Отидете към основна версия

2 645 87

НАТО vs. Русия! Алиансът планира спасителни мисии за ранените войници при война с Москва

  • нато-
  • русия-
  • война-
  • войници-
  • украйна

Наскоро съвместното командване - което е базирано в германския град Улм - организира учение за координиране на потоците пациенти

Снимка: БГНЕС/ЕРА

НАТО възнамерява да координира транспортирането на голям брой ранени войници далеч от фронтовите линии в случай на война с Русия, съобщава "Ройтерс".

Това евентуално ще се случи чрез болнични влакове, тъй като евакуацията по въздух може да не е осъществима.

Бъдещият сценарий за медицински евакуации ще се различава от опита на съюзниците в Афганистан и Ирак, обясни генерал-лейтенант Александър Солфранк, ръководител на логистичното командване на НАТО.

В конфликт с Русия западните войски вероятно ще бъдат изправени пред много по-голяма военна зона, по-голям брой ранени войници и поне временна липса на превъзходство във въздуха близо до фронтовите линии, посочи германският генерал.

"Предизвикателството ще бъде бързо да се осигури висококачествена грижа за - в най-лошия случай - голям брой ранени", допълни Солфранк, без да уточнява колко ранени войници очаква НАТО.

Планирането на медицински евакуации е част от стремежа на Алианса, подтикнат от инвазията на Русия в Украйна през 2022 г., да преразгледа и укрепи способностите си да възпира и защитава срещу всяко руско нападение.

Германската армия заяви, че очаква Русия да може да атакува страна от НАТО още през 2029 г., а руският президент Владимир Путин определя Запада като агресор за въоръжаване на Украйна.

Войната в Украйна доведе до най-острата конфронтация между Русия и Запада след Кубинската ракетна криза от 1962 г.

Солфранк ръководи Съвместното командване за поддръжка и подпомагане на НАТО, натоварено със задачата да координира бързото придвижване на войски и танкове в Европа, както и логистичната подготовка, като съхранение на боеприпаси на източния фланг на НАТО.

Наскоро съвместното командване - което е базирано в германския град Улм - организира учение за координиране на потоците пациенти.

Ако възникне конфликт с Русия, ранените войници не просто ще трябва да бъдат транспортирани на по-голямо разстояние, отколкото в други войни от последните години, отбеляза Солфранк.

Руската противовъздушна отбрана и самолети биха застрашили полетите за медицинска евакуация по начин, по който бунтовниците в Афганистан или Ирак не биха могли, което вероятно ще създаде нужда от болнични влакове, които могат да транспортират повече жертви наведнъж, отколкото самолети.

"На първо място ще трябва да се постигне превъзходство във въздуха. Ще е необходимо време, за да успеем по цялата дължина и дълбочина на фронтовата линия", посочи Солфранк.

"Трябва да се обмислят всички варианти за транспортиране на голям брой ранени до медицински съоръжения, което включва влакове, но евентуално и автобуси".

Различните медицински разпоредби между страните са друго препятствие за преодоляване, обясни Солфранк. Решение може да бъде "военномедицински Шенген", подобен на политическата Шенгенска зона, която позволява свободно движение в по-голямата част от Европейския съюз.

Може да бъде установена зона на свободно преминаване за чувствителни лекарства, като наркотици или силни болкоуспокояващи, които биха били необходими за лечение на ранени войници, но чийто трансграничен транспорт е регулиран.

Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 23 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: