Отидете към основна версия

2 Октомври, 2024 00:25, обновена 2 Октомври, 2024 00:25 15 287 566

Въздушна тревога! Иран изстреля стотици ракети срещу Израел

  • иран-
  • израел-
  • хизбула-
  • хамас-
  • аятолах али хаменей-
  • масуд пезешкиан-
  • бенямин нетаняху

Техеран се закани да отвърне след атаките, отнели живота на висши лидери на съюзената с него групировка "Хизбула" в Ливан

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Израелската армия съобщи днес, че Иран е атакувал Израел с ракети, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В цялата страна отекнаха сирени за въздушна тревога, а израелците потърсиха укритие в бомбоубежищата. Журналисти от държавната телевизия залегнаха на земята по време на включванията на живо.

Журналисти на Ройтерс видяха ракети, прехванати във въздушното пространство на съседна Йордания. Според съобщения в израелските медии са били изстреляни до 100 ракети.

По-рано през днешния ден израелската армия съобщи, че евентуална атака на Иран се очаква да бъде масирана и призоваха жителите на страната да се укрият в случай на нападение.

Иран се закани да отвърне след атаките, отнели живота на висши лидери на съюзената с него групировка "Хизбула" в Ливан.

Ракетното нападение бе извършено, след като израелската армия предприе сухопътна операция в Ливан, което доведе до най-голямата ескалация на военното противопоставяне в региона след началото на войната в Газа.

Видеокадри с ракети, прелитащи над иранската столица, бяха публикувани от Иранската студентска новинарска агенция (ИСНА).

Израелското въздушно пространство беше затворено тази вечер и полетите бяха пренасочени, съобщи говорител на летищните власти, след като в цялата страна прозвучаха сирени за въздушна тревога след изстрелването на ракети от Иран по Израел, предаде Франс прес

„Израелското въздушно пространство е затворено. Полетите се пренасочват към други дестинации извън Израел“, се казва в изявлението на говорителя.

Йордания днес също временно преустанови въздушния трафик над страната, съобщи държавната телеграфна агенция "Петра", цитирана от Ройтерс.

Според изявление на Службата за гражданска авиация „йорданското въздушно пространство е временно затворено“ и всички излитания и кацания са преустановени.

Според официалната иракска информационна агенция НИНА иракското Mинистерство на транспорта е наредило днес затварянето на въздушното пространство на страната от съображения за сигурност, след като Иран изстреля ракети по Израел.

Министерството също така е наредило „временно спиране на въздушния трафик на всички иракски летища“.

Израелската армия заяви преди минути, че иранската ракетна атака е приключила и гражданите могат да напуснат скривалищата, предаде Ройтерс.

"След оценка на ситуацията беше решено, че вече е разрешено напускането на защитните убежища във всички райони на страната", посочи в изявление израелската армия.

Говорител на Израелските сили а отбрана съобщи за няколко ранени при иранското ракетно нападение и успокои израелците, че могат да напуснат бомбоубежищата, посочва Асошиейтед прес. Говорителят добави, че голям брой ирански ракети са били прехванати.

"Извършихме голям брой прехващания. Имаше няколко попадения в центъра и други в южната част на страната", заяви говорителят на израелската армия контраадмирал Даниел Хагари. "Ще защитаваме гражданите на Държавата Израел. Тази атака ще има последствия. Имаме планове и ще действаме където и когато решим", добави Хагари.

Иран изстреля залп от балистични ракети по Израел в отговор на кампанията на Израел срещу съюзниците на Техеран от "Хизбула" в Ливан. В цял Израел прозвучаха сирени, а в Йерусалим и долината на река Йордан се чуха експлозии.

Иранският елитен Корпус на гвардейците на Ислямската революция пое отговорност за атаката и предупреди, че ако Израел отговори, реакцията на Техеран ще бъде „по-смазваща и разрушителна“, съобщи иранската държавна телевизия.

Поставете оценка:
Оценка 2.8 от 162 гласа.

Свързани новини