракети

    54 2 Отговор

    До коментар #3 от "Смех в блатото":

    Уж им ударили складовете с перални и лопати , а бомбите и ракетите не спират да засипват натовските нацисти?! Някой евроатлантик може ли да обясни?!
  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Аз съм веган

    4 32 Отговор
    Трябва и нещо за ободряване на копейките или поне тези които още не са взели руски паспорт и не са заминали към блатата.

    Коментиран от #22, #27

  • 14 А50

    34 2 Отговор
    Статията е бълвоч евроатлантически.
  • 15 зИленски

    29 1 Отговор
    И УТРЕ СЪМ НА БЛОК МАСА В АМЕРИКА.
    ЩЕ СЕДЯ ДОКАТО МИ ИЗТЕЧЕ ВИЗАТА
  • 16 Чаках бай Иван край Ихтиман!

    2 19 Отговор
    А той е още някъде край Донецк и Луганск!
    Що. бе бай Иване ?!
    Срам няма ли да те хване !
    Редникът
  • 17 Тя и Льо Пен управлява

    2 26 Отговор
    Германците никога няма да дадат власта в Германия на руски изтривалки
  • 18 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 32 Отговор
    Четири дни и 2часа 44минути остават до 1ви октомври,а джуджака кръволок не е постигнал нищо в курск и белгород а и брянска области.пак ще излъже нефелното просийско плъхче!
  • 19 дитрих

    36 2 Отговор
    Надяваме се Германия да изтрезнее и да се откаже от слугинажа си към фащ
  • 20 Обиден Ром!

    19 2 Отговор
    ,,...бяха оживени от хора, радващи се на слънцето на ЦИГАНСКОТО ЛЯТО."
    Как може!
    Ще сезирам международните организации за защита човешките права на малцинствата...!
  • 21 2222

    3 27 Отговор
    Украйна да удари Москва с далекобойни ракети на НАТО!

    Коментиран от #26

  • 22 Успокоявай се,няма лошо!

    15 0 Отговор

    До коментар #13 от "Аз съм веган":

    Ама май много станаха ..,,ободрителните статии"...!
  • 23 Ускорено развитие

    26 1 Отговор
    Укропия вече е сготвена за имплозия. Руснаците избират сгодния момент. Покрай американските избори в Укропия ще има ускорено развитие.
  • 24 Защото САЩ ги задържа !

    3 28 Отговор
    А аз на руска пропаганда никога няма да се вържа !
    Мегито
  • 25 "ЩО ТАКА БЕ МИМЕ?"

    21 2 Отговор
    СЕ ПЕЕ В ПЕСЕНТА... ЩО ТАКА БЕ КЮЧЕКЧИЙО ЗЕЛЕН?! КОМЕДИЯТА СЕ ПРЕВЪРНА В ... ТРАГЕДИЯ🥲🥲🥲🥲🥲🥲🥲
  • 26 3333

    16 1 Отговор

    До коментар #21 от "2222":

    Е как ще стане,като не им разрешават...!
    А теб пък изобщо не те питат,щото си Г-н Никой...?!?!
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 А ве Ко стана с...

    23 1 Отговор

    До коментар #10 от "11-та година !":

    ...обещанието на Зеленски да си кара лятната почивка в Крим...?!
    Ама това на 11-та година ли ще стане,щото не каза коя година...?!?!
  • 29 ЖЕКО

    30 0 Отговор

    До коментар #3 от "Смех в блатото":

    ВАЖНОТО Е ЧЕ РУСНАЦИТЕ НАПРЕДВАТ НА ЗАПАД ДРУГОТО СИ Е КОЗЯШКА ПРОПАГАНДА
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Лада 2101

    19 1 Отговор

    До коментар #1 от "Нормално":

    Оказа се, че "копейка" се нарича от народа прочутата кола Жигили, модел 1970 година.
    Същата е на 5 място по продажби в света.
  • 32 Тра-ла-ла

    1 11 Отговор
    Няма страшно - нали държим Суджа, ще я разменим не само за Крим ами и за целия Донбас.
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Помнещ!

    19 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тия дни Угледар":

    Помним, помним...!
    Така беше и с Бахмут и с Авдеевка...😄😄😄!
  • 35 Механик

    24 0 Отговор
    Не е вярно! Украйна громи "рушофилистиците" по всичкото фронт. Тука у форума има едно момче от окраина и то от сутрен до вечер, че и по цяла нощ ми обяснява как о-краина побеждава и как Зилинский е "разпаднал Москалията". Аз му вярвам, защото знам, че той чете дойчезеле, а там както е известно е най-правдивата информация.
    п.п.
    Само се чудя, що той като патриот все още не нарамил берданката и не е заминал да защитава я Угледар, я Покровск?!?! Чудно на истина.
  • 36 Ивелин Михайлов

    17 0 Отговор
    РУСИЯ ПОБЕДА!
  • 37 Дълбокомислено

    20 0 Отговор
    Така е. Немците не подкрепят Украйна а управляващите. Когато властващите се сменят а това е въпрос на време, безумните помощи ще спрат. Това удря по джоба на всеки живеещ в Германия, нормално е обществото да ескалира. Губещият е Украйна, вижда се, чува се, време е за примирие.
  • 38 Тия дни и ...Покровск

    18 1 Отговор

    До коментар #7 от "Тия дни Угледар":

    Ще изгуби стратегическо значение!😃😃😃
  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Да де,именно...!

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "ТаУмВзе":

    Ама наш Зелко,уж хитро момче-еврейче,пък май само той още не го е разбрал...!

    Коментиран от #45

  • 41 Срещу 10 дронове и 5 ракети

    2 0 Отговор
    Едвам, едвам.
  • 42 В.В.П.

    8 1 Отговор
    Камък върху камък няма да остане от Окропистан..Така казват шаманите от Монголия
  • 43 В.В.П.

    6 1 Отговор
    По стар обичай ,обвиняват друг за Окропистан..В случая Шолци.
  • 44 Некой си

    6 0 Отговор
    От кога на пушечното месо му казват “персонал”?
  • 45 ТаУмВзе

    3 0 Отговор

    До коментар #40 от "Да де,именно...!":

    Краварчето ще го приключи Колумбийчето, за да обвини Русия и те ти официален Казус Бели и Последната Човешка Пачанга си почва Глобално и Официално де.
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Нова доставка

    3 0 Отговор
    Не напускайте позициите си! Заповед! Ние идваме да ви подсилим с "бяло".
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 чини ми се,

    1 0 Отговор
    че това е театър, за да има контрапункт на новите приемущества за Украйна. Споко ве, сарматя го срутиха на старта, тъй както писаха преди години, за стратегията на НАТО - изстреляните от кремъл ракети, да се взривяват на място. Това е новината, щом са употребили вече това приемущество, значи имат нещо ново в запасъ. Новината е стара.
  • 50 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 51 Странстващия Каубой

    1 2 Отговор

    До коментар #48 от "Демократ":

    Със сигурност Имате Комунистическо Потекло Господине не Ви ли е Срам

    Коментиран от #52

  • 52 Демократ

    2 0 Отговор

    До коментар #51 от "Странстващия Каубой":

    Нямам и никога не въм имал
  • 53 Констатираща

    5 0 Отговор
    Много правилна и разумна се оформя политиката на Германия, която не иска да поддържа старата военна линия, заедно с САЩ, поддържаща войни и размирици. Всички се убеждават все повече и повече, че Украйна е една "кофа без дъно" и не си струва да си разрушават икономиките, а и отношенията с най-голямата сила - Русия, заради някакви капризи и облагодетелстване на други държави. Германия си гледа вътрешнодържавните интереси и все повече държави ще последват примера й. Доставката на оръжия няма промени хода на войната за Украйна, а само удължава агонията й. Това, което трябва да стане, неминуемо ще стане, но ако се продължава в същия дух, може да се стигне и до катастрофални последици.
  • 54 ...

    2 1 Отговор
    От три години Украйна едва удържа руските войски...
  • 55 Май Пусьо едва се задържа !

    2 1 Отговор
    В бункера да не се изпусне !
    Вече никой и за слива не го бръсне !
    Му ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха ха !
  • 56 Русофилите си пишат още нули!

    2 1 Отговор
    Един се прави на още сто!
    Смех! Направо си умрех!
    Смехурко
  • 57 В.В.П.

    1 0 Отговор
    Сащ и Англия да обявяват капитулация за Киев ,да плашат репарации ..и да се оправят с Окропите...Това е най добрия край .Рф няма да спре ,до пълно затриване на 404..Работи за своята сигурност ..