30 Септември, 2024 15:05 2 722 84

Лавров: Русия е готова за компромис и изтегляне на войските си от грузинските сепаратистки региони

  • сергей лавров-
  • русия-
  • грузия-
  • сепаратистки регион-
  • изтегляне на войски

Москва изразява готовност за диалог след многогодишно напрежение в отношенията с Грузия

Лавров: Русия е готова за компромис и изтегляне на войските си от грузинските сепаратистки региони - 1
Снимка: БГНЕС

Русия е отворена за компромис и възможно изтегляне на своите войски от сепаратистките региони на Грузия, твърди първият дипломат на страната, цитиран от европейската редакция на Политико, цитирано от БТА.

По време на пресконференция в неделя в рамките на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, външният министър Сергей Лавров подчерта, че е възможно постигане на споразумение за разрешаване на ситуацията в кавказката страна.

През последните години правителството на Грузия се стреми към по-тесни връзки с Москва, въпреки влошаването на отношенията със Запада. Това се случва въпреки войната през 2008 г., която остави около една пета от грузинската територия под контрола на руските сили в Абхазия и Южна Осетия.

„Те казаха, че искат историческо помирение“, заяви Лавров за управляващата партия „Грузинска мечта“. „Каква форма ще приеме това помирение зависи от държавите Абхазия и Южна Осетия. Ако всички страни са заинтересовани от нормализиране на отношенията, ние сме готови да помогнем.“

В отговор на тези коментари, Каха Каладзе, кмет на Тбилиси и бивш футболист на Интер, приветства подобен ход от страна на Москва. „След тези изявления би било добре да се премине към практически стъпки“, заяви той, като добави, че обединението може да бъде постигнато „само чрез мир, развитие и взаимно прошка“. Според него Русия може да разработи „план за действие“ за изтегляне на своите войски от международно признатата територия на Грузия.

В четвъртък грузинският премиер Иракли Кобахидзе повтори, че „20 процента от нашата територия е незаконно окупирана“ от сепаратистите, но изрази увереност, че всички разрушени мостове между Грузия и двете фактически автономни области могат да бъдат възстановени. Тези области продължават да получават военна, политическа и икономическа подкрепа от Русия.

Партията „Грузинска мечта“ обяви, че ще се извини на засегнатите региони за войната от 2008 г., ако спечели предстоящите парламентарни избори следващия месец.

По-рано този месец, Москва замрази голям транш от финансиране за Абхазия, след като местните лидери отказаха да приложат няколко проруски политики. Тази стъпка поставя бъдещето на непризнатата държава в несигурност, тъй като Абхазия е финансово зависима от Русия за изплащане на заплати и пенсии. Министърът на външните работи на Абхазия Сергей Шамба съобщи, че Москва ще започне да таксува регионалните търговски тарифи за енергия, които досега са били значително намалени.

Въпреки войната на Русия в Украйна, „Грузинска мечта“ продължава да търси помирение с Москва, укрепвайки търговските връзки и отказвайки да наложи санкции на Кремъл. Правителството се сблъска с масови улични протести заради закон, който би означавал маркиране на подкрепяните от Запада неправителствени организации и медии като „чуждестранни агенти“, както и забрана на публични изяви, свързани с правата на ЛГБТК+ общността.

Европейският съюз замрази кандидатурата на Грузия за присъединяване към блока, докато Съединените щати наложиха целенасочени санкции срещу политици и длъжностни лица, свързани с нарушения на човешките права. Предстоящите парламентарни избори следващия месец ще бъдат ключови за бъдещето на страната.


Поставете оценка:
Оценка 3.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 честен ционист

    23 23 Отговор
    Русия инсталира управляващ елит в Грузия. Нищо не пречи да им върне чукарите на Абхазия и Южная Осетия.

    Коментиран от #13

  • 2 ТаУмВзе

    19 12 Отговор
    Те тва е Великият Пиниз, краварчето да се оправя и със грузинците!
  • 3 Бен Вафлек

    26 33 Отговор
    Опааааа, почна се. Ще извадят войските си и от Украйна. Споко.

    Коментиран от #10, #34

  • 4 Атина Палада оригинал

    16 27 Отговор
    Кой беше ти и какво зависи от теб?Какво бъдеще може да предложите вие на Грузия?Руский мир???Не,благодаря
  • 5 Оффф ,

    12 11 Отговор
    дядка , дядка....
  • 6 Васил

    15 17 Отговор
    Едва ли някой ще повярва на рашистките катили?
  • 7 АУУУУУ

    17 22 Отговор
    Рускини откриха лесен начин за получаване на "Лада". В сайтове за запознанства търсят връзка със смъртниците от фронта. Видео 😍😍😍🤣🤣🤣🤣🤣🤣
  • 8 Трябва да се напомни

    19 22 Отговор
    Днес е последния ден , opkите на Zлото да изпълнят заповедта на главния касапин на московското блато - Путлер да освободят Курска област.
  • 9 ТаУмВзе

    23 22 Отговор
    Където е стъпил руския пиян галош винаги е глад и мизерия.

    Коментиран от #39

  • 10 Всъщност

    19 8 Отговор

    До коментар #3 от "Бен Вафлек":

    От Грузия ги прехвърлят в уКрайна . А в Грузия - руски автономни области ! Вдяна ли ?

    Коментиран от #12

  • 11 az #СВО

    27 13 Отговор
    Днес, на 30.09 през 2022г. Донбас и Новорусия /ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области/ се присъединиха към РФ.

    Честит празник на всички!

    Коментиран от #15

  • 12 Бен Вафлек

    10 10 Отговор

    До коментар #10 от "Всъщност":

    Що? Каймата ли свърши?
  • 13 Говорит Москва

    9 17 Отговор

    До коментар #1 от "честен ционист":

    Трябва им месце за Украйна
  • 14 Пич

    19 10 Отговор
    Сега сериозно ! Когато укрите нахлуха в Курск , американците бяха бесни побеснели ! Защото беше нанесена огромна имиджова щета на западните оръжия ! Извод - операция на МИ-6 , и техният агент Зеленски (има документални доказателства) ! Но когато ингилизите и евреите убиха и Хания в близкия изток , ЦРУ предприе наказателна акция , и задвижи цветни революции ( срещу мигрантите ) в цяла Европа ! Политици които дума не обелваха срещу мигрантите , скочиха срещу тях групово ! Защото Америка иска да излезе от тази война , а Англия да я продължава с години ! Но други да плащат сметките , а ингилизите да прибират печалбата ! Като ясен знак ЦРУ разкара всички ястреби и прозападни идиоти около Зеленски ! Дрогата е наясно , че вече е сам , и или ще сяда да преговаря с руснаците , или ще преговаря със Свети Петър !!! Англичаните няма да изпълнят заветната си цел да ползват Покровск , който е с най голямата концентрация на полезни изкопаеми в Украйна , включително и най голямото неразработено находище на литий в Европа ! А козове в ръката от хипотетичен успех на Украйна в Курск не съществуват ! Значи , краят на войната е близо !!!

    Коментиран от #25, #40, #42, #46, #48

  • 15 Бен Вафлек

    9 13 Отговор

    До коментар #11 от "az #СВО":

    А утре ще си върнат КУРск, както путен заповяда/
  • 16 Всичко е по план

    9 18 Отговор
    Тази нощ отбранителните сили на Украйна удариха военния арсенал на "Котлубан" в Руската федерация.
    В навечерието на удара там пристигна ешелон с ирански ракети.
    Руски пропагандисти признават, че войната в Украйна е провал. Видео
    Рускини откриха лесен начин за получаване на "Лада". В сайтове за запознанства търсят връзка със смъртниците от фронта. 😆
    Руски мотощурм в Донецка област приключи при Кобзон. Видео
    Украински дронове са ударили летище Милерово в руската Ростовска област.
    Гори в района на военното летище в руския Ейск, след атака на украински дронове. Видео
    ВСУ удариха още един голям руски склад с боеприпаси. Видео
  • 17 Куку

