Last news in Fakti

24 Юли, 2023 14:52 5 168 31

Когато Гърция и Турция спряха да бъдат врагове

  • константинопол-
  • врагове-
  • турция-
  • история-
  • гърция-
  • балкани-
  • нато-
  • егейско море-
  • кемал ататюрк-
  • лозански договор

Гърция дълго вярва, че може да обедини териториите с гръцко население. С Лозанския договор най-после се възцарява мир.

Когато Гърция и Турция спряха да бъдат врагове - 1
Снимка: Shutterstock, Падането на Константинопол

На срещата на върха на НАТО в Литва гръцкият премиер Кириакос Мицотакис и турският президент Реджеп Тайип Ердоган заговориха за подобряване на отношенията между двете държави. През последните десетилетия дългогодишните врагове успяха да изградят съседски отношенията помежду си. Сериозен принос за това има Лозанският договор.

Травмата "Константинопол"

През 1453 г. турците завладяват Константинопол, столицата на Византийската империя, която днес носи името Истанбул. За гърците това поражение продължава да е историческа травма. Тя слага точка на водещата им роля в региона. От този момент нататък те заживяват под османско владичество, също както останалите народи на Балканите. Основаването на новите национални държави в Югоизточна Европа се осъществява против волята на Османската империя. Гърците поставили началото, след успешното въставане през 1830 г. се създава и съвременната гръцка държава.

В книгата си "Днешна Гърция" френският археолог Гастон Дешан описва впечатленията си от Гърция през 1892 година. В земеделския регион Тесалия той попитал местен лидер дали не е дошло времето Гърция да се откаже от идеята за нови военни авантюри и вместо това да овладее финансите си. "Така да бъде, сине мой", отвърнал тесалиецът, "но първо трябва да стигнем до Константинопол. После ще видим..." В онзи момент на завоюването на Истанбул и на възкресението на Византийската империя се гледало като на "Великата идея". През 1897 г. Гърция нападнала Османската империя и претърпяла горчиво поражение. Историческата вълна се обърнала през 1913 г. по време на Балканските войни, когато Атина успява да анексира по-голямата част от областите Македония, Епир и Тракия.

Безмилостната битка за Смирна

По-късно обаче последвал драматичен обрат. В Севърския договор силите победителки в Първата световна война налагат тежки условия за мир на османците. На Гърция е обещан контрол над Измир (Смирна на гръцки). В търговският мегаполис има сериозно гръцко присъствие. След това ръководителят на правителството в Атина Елефтериос Венизелос дал заповед за настъпление към Анкара въпреки липсата на провизии. Скоро гръцките войници били обкръжени от турската армия, водена от Ататюрк. Те се разбягали, а град Смирна бил опожарен до основи.

Договорът от Лозана ревизира Севърския договор. Въпросите за границите и статутът на много острови в Егейско море били изяснени. Последвала болезнената за всички страни размяна на население. Над 1 милион православни християни напуснали Турция, а половин милион мюсюлмани дошли да живеят в нея от гръцките територии. Атина била принудена да погребе своята "Велика идея".

Основополагащият документ на съвременна Турция

След подписването на Лозанския договор не е имало война между двете съседки. Въпреки това споровете между двете държави не стихват. Гръцкият премиер Мицотакис иска да се обърне към Международния съд в Хага по спорните въпроси. Лозанският договор се смята за основополагащ документ на модерната турска република, докато на Севърския договор и Мудроското примирие се гледа по-скоро като на "документи за разпада" на Османската империя. Договорът от 1923 година слага и край на войната между държавите от Антантата и Турция, започнала с Първата световна война и продължила близо 10 години. Последните съюзнически войски напускат Истанбул през октомври 1923 година. А на 13 октомври столицата се мести от Истанбул в Анкара. На 29 октомври е провъзгласена Република Турция, след което султанатът и халифатът са премахнати.

