2 Октомври, 2024 09:41 2 306 36

Израел може да атакува иранските ядрени съоръжения

  • иран-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • хамас-
  • хизбула-
  • ливан-
  • бейрут-
  • техеран-
  • преглед на печата

Може да се очаква, че списъкът с цели в Иран ще бъде значителен, смята "Гардиън". Той може да включва и иранските ядрени съоръжения.

Израел може да атакува иранските ядрени съоръжения - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Иран снощи изстреля балистични ракети срещу Израел в рамките на мащабна атака без предварително предупреждение, която накара израелците да търсят укрития, докато кабинетът по сигурността заседаваше в бункер и САЩ подготвяха силите си, пише в. "Вашингтон Пост", цитиран от БТА в прегледа на печата.

Изданието посочва, че не е ясно колко ракети са паднали в Израел, но на кадри от споделени в социалните медии видеоклипове се виждат директни попадения в Тел Авив и във военновъздушната база "Неватим" в пустинята Негев.

След като лидерът на "Хамас" Исмаил Хания беше убит в Техеран, за което според американски официални представители е отговорен Израел – иранският военен елит настояваше за отговор, отбелязва "Вашингтон Пост". Вестникът цитира иранския президент Масуд Пезешкиан, който заявил на заседание на правителството си в неделя, че по дипломатически канали Техеран е бил убеден да се въздържа от по-сериозни действия и е получил уверенията на западните страни, че всеки момент ще има споразумение за спиране на боевете в Газа и Ливан. По думите му тези обещания се оказали "пълни лъжи".

След дни на ожесточени дебати по високите етажи на властта ястребите в Иран надделяха и близо 200 балистични ракети бяха изстреляни към сърцето на Израел, пише в. "Ню Йорк Таймс".

В миналото Пезешкян е призовавал към предпазливост, предупреждавайки, че Израел се опитва да въвлече Иран в по-широкообхватен конфликт, посочва изданието. Само няколко дни преди убийството на лидера на "Хизбула" Хасан Насралла той говори пред ООН за желанието си да намали напрежението, отбелязва вестникът.

Иранските консерватори обаче поведоха ожесточена кампания срещу президента и правителството в социалните мрежи и в иранските медии, като заявиха, че призивите им за сдържаност са равносилни на предателство, пише "Ню Йорк Таймс". Снощното нападение срещу Израел ясно показа коя страна в дебата е във възход, поне за момента, заключава нюйоркското издание.

Снощните кадри, в които се вижда как ракети се спускат към Тел Авив, бяха най-ясният възможен знак, че регионалният конфликт, от който толкова много наблюдатели се опасяваха през последната година, може би в крайна сметка е започнал, пише лондонският в. "Гардиън".

Въпреки че нямаше жертви, фактът, че на прицел бяха взети израелските градове, ще бъде от решаващо значение за отговора на Израел, отбелязва изданието. След нападението на Иран през април, което бе насочено само срещу военни бази в пустинята Негев, ответният удар беше до голяма степен проформа, коментира "Гардиън". Единствената цел, която беше поразена на територията на Иран, беше пункт на противовъздушната отбрана във военна база близо до Исфахан, посочва вестникът.

След като снощи израелските граждани бяха толкова явно застрашени, може да се очаква израелският премиер Бенямин Нетаняху да отговори по далеч по-всеобхватен начин, отбелязва изданието. Може да се очаква, че списъкът с цели в Иран ще бъде значителен, смята "Гардиън". Той може да включва и иранските ядрени съоръжения, отбелязва изданието.

Има всички шансове снощната иранска атака да не е била достатъчно разрушителна, за да възстанови доверието на шиитите в Ливан и в Газа в мощта на Иран и същевременно да даде на Нетаняху повод за обявяване на война, в която Техеран отдавна смята, че той иска да го въвлече, пише британският в. "Телеграф".

Иран отдавна смяташе "Хизбула" за основната си застрахователна полица срещу израелска атака срещу ядрената му програма, посочва изданието.

През последните дни възпиращата сила на групировката беше значително подкопана, което може да накара Иран да смята, че след като вече не може да разчита на "Хизбула", няма друг избор, освен да създаде ядрена бомба, смята "Телеграф".

Ако Израел прецени, че това е най-вероятната политика на Иран, е малко вероятно какъвто и да е натиск от страна на Запада да го възпре от действия, които биха довели Близкия изток до състояние на пълномащабна война, заключава британското издание.