    12 17 Отговор
    Време е да се махате и от Украйна,Чечня,Молдова и Сирия!
  • 18 Жалки безпомощни BATHИЦИ

    9 15 Отговор
    Лавров и външният министър на Буркина Фасо се договорили първи да не разместват оръжия в Космоса. Вече няма да ни е страх от космическите сили на Буркина Фасо. 😆
  • 19 подмолна русия

    11 17 Отговор
    русия сее раздори и тероризъм във всички съседни държави и по целия свят!
  • 20 Всичко от московия е лъжа и измама!

    10 17 Отговор
    „Русия, която няма нищо общо с Рус и е получила, или по-скоро откраднала сегашното си име, в най-добрия случай през 18 век, въпреки това нагло претендира за историческото наследство на Рус, създадена осемстотин години по-рано. Московската история обаче е история на Ордата, пришита с бели конци към историята на Рус и напълно фалшифицирана."
    Карл Маркс, "Изложение на дипломатическата история от 18-и век".

    Коментиран от #33

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 бен Ходжа

    16 4 Отговор
    Ще бъде грешка. Сега в Грузия има консервативно правителство, което не е подлога на Вашингтон и Брюксел. Но ако нещата се обърнат, Грузия ще стане втора Украйна - ще искат да влизат в НАТО и т.н. Руснаците да останат на място.

    Коментиран от #45

  • 25 Tётя Myтpoфaнoвa

    6 9 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    Молодец ! Так держать !

    Коментиран от #31

  • 26 Антитрол

    21 3 Отговор
    Да живее "праведната" пропаганда - Абхазия и Осетия са "сепаратисти" но Косово и Тайван не са никакви сепаратисти. Защо така пак с двойни стандарти бе господа козячета или зависи от посолството какви опорки спуснат и кое е изгодно на господарите ви.
  • 27 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 28 гоосе

    8 9 Отговор
    Пушечното месо в Украйна започна да свършва?
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Русия губи по всички фронтове

    11 16 Отговор
    Имате ли силички да освободите Курска област или пак ще надувате свирката ? Днес май беше последния, последен срок .

    Коментиран от #35

  • 31 Пич

    15 5 Отговор

    До коментар #25 от "Tётя Myтpoфaнoвa":

    По това се познават кухите атлантически кратуни !!! Нямат капацитет да кажат нищо по същество !!!
  • 32 Реално

    9 14 Отговор
    Този конеподобен ypoд лъже повече от костя konaнapa и боко тиквата, взети заедно.
  • 33 Историк

    17 7 Отговор

    До коментар #20 от "Всичко от московия е лъжа и измама!":

    "Русия, която няма нищо общо с Рус"

    Така ли те увериха от посолството. Но не ти разясниха защо в Рус със столица Белгород, Киевска Рус със столица Киев и Русия със столица Москва управляват една династия царе - Рюриковите. Или ти го знаеш обаче задачата ти е да плюеш по Русия а от посолството са ти казали че може и с лъжи.

    Коментиран от #41

  • 34 Мито

    9 11 Отговор

    До коментар #3 от "Бен Вафлек":

    Вадят войски от Абхазия щото им трябват в Украйна и да си защитят Курск. Точно сега е момента Грузия да се възползва и да изрита ватенките. Едва ли, обаче

    Коментиран от #37

  • 35 Учуден

    17 2 Отговор

    До коментар #30 от "Русия губи по всички фронтове":

    "Днес май беше последния, последен срок"

    И от посолството ли ти казаха че днес било последния срок или Путин лично ти се обади да те информира. Хайде по добре карайте със старата опорка "Киев за три дня" нищо че и тя е измислена.
  • 36 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    6 9 Отговор
    От всякъде ги гонят пияните клошари на бункерното.

    Коментиран от #38

  • 37 Военен

    14 5 Отговор

    До коментар #34 от "Мито":

    "щото им трябват в Украйна и да си защитят Курск"

    Ха ха ха това ли е новата опорка - пък на укрите изобщо не им трябват войски нищо че отстъпват навсякъде. Точно Курск се получи много хубав капан - вместо да защитават Донбас зеления започна ПиАр авантюра в Курск и не постигна нищо и навсякъде фронта за укрите се срина. Сега всеки ден се "преместват на по-изгодни позиции" и всеки ден някое село или град губят "стратегическо значение".
  • 38 Зевзек

    9 5 Отговор

    До коментар #36 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Така де те господарите ти от никъде не ги гонят - те сами се изнасят на "добра воля" като почнеш от Виетнам, Афганистан, половината Африка. Е малко набързо и изоставят всичко ама това е друга работа.

    Коментиран от #44

  • 39 1944

    6 8 Отговор

    До коментар #9 от "ТаУмВзе":

    у максуда били на друго мнение. там било като у рООсийския мир. реки от мед и масло. сичко в изобилие. и по 72 копанарки за сека копейка.
  • 40 1944

    3 4 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    от как ви спреха белото от аржентина да не шмъркате смес от гипс и бел цимент?
  • 41 1944

    4 4 Отговор

    До коментар #33 от "Историк":

    господарите ти са азиатските македонци. сичко им е измислено на скоро и крадено.
  • 42 Атина Палада

    6 3 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    Да,американците бяха бесни ,затова веднага спретнаха на англетата протестите ,които доведоха до ръба на гражданска война...Това поне коментират Западните анализатори..

    Коментиран от #47, #49, #56

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣

    2 6 Отговор

    До коментар #38 от "Зевзек":

    Виж как живеят американците и запада и си виж обувките и панталоните, виждал.ли си някой по съдран като обикаляш около кофите!?

    Коментиран от #74

  • 45 Казуар

    3 6 Отговор

    До коментар #24 от "бен Ходжа":

    А да стане подлога на Русия може. Замисъла на Русия е Грузия да и стане подвластна като Беларус най малкото.
  • 46 Сега сериозно.

    0 5 Отговор

    До коментар #14 от "Пич":

    Стига преписва.
  • 47 Пич

    5 2 Отговор

    До коментар #42 от "Атина Палада":

    Радвам се да попадна на интелект !
  • 48 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 49 Русофили за България

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "Атина Палада":

    САЩ разбра своята безпомощност срещу непобедима Русия!

    Коментиран от #51, #52, #53, #55, #62, #66

  • 50 Усетихте вятъра

    1 6 Отговор
    Както избягахте от Курск така ще избягате и от Донбас.Евреите идват!!!
  • 51 Казуар

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "Русофили за България":

    Икономиката на Русия е колкото на Италия.

    Коментиран от #54

  • 52 И вторият от Карлуково.

    0 4 Отговор

    До коментар #49 от "Русофили за България":

    С телефон.
  • 53 Икономикаата на русия

    3 6 Отговор

    До коментар #49 от "Русофили за България":

    Е по-малка от на щата Калифорния.
  • 54 Атина Палада

    7 3 Отговор

    До коментар #51 от "Казуар":

    Външният дълг на Италия е 176% от БВП..Сиреч,Италия живее на вересия.
    БВП на Русия е реален,а не от заеми,както при Италия.

    Коментиран от #59

  • 55 1944

    3 5 Отговор

    До коментар #49 от "Русофили за България":

    аве гледам рубличката превзема нови върхове. а гнилия запад още по харашо пахнет. що така?
  • 56 Е не.

    2 5 Отговор

    До коментар #42 от "Атина Палада":

    Няма такива страхливци.А и руснаците свършиха парите.Гладът идва.Загубиха пазара на ЕС.

    Коментиран от #61

  • 57 Някой

    3 6 Отговор
    Тези руски неандерталци имат най-голямата територия в света, но продължават да ламтят за още земи. Не вземат да си оправят икономиката и да конкурират запада, Ами в главите им само войни !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #60, #63

  • 58 Гориил

    6 1 Отговор
    Разбира се, Абхазия и Южна Осетия никога няма да се върнат към Грузия. Но странното дистанциране на Сухум (опитвайки се да играе самостоятелна игра) от Русия ще сложи край на ситуацията. Спомням си много добре законите на Абхазия, които забраняват на руски граждани да купуват недвижими имоти и да откриват бизнес. Тази забрана се обяснява с опитите на грузинци да проникнат в икономиката, финансите и търговията на Абхазия под прикритието на руски граждани. Москва дълго време се примиряваше снизходително с това.
  • 59 Това няма

    3 6 Отговор

    До коментар #54 от "Атина Палада":

    АБСОЛЮТНО никакво значение.Раша до пролетта фалира.Брутално.

    Коментиран от #65

  • 60 Сериозен,ли си?

    2 7 Отговор

    До коментар #57 от "Някой":

    Русия да си оправи икономиката.Тя няма икономика.

    Коментиран от #64

  • 61 Атина Палада

    7 2 Отговор

    До коментар #56 от "Е не.":

    Разсмиваш ме:))) Не се сещам как страната,която държи в ръцете си природните ресурси на нашата планета ,ще свърши парите си?

    Коментиран от #68

  • 62 мхаа

    1 4 Отговор

    До коментар #49 от "Русофили за България":

    Нещо много те ръби некролога в десния джоб.
  • 63 Атина Палада

    6 0 Отговор

    До коментар #57 от "Някой":

    Че Европа изпадна до там,че само със Сомалия може вече да се конкурира... Русия е друг калибър...
  • 64 Атина Палада

    5 1 Отговор

    До коментар #60 от "Сериозен,ли си?":

    МВФ и СБ казват друго..

    Коментиран от #77

  • 65 Атина Палада

    4 1 Отговор

    До коментар #59 от "Това няма":

    Доооообре:))))))

    Коментиран от #72

  • 66 айдее

    2 5 Отговор

    До коментар #49 от "Русофили за България":

    Пасоля, чемодан, самальот, Анкара, Мацква, че с поезд през Украйна може и да не стигнеш рая.
  • 67 Ха-ха-ха

    3 1 Отговор
    Грузия доказа че е суверенна държава, и руснаците с оттеглянето си просто показват че зачитат суверенитета и. Чудя се кога от нашата страна ще се махнат чуждите военни бази и войници.

    Коментиран от #69

  • 68 1944

    1 3 Отговор

    До коментар #61 от "Атина Палада":

    държи на кадирвците гегите. да беше стъпил в селското училище едно време.

    Коментиран от #71

  • 69 1944

    0 3 Отговор

    До коментар #67 от "Ха-ха-ха":

    ами не искат ве тавариш. един чужд военен даже го натресоха за резидент.

    Коментиран от #82

  • 70 Гориил

    5 0 Отговор
    В момента в Сухуми цари паника. Делегации на много парламентарни партии и групи на Абхазия са изпратени в Москва с предложения за незабавна капитулация и радикална ревизия на абхазкото законодателство. Сътрудничеството започна. Заплахите на Кремъл имаха ефект и неутрализираха абхазкия националистически фронт (който се опитваше да води тайно отделни преговори със Запада и предлагаше предателство на Русия в замяна на признаване. И най-удивителното е, че Западът влезе в такива преговори. Това предизвика недоволство сред грузинската управляваща партия и, както е известно, стана причина за конфликта между Тбилиси и Вашингтон..
  • 71 Атина Палада

    2 1 Отговор

    До коментар #68 от "1944":

    Аз се чудех от къде такъв интелект у теб,а виж ти...бил си в селското училище:)))

    Коментиран от #73

  • 72 1944

    0 3 Отговор

    До коментар #65 от "Атина Палада":

    дрогарката набиулина що ли не е съгласна с теб?
  • 73 1944

    1 2 Отговор

    До коментар #71 от "Атина Палада":

    поне входа да ти бехме показали. вече е късно.
  • 74 Ха-ха-ха

    1 1 Отговор

    До коментар #44 от "4️⃣4️⃣5️⃣5️⃣":

    Няколко стотици хиляди американци живеят на улицата в кашони. Останалите живеят на кредит. Ето така живеят американците.
  • 75 Верно е

    1 0 Отговор
    Човешките права се спазват в САЩ, милиони живеещи в "хотел" Кашон и гетата.