Граници и суверенитет

Лозанският договор установява националните граници на Турция и признава политическата независимост и суверенитет на страната. Границите на републиката не са били променяни и до днес. Единственото изключение е провинция Хатай, която се присъединява към Турция през 1939 година. Документът налага и някои ограничения, свързани с въоръжението на Турция, както и с военното присъствие в проливите между Средиземно и Черно море. Същевременно Конвенцията от Монтрьо от 20 юли 1936 г. връща на страната пълния суверенитет над Дарданелите, Мраморно море и Босфора. Друга значима последица от Лозанския договор е премахването на т.нар. капитулации. Това са договорите на Османската империя със западни държави, с които те получават различни привилегии. Въпреки че Турция продължава да изплаща дълговете на Османската империя чак до 1954 г., тя получава икономическа независимост именно в Лозана.

Чии са островите в Егейско море?

Лозанският договор, който регулира и правата на малцинствата, определя немюсюлманите, които живеят в Турция, като малцинства. Турската общност в гръцка Западна Тракия също има статут на малцинство. Друг важен резултат от документа, подписан в Лозана, е споразумението за Егейско море и собствеността върху островите там. Турция приема договорите от 1913 г., които предоставят на Гърция някои острови като Лесбос, Хиос, Самос и други. Републиката се отказва и от правата си върху "12-те острова", които остават под италианска окупация до края на Втората световна война. Контролът върху Тенедос и Гьокчеада е оставен на Турция.

Конспиративните теории

Значимостта на Лозанския договор все още се дискутира, включително и от любителите на конспиративните теории в Турция. Според една от най-популярните документът включва тайни клаузи, които никога няма да бъдат разкрити. Други теория гласи, че договорът щял да загуби валидността си 100 години след подписването му. Сериозните историци в Турция отхвърлят и двете твърдения, но въпреки това те редовно намират място в политическия дебат в страната.

Автор: Янис Пападимитриу | Гюлшен Солакер


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Ей този Венизелос

    7 10 Отговор
    Царя на гърците е настоявал на войската да отиде да се сражава в Янина, и този Венизелос се сбил с него и наредил войската да тръгне за Солун! Както знаем 2часа преди българите гърците влизат в Солун и турския паша им предава ключовете за града! Днес Солун щеше да бъде български ако царя гръцки имаше повече авторитет!
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Няма по-гнясно пляме

    11 7 Отговор
    от данъйците! Бяло море изконно наше, на ония тръките - вулгаръто, варъваръ, афръкански пришелци!
  • 5 Доротея

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Запада подстрекева гърците да нападат и след това, като съобразил интересите си, просто ги изоставил на произвола на башибозука! Двете държави покрай тези събития се поизчистили от други етноси, а вие сте пропуснали исторически шанс да направите това! Ленин подпомага с белогвардейското оръжие Ататюрк!
  • 6 Тези две държави

    22 8 Отговор
    Никога ама никога няма да престанат да бъдат врагове
  • 7 Дфдфдф

    18 3 Отговор
    Абе немаше ли некъв остров дето Турция си взе половината? А не бяха ли примери в НАТО комшиите?

    Коментиран от #15

  • 8 България

    21 16 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Не е разменила население с Турция защото тракийските българи насила са били прогонени от своята земя

    Коментиран от #16

  • 9 Неграмотна работа

    18 3 Отговор
    Заглавието сякаш е писано от второкласник !
  • 10 хммм

    14 22 Отговор
    Гърция и Турция като "спрат" да бъдат врагове това ще значи че ще протегнат ръчички към... кого мислите?? ами да.. към България! Но наглите безмозъчни русофилско-комунистически глисти които витаят във форума харесват това..
  • 11 Крум

    11 2 Отговор
    За какво въобще започнаха публикуване на някаква и за някой си история?! Ние вече нямаме история. Ние вече сме някакви безр.одници и едни , да не казвам какви , ни продават и баламосват , докато разгра.бват и унищожават държават България. Насаждат вражда между хората в БГ и древното правило , разделяй и владей.
    Когато се усетим, ще е твърде късно и всичко ще е ,след тях и потоп.
  • 12 Георгиос от Кале Мегдан

    7 3 Отговор
    Ще падна. Голяма приемственост между Византийската империя и днешна Гърция...
  • 13 Курамупулис

    21 2 Отговор
    Дойчланд , едно леко въпросче Гърция има държава от 1828 г та ми е чудно как е успяла да загуби Константинопол през1453 ?

