Отидете към основна версия

2 977 44

Владимир Путин към Реджеп Ердоган: Чакам те в Казан

  • русия-
  • турция-
  • брикс-
  • реджеп ердоган-
  • владимир путин

В началото на месеца стана ясно, че Турция е подала официално заявление за присъединяване към групата БРИКС, основана през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че очаква президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на организацията БРИКС в Казан, предаде агенция ТАСС, цитирана от БТА.

На среща днес с председателя на турския парламент Нуман Куртулмуш президентът на Русия Владимир Путин предаде най-добри пожелания на президента Ердоган и каза, че го очаква в руския град Казан на 23 октомври. Путин обяви, че е планирана двустранна среща между двамата, в която ще участва и председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

В началото на месеца стана ясно, че Турция е подала официално заявление за присъединяване към групата БРИКС, основана през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай. Очаква се разширяването на БРИКС да бъде обсъдено на срещата в Казан следващия месец.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази задоволство от посещението на Нуман Куртулмуш в Русия, както и от развитието на отношенията между двете държави, информира ТАСС.

Руският лидер обърна внимание на успешното развитие на отношенията между Москва и Анкара в областта на икономиката и социалната сфера, както и по линия на външните министерства. „Като цяло ние сме съседи, добри съседи, работим за благото на нашите народи, на нашите държави и като цяло се справяме добре“, каза Путин, цитиран от ТАСС.

Председателят на Великото национално събрание на Турция (парламентът) Нуман Куртулмуш каза на срещата с Путин, че Анкара никога не е подкрепяла санкциите срещу Русия и смята, че е неправилно Москва да бъде наказвана по този начин, съобщава ТАСС.

Куртулмуш отбеляза, че двете страни гледат по сходен начин на дълбоката криза в Близкия изток.

„Нападението на Израел над Палестина е не само регионален проблем, проблем на Палестина, но и проблем на световната общност. И аз се радвам, че ние виждаме по един и същи начин този проблем“, каза председателят на турския парламент, цитиран от ТАСС.

По думите му, цитирани от руската агенция, приоритетите на Русия и Турция много си приличат.

По време на срещите си в Русия председателят на турския парламент е обсъждал стъпките, които може да се предприемат за развитие на двустранните отношения.

Куртулмуш пристигна в Русия в понеделник, а днес се срещна с председателя на Държавната дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин и говори пред Съвета на федерацията.

Председателят на турския парламент изрази надежда, че устойчивите отношения между Русия и Турция, които се задълбочават всеки ден, само ще укрепват. Куртулмуш предаде на президента на Русия Владимир Путин приветствие от турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.

Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 29 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания