Отидете към основна версия

1 998 27

Борел свика спешно заседание на външните министри от ЕС

  • ливан-
  • жозеп борел-
  • ес-
  • израел

Иран обяви, че няма да остави без отговор нито едно от "престъпните деяния" на Израел

Снимка: БГНЕС/ EPA

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел е свикал днес извънредна неформална среща на външните министри на страните членки на ЕС, на която да бъде обсъдена реакцията на Европейския съюз на ескалиралото напрежение в Ливан, съобщи говорител на ЕС, цитиран от Ройтерс, предаде БТА.

Междувременно говорителят на иранското външно министерство Насер Канаани заяви, че Иран няма да остави без отговор нито едно от "престъпните деяния" на Израел, визирайки убийството на лидера на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насралла и на иранския бригаден генерал Абас Нилфорушан, заместник-командир на операциите на елитния корпус на иранската Революционна гвардия.

На този фон стана ясно, че най-вероятно българите в Ливан ще бъдат евакуирани с два полета на правителствения самолет. Това каза днес във Варна министърът на отбраната Атанас Запрянов. Той уточни, че представители на въоръжените сили също участват в подготовката по прибирането на сънародниците ни. По думите на Запрянов се извършва и координация на международно ниво, както и на ниво НАТО, тъй като реализацията на такива полети, е сложна. Най-важно е евакуацията да бъде безопасна, подчерта министърът. Той допълни, че въоръжените сили засега не са получавали задача да се лети до Ливан с военни самолети. По думите му все още се уточняват списъците на хората, които ще бъдат евакуирани.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.

Свързани новини