Отидете към основна версия

1 572 79

Новият шеф на НАТО: Доналд Тръмп не ме тревожи, подкрепата ни за Украйна ще продължи

  • марк рюте-
  • нато-
  • русия-
  • украйна-
  • пентагон-
  • йенс столтенберг

Докато западните лидери подчертават, че НАТО е отбранителен съюз, Москва отдавна настоява, че е заплаха за сигурността на Русия

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият шеф на НАТО Марк Рюте изрази силна подкрепа за Украйна във вторник и каза, че не се притеснява от предстоящите избори в САЩ и че може да работи както с бившия президент Доналд Тръмп, така и с вицепрезидента Камала Харис, цитира думите му "Ройтерс".

Рюте, бивш нидерландски премиер, пое поста от Йенс Столтенберг като генерален секретар на НАТО само седмици преди президентските избори в САЩ на 5 ноември, които изправят демократа Харис срещу републиканеца Тръмп, който беше силно критичен към НАТО.

Тръмп отказа да каже дали иска Украйна да спечели войната срещу руската инвазия.

Рюте омаловажи опасенията в трансатлантическия алианс относно изборите в най-голямата сила в НАТО, като каза на репортери в централата на Алианса: "Не се притеснявам".

Работих четири години с Доналд Тръмп. Той беше този, който ни накара да харчим повече (за отбрана) и той го постигна - защото... сега сме на много по-високо ниво на разходи, отколкото бяхме, когато той встъпи в длъжност", заяви Рюте.

НАТО изчислява, че 23 от неговите 32 членки ще изпълнят целта си да изразходват най-малко 2% от БВП за отбрана тази година, в сравнение със само три държави преди десетилетие.

Длъжностни лица казват, че част от това се дължи на Тръмп, но голяма част от това е предизвикано от нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г.

Рюте каза, че Тръмп също е бил прав да настоява НАТО да се съсредоточи повече върху Китай. Той повтори твърдението на НАТО, че Китай се е превърнал в "решителен фактор" за военните усилия на Москва в Украйна, като доставя на Русия важни технологии.

Рюте също похвали Харис, като каза, че тя има "фантастично досие като вицепрезидент" и е "много уважаван лидер".

За войната в Украйна той избегна директен отговор на въпрос дали Киев печели. Членовете на НАТО осигуряват по-голямата част от оръжията и боеприпасите, доставяни на Украйна.

Рюте каза, че ситуацията на бойното поле е "трудна" и Русия е постигнала "ограничени" успехи тази година, но на висока цена. Той каза, че е виждал изчисления, че напоследък 1000 руски войници са убити или ранени всеки ден.

"Трябва да се уверим, че Украйна надделява като суверенна, независима, демократична нация", каза той.

Сигнализирайки приемственост със Столтенберг, Рюте каза, че има три основни приоритета - да се увери, че НАТО има способности да защитава срещу всяка заплаха, подкрепа на Украйна и справяне с глобалните предизвикателства, като работи с партньори "близки и далечни".

Докато западните лидери подчертават, че НАТО е отбранителен съюз, Москва отдавна настоява, че е заплаха за сигурността на Русия.

Кремъл заяви във вторник, че не очаква подобрение в отношенията с НАТО при Рюте.

Инвазията на Русия в Украйна накара НАТО да изпрати още хиляди войници на източния си фланг и да преработи радикално плановете си за отбрана, за да приеме възможността за нападение от Москва по-сериозно, отколкото когато и да било след края на Студената война.

Една от ключовите задачи на Рюте ще бъде да убеди членовете на НАТО да осигурят допълнителни войски, оръжия и разходи, за да реализират напълно новите отбранителни планове, казват дипломати и анализатори.

"Трябва да инвестираме повече и да преодолеем пропуските в способностите и да се опитаме да постигнем всички цели, които НАТО си постави тук", каза Рюте.

Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 38 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: