Отидете към основна версия

3 112 88

Лавров: Русия е готова за компромис и изтегляне на войските си от грузинските сепаратистки региони

  • сергей лавров-
  • русия-
  • грузия-
  • сепаратистки регион-
  • изтегляне на войски

Москва изразява готовност за диалог след многогодишно напрежение в отношенията с Грузия

Снимка: БГНЕС

Русия е отворена за компромис и възможно изтегляне на своите войски от сепаратистките региони на Грузия, твърди първият дипломат на страната, цитиран от европейската редакция на Политико, цитирано от БТА.

По време на пресконференция в неделя в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, външният министър Сергей Лавров подчерта, че е възможно постигане на споразумение за разрешаване на ситуацията в кавказката страна.

През последните години правителството на Грузия се стреми към по-тесни връзки с Москва, въпреки влошаването на отношенията със Запада. Това се случва въпреки войната през 2008 г., която остави около една пета от грузинската територия под контрола на руските сили в Абхазия и Южна Осетия.

„Те казаха, че искат историческо помирение“, заяви Лавров за управляващата партия „Грузинска мечта“. „Каква форма ще приеме това помирение зависи от държавите Абхазия и Южна Осетия. Ако всички страни са заинтересовани от нормализиране на отношенията, ние сме готови да помогнем.“

В отговор на тези коментари, Каха Каладзе, кмет на Тбилиси и бивш футболист на Интер, приветства подобен ход от страна на Москва. „След тези изявления би било добре да се премине към практически стъпки“, заяви той, като добави, че обединението може да бъде постигнато „само чрез мир, развитие и взаимно прошка“. Според него Русия може да разработи „план за действие“ за изтегляне на своите войски от международно признатата територия на Грузия.

В четвъртък грузинският премиер Иракли Кобахидзе повтори, че „20 процента от нашата територия е незаконно окупирана“ от сепаратистите, но изрази увереност, че всички разрушени мостове между Грузия и двете фактически автономни области могат да бъдат възстановени. Тези области продължават да получават военна, политическа и икономическа подкрепа от Русия.

Партията „Грузинска мечта“ обяви, че ще се извини на засегнатите региони за войната от 2008 г., ако спечели предстоящите парламентарни избори следващия месец.

По-рано този месец, Москва замрази голям транш от финансиране за Абхазия, след като местните лидери отказаха да приложат няколко проруски политики. Тази стъпка поставя бъдещето на непризнатата държава в несигурност, тъй като Абхазия е финансово зависима от Русия за изплащане на заплати и пенсии. Министърът на външните работи на Абхазия Сергей Шамба съобщи, че Москва ще започне да таксува регионалните търговски тарифи за енергия, които досега са били значително намалени.

Въпреки войната на Русия в Украйна, „Грузинска мечта“ продължава да търси помирение с Москва, укрепвайки търговските връзки и отказвайки да наложи санкции на Кремъл. Правителството се сблъска с масови улични протести заради закон, който би означавал маркиране на подкрепяните от Запада неправителствени организации и медии като „чуждестранни агенти“, както и забрана на публични изяви, свързани с правата на ЛГБТК+ общността.

Европейският съюз замрази кандидатурата на Грузия за присъединяване към блока, докато Съединените щати наложиха целенасочени санкции срещу политици и длъжностни лица, свързани с нарушения на човешките права. Предстоящите парламентарни избори следващия месец ще бъдат ключови за бъдещето на страната.

Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 15 гласа.

Свързани новини

Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания