1 Октомври, 2024 20:23 763 31

Той е новият генерален секретар на НАТО: Кой е Марк Рюте

  • нато-
  • украйна-
  • марк рюте-
  • йенс столтенберг

А само преди година, в началото на юли 2023, Рюте беше решил да захвърли всичко

Той е новият генерален секретар на НАТО: Кой е Марк Рюте - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Новият шеф на НАТО Марк Рюте не е визионер, нито може да увлича с пламенни речи. Затова пък е майстор на компромиса, който умее да балансира между различни интереси и да се измъква от всяка криза.

"Ние, страните от Алианса, трябва да харчим повече за отбрана, трябва да увеличим колективната си сигурност", заяви при встъпването си в длъжност новият генерален секретар на НАТО Марк Рюте. Поемайки поста от Йенс Столтенберг, новият ръководител на Алианса определи като свои основни приоритети поддръжката за Украйна и сдържането на Русия.

А само преди година, в началото на юли 2023, Рюте беше решил да захвърли всичко. "Оттеглям се от политиката", заяви той, след като беше прекарал 13 години на министър-председателския пост в Нидерландия – най-продължителното управление на премиер в държавата със 17 милиона жители. Какво го накара?

Дясно-либералната Партия на свободата и демокрацията (VVD), ръководена от Рюте, сметна, че политиката му спрямо бежанците е твърде мека и правителствената коалиция се разпадна. Така се стигна до избори, които бяха спечелени от десния популист Герт Вилдерс. Това бе вероятно най-голямото политическо поражение в живота на Рюте, който на 2 юли 2023 подаде оставка като премиер, но продължи да управлява служебно заради сложния процес по съставяне на правителство в Нидерландия.

Съвсем кратко политическо отстъпление

Но още през октомври миналата година 57-годишният Марк Рюте, който е историк по образование, вече забрави, че е искал да се оттегля от политиката и даде да се разбере, че се стреми към най-високия пост в НАТО. В продължение на месеци той водеше дискретна предизборна кампания сред държавните и правителствените ръководители, които познава отдавна от срещите на различни международни органи. И в крайна сметка успя да убеди повечето съюзници – като последователен привърженик на трансатлантическото сътрудничество и горещ поддръжник на Украйна.

Убеждаването на неговия основен европейски враг Виктор Орбан продължи малко повече. Марк Рюте трябваше да обещае на унгарския премиер, че по време на неговия мандат на Унгария няма да ѝ се наложи да участва в действия на Алианса извън територията на НАТО. Симпатизиращият на Русия Орбан изключи твърдо и оръжейните доставки. Либералният нидерландец и нелибералният унгарец неведнъж са се сблъсквали в рамките на ЕС. През 2021 година Рюте публично се закани на Орбан, че ако не му харесва в ЕС, може да напусне Общността. Точно тогава Орбан бе приел закон против ЛГБТИ-общността в Унгария.

С велосипед и пиано

Марк Рюте е известен с доброто си настроение и находчивите си забележки. В Хага той изминава с велосипед разстоянието от дома, в който живее, до официалната си резиденция. Веднъж се прочу с това, че свири на пиано в центъра на Хага.

Като генерален секретар на НАТО на него ще му се наложи да проявява повече сдържаност и дипломатичност, защото основната му задача ще бъде да балансира между противоположните интереси на 32-те държави от Алианса и да ги представя единни навън. Неговият предшественик, норвежецът Йенс Столтенберг, беше майстор на стоицизма. "Не се отклонявай от посланието си", гласеше рецептата за комуникационния му успех.

Майстор в разрешаването на кризи

"Истинското управление изисква способността да се вслушваш и да разбираш различните перспективи", каза веднъж Рюте в една своя реч. Това би било подходящо мото и за ръководния пост в НАТО. "Той е истински майстор в разрешаването на кризи", казва за Марк Рюте журналистката Шейла Ситалзинг, авторка на неговия биография. "Но всичко ставаше без плам и убеждение", пише Шейла Ситалзинг в книгата си.

Много нидерландци дълго време бяха доволни от стабилността, която Марк Рюте гарантираше - въпреки смените в коалиционните мнозинства по време на финансовата криза и на пандемията. Все пак някои малки скандали дадоха отражение на имиджа му и той си спечели в Нидерландия прозвището "Тефлоновия Марк".

Отношенията му с Тръмп

При встъпването си в длъжност Марк Рюте каза, че ще може да работи с всеки победител в американските президентски избори - независимо дали ги спечели Камала Харис или Доналд Тръмп. Той нарече Харис високо уважаван политик с фантастичен опит като вицепрезидент и припомни, че вече е работил с Тръмп по време на президентския му мандат.

И наистина: нидерландецът установи навремето изненадващо добри отношения с Доналд Тръмп, а самият Тръмп дори го определя като приятел, макар либералният бивш премиер на Нидерландия да се обяви остро против икономическата политика на републиканеца.

Все пак Марк Рюте, за разлика от Тръмп, подкрепяше доставките на оръжие за Украйна и дори предостави гаубици и бойни самолети от арсенала на нидерландската армия. По време на неговото 13-годишно управление страната не бе в най-добро финансово положение - едва тази година Нидерландия за първи път изпълни целта на НАТО за предоставяне на 2 процента от БВП за отбрана.

Руският управник Владимир Путин пък от години се отнася към Рюте с недоверие и неприязън - в контекста на това, че Русия най-вероятно носи отговорност за свалянето на самолета МН-17 над Източна Украйна през 2014 година. Машината на малайзийските авиолинии пътуваше от Амстердам към Куала Лумпур. Загинаха 300 души, повечето от които бяха нидерландци.

Той не е визионер

Както казва един европейски дипломат, в ЕС често наричат Марк Рюте "Господин Не". Той няма големи реформаторски планове и визии като Еманюел Макрон. Но пък се разбира добре с по-скоро хладния германски канцлер Шолц, както и с дясната италианска премиерка Джорджа Мелони. Двамата заедно поддържат практиката за изнасяне на процедурите по даване на убежище извън територията на ЕС.

Марк Рюте е в политиката нещо като известния илюзионист Худини, смята неговата биографка Шейла Ситалзинг. Именно като фокусник Рюте успява да се измъкне от всяка криза - а тази способност определено би могла да му бъде полезна на новия пост като генерален секретар на НАТО.


Поставете оценка:
Оценка 2.1 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Същото

    39 2 Отговор
    Чучелото като предишното! САЩ командва парада!
  • 2 Последния Софиянец

    31 2 Отговор
    Джендър.Прави излети в гората с приятели джендъри.Без жени.
  • 3 Сократ

    38 2 Отговор
    Кой е Рюте? Провалил се политик в собствената си държава. Това се отнася за всички висши европейски чиновници в Брюксел.

    Коментиран от #10

  • 4 АУУУУУ

    30 1 Отговор
    КОЙ Е ТОЙ ЛИ???? ГОСПОДИН ПОРЕДЕНА 🐩🐩🐩🐩🐩БУЛОНКА
  • 5 Поправка

    19 1 Отговор
    Той е новият генерален секретар на НАТО: Кой е американският ястреб Марк Рюте
  • 6 Знае се

    27 1 Отговор
    Марионетка на Клаус Шваб, минал е през Програмата му за млади световни лидери.
  • 7 Костадин Костадинов

    0 20 Отговор
    Ас съм за еврото
  • 8 с Огън и Меч

    22 1 Отговор
    Цялата власт и в ЕС и в НАТО е узурпирана от предатели на човешкия род, които нямат право на съществуване!
  • 9 Фактолог

    19 1 Отговор
    ..."Нидерландският премиер Марк Рюте обяви в петък, че правителството му подава оставка, поемайки отговорността за години на неправилно управление на детските надбавки, причинило сериозни финансови затруднения на хиляди семейства, предаде Ройтерс."
  • 10 Европеец

    15 1 Отговор

    До коментар #3 от "Сократ":

    Да така е.... Ама да питам Рюте и ние от бг територията няма ли да помагаме на евреите..... Гледам cnn и Ал Джазира от 5 ракети две прихванати три паднали и следват пожари.... Казаха че натаняхо вече сложил памперса.....
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Алберто Томба

    1 15 Отговор
    Видях го на клип тоя Рюте. Голям е стабиляга. Дангалак, сигурно има 2 метра. Ако набие един парен чук на Хаяско ще го вкара целия в обувките му на токчета.
  • 14 Бесен-_ Язовец

    17 1 Отговор
    Рюте е сороски пеееераzт има регистрация в grindar
  • 15 ТАКА НЕ М-ЕДА П-ВА ОТ ЗА-ДА КЪМ Ц-Я СВЯТ

    7 1 Отговор
    ТОЙ Е ТРЕТА СВЕТОВНА
  • 16 Кой бил

    11 2 Отговор
    Тъпа холандска мишка с претенции...
  • 17 Путин ще го плаши

    3 1 Отговор
    Има време
  • 18 Как кой е

    2 1 Отговор
    Един бездетен Б...клук
  • 19 Коко

    6 1 Отговор
    Марионетка
  • 20 Сусу Манарата

    2 1 Отговор
    Къв е тоя, да го е?
  • 21 Голям праз

    4 1 Отговор
    Поредният американски лакей.
  • 22 Самоблъсначка

    1 0 Отговор
    Е, все някой трябва да държи писалката!
  • 23 Съединител

    3 0 Отговор
    Още живее при майка си. За по евтино.
  • 24 Милена

    3 0 Отговор
    Марк Рюте- той е отявлен мизантроп/русофоб и е нов генерален секретар на НАТО
  • 25 факт

    1 0 Отговор
    феерас
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Слуга на дявола

    1 0 Отговор
    толкова време премиер на Недерландия и вместо да се отдаде на нещо в полза на Холанците той е лакум за власт иска да вюва типичен властолюбец
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 КОЙ Е МАРК РЮТЕ?!

    1 0 Отговор
    НЕОНАЦИСТ!
Новини по държави: