1 Октомври, 2024 09:56 2 106 38

Иранската "Ос на съпротивата" се разпада

  • ливан-
  • ос на съпротивата-
  • иран-
  • израел-
  • хизбула-
  • хамас-
  • ивицата газа-
  • преглед на печата

"Хамас" е твърде омаломощен след почти една година война с Израел в ивицата Газа, за да направи нещо

Иранската "Ос на съпротивата" се разпада - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Създадената от Иран "Ос на съпротивата" в Близкия изток с военизирани групировки, атакуващи Израел, се огъва под ударите на израелските сили, пишат западни медии след последните събития в Ливан, пише БТА в прегледа на печата.

Малко преди навършването на една година от началото на конфликта между Израел и радикалната палестинска групировка "Хамас" – една от прокси организациите на Техеран, нахлула изненадващо на израелска територия на 7 октомври 2023 г., при масирани удари в Бейрут беше ликвидиран лидерът на определяното като най-голяма паравоенна сила в "оста" ливанското шиитско движение "Хизбула", Хасан Насралла, а бяха убити и ръководителят на крилото на "Хамас" в Ливан Фатах Шариф Абу аш Амин и командири на Народния фронт за освобождение на Палестина. Израел започна снощи сухопътна военна операция в Ливан, като атакува и обекти в сирийската столица Дамаск.

Изправена пред голямо изпитание, иранската "Ос на съпротивата" се разпада, пишат Алиса Рубин и Бен Хъбард в американския в. "Ню Йорк таймс", а друго издание в САЩ – "Вашингтон пост", отбелязва, че Израел прилага крайни силови мерки спрямо обединението на групировките в ивицата Газа, Ливан, Сирия и Йемен.

Проиранският алианс е следен под лупа след последните израелски удари в Ливан, посочва "Ню Йорк таймс". "Идеята беше проста: когато избухне война с Израел, всички членове на подкрепяната от Иран мрежа от милиции в Близкия изток, известна като "Ос на съпротивата", се включват в битката с координирани действия, подчинени на общата цел – унищожение на еврейската държава", пишат Рубин и Хъбард.

Иран начерта стратегията и вложи огромни ресурси, за да формира бойния капацитет на всяка от прокси групировките и да ги свърже в мрежа, продължават авторите, като в същото време подчертават, че отговорът на "Оста" след израелските удари по "Хизбула" през последните седмици е бил немощен. Това според "Ню Йорк таймс" предполага, че мрежата е "по-слаба и по-разпокъсана, отколкото мнозина в региона са очаквали, а в Иран се опасяват, че едно разширяване на конфликта би насочило израелската огнева мощ към Техеран".

"Хамас" е твърде омаломощен след почти една година война с Израел в ивицата Газа, за да направи нещо, смятат авторите в американското издание. Хусите в Йемен и паравоенните групировки в Сирия и Ирак са предприели атаки срещу Израел или американски военни бази в Близкия изток, но те до голяма степен са били отблъснати, а Сирия – единствената държава, която членува в "оста" освен Иран - се е въздържала от действия по границата с Израел, отбелязват Рубин и Хъбарт.

"Ню Йорк таймс" посочва, че Насралла, оглавявал създадената с прякото участие на Иран в началото на 80-те години на миналия век "Хизбула", е бил опората на "Оста на съпротивата". Поради дългата си история и тесни връзки с Иран, където много от нейните командири са преминали обучение, групировката има по-добри тактически бойни умения от останалите организации и предимство във въоръжението си, което включва и управляеми ракети, отбелязва вестникът. Затова смъртта на ръководителя може да се окаже съкрушителен удар по близкоизточния алианс срещу Израел, обобщава американското издание.

"Израел удари като с чук "Оста на съпротивата", създаде хаос в "Хизбула" и обезглави нейното ръководство", пише в този дух Ишаан Тароор във в."Вашингтон пост", като допълва, че "остава отворен въпросът как ще реагира Иран".

Сухопътната военна кампания, която е планирана от Израел в Ливан, е с по-малък мащаб от последната израелска война срещу "Хизбула" през 2006 г. и ще се съсредоточи върху разчистването на бойната инфраструктура на групировката по границата, за да премахне заплахата за жителите на пограничните райони, пояснява "Вашингтон пост". Показателни за намеренията на Израел за решителни действия обаче са ударите в центъра на Бейрут – първите на тази територия от началото на конфликта с "Хамас" в Газа, посочва изданието.

Друг американски вестник – "Уолстрийт джърнъл", поставя акцент върху факта, че убитият лидер на ливанското крило на "Хамас" Фатах Шариф Абу аш Амин е бил "високопоставен служител" на Агенцията на ООН за подпомагане на палестинските бежанци. Това според изданието вероятно ще засили подозренията относно влиянието на радикалната палестинска групировка в хуманитарната организация.

Самата агенция обяви, че ликвидираният командир е работил за нея като директор на училище, а също така е оглавявал синдикат, представляващ хиляди учители, обръща внимание "Уолстрийт джърнъл", като в същото време посочва, че "финансираната от Запада организация, оказваща животоспасяваща помощ на населението в ивицата Газа, отдавна се бори да защити своя неутралитет по отношение на екстремистките групировки".

Анализаторът по дипломатическите въпроси на британския в. "Гардиън" Патрик Уинтър извежда в заглавие на своя материал, че "обезглавяването на "Хизбула" поставя на кантара на Иран възможните действия". Според Уинтър иранският президент Масуд Пезешкиан "е подложен на натиск в страната си, като световни наблюдатели посочват високия риск от директна иранска атака срещу Израел".

"Иранското правителство обяви, че не планира да изпрати на "Хизбула" в Ливан военни подкрепления, но е подложено на вътрешен натиск от хардлайнери, които се стремят да използват ситуацията, тълкувана от тях като отстъпление в противопоставянето на Израел, а и да блокират всякакви дискусии със Запада относно бъдещ надзор на ядрената програма на Иран", пише в анализа на "Гардиън".

Призивите за по-твърд отговор от страна на Иран са се удвоили, когато е станало ясно, че бригаден генерал Абас Нилфорушан, заместник-командир на Корпуса на гвардейците на Ислямската революция (КГИР) за Ливан и Сирия, е бил убит в Бейрут заедно с Насралла, продължава Уинтър. В управляващите кръгове в Иран обаче остава доминиращата линия, че трябва да се избягва директна война с Израел, тъй като това би дало коз в ръцете на израелския премиер Бенямин Нетаняху и би въвлякло пряко САЩ в конфликта, но "Хизбула" не бива да бъде оставяна сама, заключава в анализа си "Гардиън".


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 20 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Баце ЕООД

    17 8 Отговор
    искрено ме съмнява това ...

    Коментиран от #6

  • 2 Пиночет

    24 23 Отговор
    Този път терористите -палячовци от Хизбула и Хамас,ще бъдат занулени!
  • 3 спечелихте без усилия

    15 11 Отговор
    голямата война, но какво ще правите с вътрешната партизанска съпротива?

    Коментиран от #10, #36

  • 4 Жалкари

    25 18 Отговор
    Истината е, че Израел въпреки усилията, не може да отвори втори фронт, за да отслаби коалицията, а когато украинската война свърши, никой не може да ги спаси, ако ще флотове от 1 до 7 дойдат в Червено море. Тонът на статията даже, показва раздразнението на кукловодите.

    Коментиран от #21, #26

  • 5 бен Ходжа

    22 7 Отговор
    Израел иска да вкара Иран в капан, за да го нападне преди да е създал ядрено оръжие.

    Коментиран от #15

  • 6 Насралла

    9 8 Отговор

    До коментар #1 от "Баце ЕООД":

    И аз се съмнявах...
  • 7 Робин Хорсфол

    23 13 Отговор
    Щото пък те Израелците сами действат нямат хич помощ от другата ос на "справедливоста". Америка се чуди на кой по напред да прати бомби, украйна ли израел ли. Накрая Руснаците най добре си изиграха картите.

    Коментиран от #12

  • 8 Биби каза на путин

    12 10 Отговор
    не сме те забравили.
  • 9 Тагаренко

    9 14 Отговор
    Трябва да изпратим оръжие на Ливан да се защити от нашествието.

    Коментиран от #19

  • 10 касапина

    16 16 Отговор

    До коментар #3 от "спечелихте без усилия":

    Евреите ще ги занулят за норматив ,региона ще бъде очистен от чалми до 1 година ,ще бъдат прогонени и илиминирани.
  • 11 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    16 10 Отговор
    Чалмарите прибраха потурите..не им стигат силиците дори с един микроскопичен Израел да се оправят..абе умрело куче...То и Ердо само се кокошини и се праи на мАж, ама и на него не му стиска..само джавка отстрани и не смее да се пусне,че тоягата е дебела..и тежка... тва не е Сирия..нито пък кюрдите. Ше го дърмолят еврейчетата докато каже асатига толкоз..
  • 12 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    13 10 Отговор

    До коментар #7 от "Робин Хорсфол":

    Виждаме как са ги изиграли..десет години ги имат за три дена и на Киеве..а по план-график вече требеше да са асвабадили Лисабон, да са потопили Великобритания а те още един Покровск не могат да превземат, на 50 км от Донецк. Ко са спрепат там като препасли катъри , не знам.. а аз чакам ли чакам с питка, сол, козе сиренье и пера зелен лук на Дунав мост да чакам асвабадителите
  • 13 Дон Корлеоне

    14 5 Отговор
    Путин веднага е свалил чалмата, да не вземат да го изтряскат и него!

    Коментиран от #24

  • 14 Да видим

    19 8 Отговор
    Във момента е много нагорещено във Иран! 80% от иранският народ не подкрепя радикалната власт окупирала властта през 1978 г. Много помнят каква развита държава беше Иран. Нямаше шериат и хората живееха добре във мир със всички държави. Най малкият конфликт срещу Израел би дало старт за народната революция. Затова Иран използваха умело проксита си за да подържат напрежението във близкият изток. Сега главата на химерата е отсечена. Кой следва?