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 18 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маг

    5 9 Отговор
    Относно близкият изток , както казах , така и стана ! И нищо не беше различно от това , което съм казал ! Очаквайте скоро и това , което казах за САЩ !

    Коментиран от #31

  • 2 да се трепят

    5 4 Отговор
    сега изборно спартана ще прави шоу
  • 3 Джон

    3 8 Отговор
    Най-накрая ще го направи! Толкова филми и сериали има как ги атакуват, сега ще го видим наистина!

    Коментиран от #29

  • 4 Вовата

    22 4 Отговор
    Хм, то и в Израел има такива обекти...

    Коментиран от #11

  • 5 Гориил

    26 18 Отговор
    Аз съм противник на всяка война и страдам, когато цивилни умират. Но не създавате ли смъртна заплаха за националната сигурност на Русия, като грубо мамите Русия, разширявате НАТО и извършвате държавни преврати в Киев (два за десет години)?

    Коментиран от #34

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 К.О.Т.арАК 🐱

    24 19 Отговор
    гледам ,,русофилите,, пак се превъзбуждат нещо...май им е свършил траура с На ср а ла
  • 9 жалко за иранците.

    9 10 Отговор
    ма кат ги знам кви мошеници са...
  • 10 Гориил

    16 5 Отговор
    Струва ми се, че ерата на безнаказаността и простите решения приключи.

    Коментиран от #13

  • 11 чух че

    9 10 Отговор

    До коментар #4 от "Вовата":

    Нетаняху обещал далекобойни ракети на Украйна, с условието да ударят Москва?
  • 12 Ционист

    4 2 Отговор
    Не значителни поражения
  • 13 арабите са сила

    21 10 Отговор

    До коментар #10 от "Гориил":

    Арабите са непобедима сила само срещу невъоръжени пътници в метрото. Кадафи и Саддам Хюсеин го доказаха.

    Коментиран от #32

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 оня с коня

    15 20 Отговор
    Всъщност това бе и целта на Занятието на Запада- да бъде предизвикан Иран да стреля срещу Израел.От тук нататък ВЕЧЕ без Проблем ще бъдат ударени ЗАДЪЛЖИТЕЛНО Ядрените съоръжения в Иран,независимо че политиците в Щатите и Америка апелират за дипломация.Колкото до възможностите на Израел във военно отношение - Двата Самолетоносача са НАТЪПКАНИ с Ракети Всякакъв калибър точно за да бъдат предоставени "от сърце" на Евреите за "да върви работата".Послеслов:ИРАН СИ ГО ТЪРСЕШЕ!...

    Коментиран от #18

  • 16 Гориил

    15 19 Отговор
    Иран вече е в състояние да причини катастрофални щети със своите модерни и технологично напреднали оръжия. Или не знаете за това.Никой не е очаквал, че една привидно отслабена Русия ще изправи рамене и ще ви победи в пряк сблъсък на високи технологии и научни идеи в Украйна.

    Коментиран от #17, #33

  • 17 модерни?

    17 5 Отговор

    До коментар #16 от "Гориил":

    Е колко да са модерни? Нещо като пейджърите?

    Коментиран от #19

  • 18 бен Ходжа

    16 14 Отговор

    До коментар #15 от "оня с коня":

    Еврейчетата ще стрелят, а Иран ще стои и гледа? Няма го вече този номер. Иран може да нанесе значителни щети по територията на Израел.

    Коментиран от #20, #24

  • 19 точен

    5 5 Отговор

    До коментар #17 от "модерни?":

    Пейджърите не са модерни? хаха, ама не може да ги проследяваш а теелфоните ще, се включат си издават мястото

    Коментиран от #21

  • 20 така е

    7 2 Отговор

    До коментар #18 от "бен Ходжа":

    15 дни преди Хамас да нападне Израел, президента на Иран Раиси каза в кулоарите на ООН, че договора за разбирателство между Израел и Саудистска Арабия е нож в гърба на палестинската съпротива. Случайност?
  • 21 нали

    3 2 Отговор

    До коментар #19 от "точен":

    Една ракета е достатъчна за да замлъкнат всичките пейджъри. не ли?
  • 22 едно е ясно

    12 0 Отговор
    След края на израелско-иранската война, света че е едно значително по-сигурно място.
  • 23 Бай Дън

    14 11 Отговор
    Ето това са Израел, терористи готови да направят ядрена катастрофа. Не знам как има хора да им се възхищават на тях и американските им подръжници. Ако САЩ допуснат това те се нареждат терорист номер две. Байдън е най опасния човек в света подготвя този сценарии от времето си на вицепрезидент и успя да го осъществи и в Украйна и в Близкия изток!

    Коментиран от #27

  • 24 оня с коня

    14 7 Отговор

    До коментар #18 от "бен Ходжа":

    Вярно е това което казваш- че Иран може да нанесе значителни щети по Израелска територия,въпросът е дали ЩЕ БЪДЕ ОСТАВЕН да го направи.И си отговори на простичкия въпрос:Смяташ ли че НАЙ-ДОБРОТО в света Разузнаване - Израелското не е проучило ДЕТАЙЛНО военните възможности на Иран,а Амер. Спътници не са проверили какво има дори в Шалварите на Чалмите?А тая Военна мощ на САЩ и Англия ПАРКИРАНА в Региона мислиш ли че е там за да си правят Селфи с нея разни туристи?Не ги мислите тия работи тука,А ТРЯБВА!

    Коментиран от #28

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Гост

    11 2 Отговор
    Не може всеки да притежава ядрено оръжие и да заплашва....Обезглавяване още в зародиш...
  • 27 арабите са сила

    9 2 Отговор

    До коментар #23 от "Бай Дън":

    само когато бомбят жени и деца по спирките на градския транспорт в Тел Авив.
  • 28 К.О.Т.арАК 😺

    5 8 Отговор

    До коментар #24 от "оня с коня":

    Израел за една година го вече за трети път бомбят , ти пищеш за некво мн добро разузнаване. И 1500 им отвлякоха. Иран има с Русия и Китай военно споразумение за помощ. И сащ и Англия го знаят, и целият свят , само ти не.

    Коментиран от #30, #35

  • 29 касапина

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "Джон":

    Преди 7-8 год ги попиляха в една нощна атака и сега ще е същото имат и повод.
  • 30 оня с коня

    8 2 Отговор

    До коментар #28 от "К.О.Т.арАК 😺":

    Знам го това Споразумение на Иран с русия.А ти чел ли си го за да знаеш в какво точно се заключава въпросната Военна помощ?Доколкото знам третира ЕДИНСТВЕНО Търговия с Оръжия- НИЩО ПОВЕЧЕ.
  • 31 Герт Вилдерс

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "Маг":

    Никой не те знай кой си и какво си казал както и нищо не зависи от теб
  • 32 куна

    6 0 Отговор

    До коментар #13 от "арабите са сила":

    Не само арабите това важи и за всички м@сюли
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 гостгост

    4 3 Отговор

    До коментар #5 от "Гориил":

    Русия с терористичните си и престъпни действия не създаава ли смъртна заплаха за всичките си съседни държави и тези в региона ? Държавите трябва да жертват сигурността си,за да може някакъв терорист като русия да се чувства добре и комфортно ли ? Коя беше русия ? Руските престъпници ако искат уважение от света и съседите си ще трябва да си го заслужават.
  • 35 да си знаеш

    6 3 Отговор

    До коментар #28 от "К.О.Т.арАК 😺":

    Мислиш ли,че някой ще ти повярва на измишльотините бе гъpбaв църpвyл ? Иран и русия нямат никакъв военен съюз,а ги обединява това,че са отритнати заедно от света.А още повече и да имат,та какво ? И двете са едни военни джуджета,като в момента едното джудже Иран се налага да спасява другото джудже русия.
  • 36 ИИИ

    1 0 Отговор
    само глупости.Евреите, въобще не четат библията, че там пише срещу враг по-силен и многоброен да не се бориш.Ясно е, че Иран със своите 88 милиона е много по-мощен от Израел със своите рязани 8-9 милиона.Евреите се позабравиха унищожавайки 40-50 хил.беззащитни мъже, жени, деца и старци палестинци и то хора нямащи нищо общо с отвлечените заложници.Нападнаха Ливан -държавата с най-много лекари на глава от населението. Май Хамас и Хизбула, въобще не ги е еня за живота.Каква суета е това да стреляш и да се радваш на труповете.Явно е че Държавата Израел ще прекрати своята легитимност.