    Коментиран от #31

  • 14 Мюмюн Ахмедов

    9 6 Отговор
    Трябва и в Гърция да има ДПС, което да вдигне джамии във всеки град. И новини на турски да има по централната гръцка телевизия, така както е в България !!!!

    Коментиран от #22

  • 15 А123

    17 2 Отговор

    До коментар #7 от "Дфдфдф":

    Нямаше ли гърци дето искаха да си присвоят острова? Те много ли са примерни?
  • 16 Да34

    4 0 Отговор

    До коментар #8 от "България":

    За това има българи в България.
  • 17 Чума

    3 1 Отговор
    А гръко - американския филм е приличен с една хубава песен на финала! Σμύρνη μου αγαπημένη.
  • 18 Обаче забравяш

    4 2 Отговор

    До коментар #3 от "честен ционист":

    Че македонците са натирили всички българи по вардарско и пиринско! Нищо че днес заблудени те се мислят за македонци!
  • 19 Вот тебе Народ !

    20 4 Отговор
    Турците единствено не се съгласяват с унизителните Парижки договори, подписани след края на Първата световна война 1918-1919 година : Версай, Ньой, Севр за Османската империя, отделно Брест-Литовски за рашките. Под ръководството на Ататюрк, воюват три години против окупаторите ; гърци, франсета, ингилизи, донякъде, италианци ; и в края 1922 година ги изритват от земите си. И така се появява Турската република, крило за бедни и сиромаси балкански, надвиснала “със страшна сила” над гръцката “ Мегали идея”, и “Сан Стефанска” България. Всъщност, това е тяхната “Втора световна война”, в която не участват ; и която ще гръмне 20 години по-късно. Фитилът ще бъде запален от швабите и орките, изгарящи от мерак да разнесат из целия свят нацистката и комунистическата чума ; за ужас на оялите се британски и френски колонизатори и техните американски цербери.

    Коментиран от #21

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Изритват от земите си

    8 16 Отговор

    До коментар #19 от "Вот тебе Народ !":

    Кои земи са техни бе? Такламакан пустинята са техните земи! Турците не са аъздали нищи полезно за света! Изключвам маркуча!

    Коментиран от #24, #25

  • 22 Новини

    12 0 Отговор

    До коментар #14 от "Мюмюн Ахмедов":

    Ами ако се разровиш из новините ще научиш че в гръцко има турска партия каквато ние нямаме, щото дпсто е всичко друго но не и турска партия.
  • 23 бай Даньо

    7 2 Отговор
    Когато Гърция и Турция станата приятели го отнася "държавата" на Ганчо който удобно няма армия ... Ганчо докато търка камънаците в Гърция някое лято га тръгне да се върне у дома в Пловдив си останал пак в гръцко ....
  • 24 Доктор Паси

    7 2 Отговор

    До коментар #21 от "Изритват от земите си":

    Хахо изпий си апчето...
  • 25 Кои земи са техни ли ?!

    8 5 Отговор

    До коментар #21 от "Изритват от земите си":

    Ами турските “атакисти” смятат, че земите между Мароко и Индийския океан, патом далше, между Етиопия и Масква са техни ; барабар с Балканите, че и оттатък Виена.

    Коментиран от #26

  • 26 Чудотворец

    6 3 Отговор

    До коментар #25 от "Кои земи са техни ли ?!":

    Ами да щото според вас щом е мюсюлманин значи е турчин.
    Вие сами си го направихте.
    Късно е чадо.
    Такива като вас им го втълпихте.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Швабов

    0 0 Отговор

    До коментар #13 от "Курамупулис":

    Те оттогава официално седем фалита имат и не им пука.
Новини по държави: