Отидете към основна версия

1 562 35

Израел потвърди: Лидерът на „Хамас“ е мъртъв

  • хамас-
  • израел-
  • хизбула-
  • ливан-
  • иран-
  • фатах шариф

През деня той е бил председател на учителски съюз, а през нощта е бил ръководител на „Хамас“ в Ливан, обяви Израел

Снимка: БГНЕС/ EPA

Израелската армия днес потвърди, че през нощта е „елиминирала“ лидера на палестинското движение „Хамас“ в Ливан, където силите ѝ извършват операции срещу ливанската въоръжена групировка „Хизбула“, предаде Ройтерс, съобщи БТА.

През нощта армията „атакува и елиминира терориста Фатах Шариф, началник на ливанския клон на терористичната организация „Хамас“, съобщиха в изявление израелските въоръжени сили и добавиха, че той е бил „отговорен за координирането на терористичните действия на „Хамас“ в Ливан с агенти на „Хизбула“.

„Той, освен това, е отговорен за опитите за набиране на агенти и осигуряване на оръжие за „Хамас“ в Ливан“, се казва още в изявлението и се посочва, че армията и Шин Бет ( агенцията за вътрешна сигурност на Израел) продължават да „действат срещу всеки, който представлява заплаха за гражданите на държавата Израел“.

По-рано днес в свое изявление „Хамас“ каза, че лидерът на организацията в Ливан – Фатах Шариф Абу ал Амин, който е и член на ръководството на движението в чужбина, е бил убит при удар по дома му в палестинския бежански лагер „Ал Бас“, в южната част на Ливан.

Според ливанската новинарска агенция АНИ въздушният удар срещу „Ал Бас“, близо до град Тир, е първият по рода си срещу този бежански лагер. Фатах Шариф е бил и служител на Агенция за подпомагане на палестинските бежанци и трудоустрояването им (УНРВА), но според Агенцията през последните месеци е бил пуснат в административен отпуск.

„Фатах аш Шариф беше служител на УНРВА, който беше пуснат в неплатен административен отпуск през март и беше разследван след твърдения, получени от УНРВА относно политическите му дейности“, се казва в изявление на Агенцията на ООН до АФП.

„През деня той е бил председател на учителския съюз на УНРВА, а през нощта е бил ръководител на „Хамас“ в Ливан“, каза пред АФП говорител на израелската армия.

Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 14 гласа.

Свързани новини