Отидете към основна версия

2 828 36

Бежанците от войната! Норвегия прекрати мярката за колективна защита за украинци

  • норвегия-
  • украйна-
  • бежанци-
  • володимир зеленски

Шест региона в Западна Украйна вече се смятат за безопасни от Норвежката дирекция по имиграцията

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Вече по-малко украинци автоматично ще получават право на убежище в Норвегия, предаде ДПА, като се позова на норвежкото правителство, пише БТА.

Шест региона в Западна Украйна вече се смятат за безопасни от Норвежката дирекция по имиграцията. Молбите за предоставяне на убежище на хората от тези региони вече ще бъдат разглеждани по същите правила като молбите на хора от други страни.

Правителството каза, че промяната ще позволи на Норвегия да оказва по-добра помощ на украинците, които имат по-спешна нужда от защита.

От началото на пълномащабната руска инвазия през февруари 2022 г. повечето хора, идващи в Норвегия от Украйна, получават статут на "временна колективна защита", което означава, че техните молби не се разглеждат индивидуално.

Молбите за предоставяне на убежище от хора, идващи от региони, които се смятат за безопасни, отсега нататък ще бъдат разглеждани индивидуално.

Норвегия, която е с население от почти 5,5 милиона души, е приела 85 000 души от Украйна от февруари 2022 година, отбелязва ДПА. Около 10% от украинците, пристигнали в Норвегия през тази година, са от шестте обявени за безопасни западни региона.

Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 34 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: