Отидете към основна версия

1 794 6

Гърция: С Турция имаме един голям нерешен проблем

  • егейско море-
  • кириакос мицотакис-
  • турция-
  • гърция-
  • газ

Споразумението за това къде започват и завършват морските им зони е важно за определяне на правата върху газовите залежи

Снимка: БГНЕС/ EPA

Гърция вижда „удобен момент“ за демаркация на морските зони с Турция, каза премиерът на Гърция Кириакос Мицотакис в реч пред Общото събрание на ООН. Той обаче изрази песимизъм относно перспективите за намиране на решение по въпроса за етнически разделения остров Кипър, съобщи гръцкото издание „Катимерини“, цитирано от БТА.

Гърция е готова да работи за разрешаването на единствения голям нерешен проблем, който имаме с нашия съсед: установяване на демаркацията ни на континенталния шелф и изключителната икономическа зона в Егейско море и Източното Средиземноморие. Не успяхме да се справим ефективно с тези различия повече от 40 години, но това не означава, че въпросът е обречен да остане неразрешен, каза Мицотакис.

Гърция и Турция, които са членки на НАТО, са в конфликт от десетилетия по редица въпроси – от въздушното пространство до морската юрисдикция в Източното Средиземноморие и Кипър. Споразумението за това къде започват и завършват морските им зони е важно за определяне на правата върху газови залежи и схеми за енергийна инфраструктура, отбелязва Ройтерс.

Напрежението в отношенията между Анкара и Атина спадна през последните години и двете страни се съгласиха миналата година да дадат тласък на отношенията си, като обещаха да продължат да комуникират и да работят по проблемите, които ги разделят.

„Силно вярвам, че днес имаме удобен момент и трябва да сме достатъчно смели и достатъчно мъдри, за да се възползваме от този шанс“, каза той, добавяйки, че е доволен да чуе турския президент Реджеп Тайип Ердоган да подчертава, че разграничаването на морските зони, в съответствие с международното право е в общ интерес на целия регион на Източното Средиземноморие.

Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган се срещнаха в кулоарите на годишното Общо събрание на ООН в Ню Йорк вчера и обсъдиха двустранните отношения по-рано тази седмица. В сряда гръцкото външно министерство обяви, че Гърция и Турция ще проучат дали могат да започнат преговори за демаркация на техните морски зони. Гръцкият премиер обаче беше по-малко оптимистично настроен за постигането на дългоочаквано споразумение за Кипър въз основа на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, отбелязва „Катимерини“.

Кипър е разделен на две части, след като през 1974 г. турската армия нахлу в северната част на острова като реакция на държавен преврат, целящ да присъедини Кипър към Гърция. През 1983 г. в северната част на острова бе едностранно провъзгласена Севернокипърската турска република (СКТР), която не е призната от никоя друга държава освен Турция.

Преговорите за намиране на решение на кипърския въпрос бяха прекъснати в средата на 2017 г. и оттогава са в застой. „Потвърждавам тук днес нашия ангажимент към суверенитета и териториалната цялост на Кипър и към решение на базата на двуобщностна федерация от две зони с единна международна правосубектност, единен суверенитет, единно гражданство в съответствие със съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН“, каза Мицотакис.

През последните години Анкара заяви, че единственият начин за разрешаване на кипърския въпрос е създаването на две държави на острова. „Решение с две държави не може и няма да бъде прието. Това просто не е решение“, заяви Мицотакис. Той повтори, че Атина подкрепя усилията за възобновяване на мирните преговори в рамките, определени от ООН. „Призоваваме Турция и турско-кипърската общност да седнат на масата за преговори, да установят поне взаимно доверие и да участват в откровена и честна дискусия в търсене на взаимно приемливо, справедливо и жизнеспособно решение“, каза той.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 8 гласа.

Свързани новини