    Коментиран от #38

  • 15 Бенямин Нетаняху

    15 10 Отговор

    До коментар #5 от "бен Ходжа":

    Израел никога няма да позволи араби и м@сюли да имат ядрено оръжие,всички помним преди няколко години десетина ф16 попиляха цялата им ядрена инфраструктура за една нощ.
  • 16 Кой СЛЕДВА?

    10 1 Отговор
    НЕКСТ?
  • 17 руска помощ

    12 7 Отговор
    На талибаните им липсва и руската помощ..путин се озори в украйна и нема ресурси за поддръжка на арабските събратя терористи!
  • 18 Хахаха

    9 14 Отговор
    Американо-ционистка пропаганда.Във туитър войници на израел ,казват че всеедно се бият със призраци, има много ранени и убити от тях ,затова израел съвместно със подчинената Америка пак бомбардират Бейрут, защото май сухопътно нещо не им се получава. Но всички знаем медиите кой ги спонсорира, затова не трябва да им се вярва.

    Коментиран от #20, #22

  • 19 БЕЦАЛЕНКО

    11 7 Отговор

    До коментар #9 от "Тагаренко":

    "Окупираните" от Израел никога преди не бяха виждали течаща вода, модерни болници и безплатна храна.
  • 20 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    10 7 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    Ами война е, не е като да играеш някоя игра на компа. Загиват и от двете страни. Важното е да се изтреби тероризма. А цял свят е обявил Хамас и Хизбула за терористи. И само еврейчетата се нагърбиха с изкореняването му .. Пък ти си джавкай, не пречиш..Кучетат лаят..кервана си върви..
  • 21 Бийк

    6 5 Отговор

    До коментар #4 от "Жалкари":

    Истината викаш
    истината според кремъл и техните балалайки погледИнфо

    Коментиран от #23

  • 22 Бийк

    6 3 Отговор

    До коментар #18 от "Хахаха":

    В туитър на другарят мъскович където е пълно с ботове и платени пропагандисти
    дааа вярваме ти
  • 23 Китайска балалайка

    5 1 Отговор

    До коментар #21 от "Бийк":

    Не, според Сън Дзу...
  • 24 Бийк

    7 3 Отговор

    До коментар #13 от "Дон Корлеоне":

    Не дали а кога въпрос на време е, целуващият корана да усети еврейската любов
    като гледам с каква светкавична скорост са ги подпукали ,няма да чакаме много
  • 25 факс

    6 2 Отговор
    айде роснаците да закърпят малко тая Ос, че вече на нищо не прилича
  • 26 Комик

    7 4 Отговор

    До коментар #4 от "Жалкари":

    Празни русофилски мечти и блянове облечени като коментар, както обикновено, далеч от реалността 😁
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 Кольо Джибрата

    7 5 Отговор
    Израел много бързо може да занули чалмите в Иран, да не забравяме че имат и ядрен арсенал. А отслабвайки Иран, отслабват и Путин който разчита в голяма степен на военните доставки на аятоласите. И въпреки че Израел беше дистанциран като позиция в началото на конфликта Русия-Украйна, май ще се окаже ключов фактор за прекратяване или най малкото замразяване на инвазията на руснаците.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 ха ха

    5 2 Отговор
    Много вероятно е в Иран да "махнаха" президента, защото е с хардлайнерите. Здравите сили са му видели сметката в хеликоптерната катастрофа.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Хи Хи Хии 🤣🤣🤣

    5 3 Отговор

    До коментар #3 от "спечелихте без усилия":

    🤣🤣Хизбула и Хамас са обявени за терористични организации. В цял свят. Следователно..какво казва Путин- с терористи не се преговаря, терористите се унищожават, навсякъде и с всички методи./ край на цитата/ Е, защо тогава се напъвате, когато еврейчетата изпълняват точ в точ заръките на Путин..🤣🤣
  • 37 ха ха

    3 2 Отговор
    Много вероятно е в Иран да "махнаха" президента, защото е с хардлайнерите. Здравите сили са му видели сметката в хеликоптерната катастрофа. После очи стиха лидера на Хамас, а след него предадоха и Нас.. рала. Изглежда Иран иска да излезе от задънената улица на конфронтация със Запада. Дали кликата на Об ама стои зад това? Да не забравяме, че той им даде 150 млрд. преди да напусне президентството. Прекалено много съвпадения... Кли ките на Кли нтън и Оба ма са давоските отрочета в САЩ. Те очевидно се притесняват, че Давос губи позиции по света и са склонни на примирие с Иран. Въпросът е какво са изтъргували... Сигурен съм, че има и китайска нишка, но е невидима засега.
  • 38 Пропагандирай си, но те го знаят

    2 6 Отговор

    До коментар #14 от "Да видим":

    Иран е страна, в която живеят персийци, кюрди, азери и други народности, за които спояващото е шиитски Ислям. Ако падне тази обединяваща власт, "демократичен" Иран няма да съществува, ще се разпадне на няколко страни. Кой патриот би искал това? Само укрите недоумни.