    Коментиран от #79

  • 76 Гориил

    3 0 Отговор
    Русия, както обикновено, ви нанесе превантивен удар. Не е за първи път. Всичко започна в началото на май 1945 г., когато побързахте да подпишете капитулацията на Германия без участието на СССР. В очите на целия свят това изглеждаше подло, ниско и мръсно. Но вие, въпреки това, извършихте измама и фалшификация, пренебрегвайки правата на съюзника, който ви спаси от поражение и унищожение.

    Коментиран от #78

  • 77 Русофили за България

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Атина Палада":

    Русия до 2 години ще е най силната икономика на планетата! Това го казват икономисти! Русия притежава най високите технологии на планетата!
  • 78 Русофили за България

    3 1 Отговор

    До коментар #76 от "Гориил":

    САЩ не прости на Русия че унищожи фашизма! Затова сега нападна Русия чрез Украйна! Но Русия е непобедима! Русия е нашата Спасителка и Освободителка!
  • 79 Русофили за България

    2 1 Отговор

    До коментар #75 от "Верно е":

    САЩ е най-бедната и изостанала страна на планетата!
  • 80 Гориил

    2 0 Отговор
    Изключително неприятно е, че отделни преговори с Абхазия се водят от британските тайни служби. Известно време Москва наблюдава това с изненада и интерес. След което тя предостави на Тбилиси подробна информация за преговорите между Лондон и Сухум, като приложи копия на оригинални документи и аудиозаписи.
  • 81 Куку

    1 2 Отговор
    Истината е,че Расия я чака поредната катастрофа,първо место по самоубииства,първо по алкохолизъм,първо по употреба на хероин.Само първи места!

    Коментиран от #83

  • 82 Ха-ха-ха

    1 0 Отговор

    До коментар #69 от "1944":

    Ами не искат я, те американците като захапят кокала докато не го оглозгат няма да го пуснат. Или трябва да им строшиш зъбите.
  • 83 Ха-ха-ха

    0 0 Отговор

    До коментар #81 от "Куку":

    Истината е че на първо място по самоубийства е Южна Корея, на първо място по алкохолизъм са скандинавските страни, а първенството по наркозависими май се води от американците.
  • 84 Батката

    2 0 Отговор
    Като няма от къде другаде да вземе, ще изтегля.
    Хайде родни русофили, путлер ви покани, ще ви даде гражданство и още нещо...
Новини по държави:
Новини САЩ, Новини Великобритания, Новини Германия, Новини Италия, Новини Франция, Новини Испания, Новини Гърция, Новини Украйна, Новини Белгия, Новини Китай, Новини Сирия, Новини Сърбия, Новини Бразилия, Новини Австралия, Новини Япония, Новини Швейцария, Новини Северна Македония, Новини Турция, Новини Полша, Новини Румъния, Новини Иран (Ислямска Република), Новини Австрия, Новини Нидерландия, Новини Северна Корея, Новини Всички държави, Новини Унгария, Новини Канада, Новини Литва, Новини Индия, Новини Мексико, Новини Южна Корея, Новини Хърватия, Новини Норвегия, Новини Дания, Новини Финландия, Новини Ирландия, Новини Аржентина, Новини Дубай, Новини Португалия, Новини Словакия, Новини Беларус, Новини Латвия, Новини Естония, Новини Словения, Новини Чехия, Новини Швеция, Новини Ирак, Новини Афганистан, Новини Албания