Отидете към основна версия

1 737 32

Предвоенно положение в Близкия изток! Цената на петрола тръгна рязко нагоре

  • нефт-
  • петрол-
  • опек-
  • иран-
  • израел

Конфликтът в Близкия изток ескалира, след като Йерусалим започна наземна операция в Ливан, а в отговор Иран изстреля стотици ракети срещу Израел

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Ценaта на петрола се повиши с повече от 3% на фона на ескалиращото напрежение в Близкия изток, което може да прекъсне прекъсвайки производството на суров петрол в региона, информира Ройтерс.

Фючърсите на сорта Brent достигнаха най-високата си стойност от месец, нараствайки с $2,42, или 3,3%, до $75,98 за барел. Американският суров петрол West Texas Intermediate (WTI) скочи с $2,47, или с 3,5%, до $72,30 за барел.

Конфликтът в Близкия изток ескалира, след като Израел започна наземна операция в Ливан. В отговор Иран изстреля стотици ракети срещу Израел. Съветът за сигурност на ООН насрочи среща за Близкия изток, а Европейският съюз призова за незабавно прекратяване на огъня.

Междувременно добивът на петрол в Иран нарасна до шестгодишен връх от 3,7 милиона барела на ден през август. Според Capital Economics ескалация на конфликта в Близкия изток от страна на Иран може да въвлече САЩ във войната.

Група от министри от ОПЕК+, която включва Русия, се събира, за да направи преглед на пазара, като не се очаква промяна в политиката. Групата е настроена да увеличи добива от декември със 180 000 барела на ден.

Министърът на петрола на Саудитска Арабия предупреди, че цените на петрола могат да паднат до 50 долара за барел, ако членовете на ОПЕК+ не се придържат към договорените лимити за производство.

Поставете оценка:
Оценка 5 от 5 гласа.

Свързани новини