21 Октомври, 2024 17:54 5 079 34

"Берлинер Цайтунг": Кризата в Германия удря и по България

  • германия-
  • инфлация-
  • икономика-
  • газ-
  • нефт-
  • олаф шолц

През последните години българската индустрия се развива и благодарение на изгодното двустранно сътрудничество с Германия, коментира изданието

"Берлинер Цайтунг": Кризата в Германия удря и по България - 1
Снимка: БГНЕС

Стагнацията в германската икономика се отразява зле и на България. Дъщерните фирми на германски компании в страната се тревожат за бъдещето си и търсят нови пазари, пише "Берлинер Цайтунг" и дава два примера от Пловдив.

Красен Кръстев ръководи от почти 12 години „Мекалит България“ в Куклен, край Пловдив – предприятие, специализирано в производството на пластмасови компоненти и системи за различни браншове, сред които автомобилната индустрия, домакинските уреди и електрониката. Продуктите на „Мекалит“, дъщерна фирма на германската „Мекалит груп“ от Лихтенау, провинция Баден-Вюртемберг, се използват от редица реномирани марки като „Бош“, „Миле“, „Либхер“, но също така - „Порше“ и „Ауди“. А понеже голяма част от клиентите на фирмата са в Германия, нейният успех е тясно свързан със състоянието на германския промишлен сектор, пише „Берлинер Цайтунг“.

През последните години българската индустрия се развива и благодарение на изгодното двустранно сътрудничество с Германия, коментира изданието и дава примери: днес Германия е най-големият търговски партньор на България: през 2023 година българският внос от Германия е възлизал на 6,1 милиарда евро (12,4% от общия внос), а износът от България за Германия е надхвърлил шест милиарда евро, т.е. 13,7 процента от общия. Между 2013 и 2023 година търговията между двете страни се е увеличила със 120 процента, съобщава вестникът.

Спад в износа за Германия с почти 10 процента

Но сега Германия е пред рецесия, която кара Кръстев да се безпокои за бъдещето. Германската автомобилна промишленост е в застой, като последствията от това се усещат и в България - миналата година стойността на българския износ за Федералната република е спаднала с 9,5 процента.

Особено засегнати са тези фирми в България, които са част от глобалните вериги за доставки, най-вече за производителите на автомобили. „Автомобилната промишленост бе засегната тежко от бързия преход към електромобилност, коята обаче след първоначалния бум не отговори на очакванията“, обяснява пред „Берлинер Цайтунг“ Кръстев. А към това се добавя и острата конкуренция от Китай.

Конкуренция от Китай и високи енергийни цени

Както посочва Кръстев, в Китай например е възможно един автомобил да бъде изработен изцяло на едно-единствено място, като логистиката и производителите на части са отдалечени на не повече от 100 км едни от други. „С децентрализирания си модел на производство ЕС просто няма как да остане конкурентоспособен“, казва Кръстев.

Нарасналите енергийни цени също дават своето отражение. „Те се удвоиха буквално за ден“, казва Кръстев, а „Берлинер Цайтунг“ допълва, че цените на тока в България са се увеличили много в началото на 2021 година покрай общата европейска енергийна криза.

Макар пълната либерализация на българския енергиен пазар още да не е завършена, преходът към пазарни цени за промишления сектор вече е започнал и води до сериозен ръст в разходите. В комбинация с нарастващия натиск върху размера на заплатите това води дотам, че на Мекалит му се е наложило нееднократно да променя цените си.

Или диверсифицираш, или умираш

По думите на Кръстев поръчките на много фирми в България в момента спадат или биват изцяло отказвани, а когато това се извършва от освен или дори единствен клиент на фирмата, е ясно, че за нея възниква сериозен риск, обяснява Кръстев пред „Берлинер Цайтунг“.

„Ние минимизирахме рисковете и диверсифицирахме списъка си с крайни клиенти“, отбелязва директорът, който подчертава, че днес пазарът изисква диверсификация повече от когато и да било: „Или диверсифицираш, или умираш“, казва той през изданието.

Въпреки кризата: растежът е възможен

Политика на диверсификация отдавна следва и друго предприятие в същия район – дъщерната фирма на германския концерн „Булде“. Там се произвеждат метални компоненти и механични строителни елементи за различни индустрии: от стъклени фасади и метални конструкции до парапети и слънцезащитни системи. В трудните времена българският филиал на фирмата не само е успял да устои на икономическата стагнация в Европа и на спада в германската икономика – той дори се разраства.

„През последната година нашето предприятие се разрасна с 20 процента и планираме още едно увеличение от 20 процента“, казва пред „Берлинер Цайтунг“ Маргарита Стоичкова, управителка на „Булде“- България. Фирмата печели особено много от значителния подем на строителния сектор в България. Стоичкова споделя мнението на Кръстев, че ключът за оцеляването е диверсификацията.

Още повече, че става дума за страна като България, чиято икономика се доминира изключително силно от малки и средни предприятия. Близо 76% от българските работници за заети именно в малки и средни предприятия, което е значително повече от средното ниво за ЕС (67%), коментира още изданието.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Русофилчо

    8 55 Отговор
    Всяка криза ще удря руснаците до дупка

    Коментиран от #6, #17, #18

  • 2 провинциалист

    29 7 Отговор
    Защо казвате на освобождаването от зависимости "криза"?
  • 3 Ивелин Михайлов

    54 16 Отговор
    Трябва да се откачим от потъващия кораб ес и да се качим на БРИКС! 🔥
  • 4 Програмист

    48 11 Отговор
    България да влиза в ШОС! Пълна забрана на санкции срещу Русия и изпращане на военна помощ за руската армия! Договор за свободна търговия с Китай!
  • 5 Аман

    44 4 Отговор
    от инвеститори, готови да плащат минимална РЗ....

    Коментиран от #28

  • 6 А бе спукан

    26 2 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилчо":

    Бърдук от най въшивата държава в Европа
  • 7 Kaлпазанин

    34 3 Отговор
    Ти да видиш пак ,кой ще плати сметката ,вие за ефекта на доминото май сте чували ,ама не е удобно да го споменавате .ганьо и той не си научи урока ,че стана ли напечено пак ще остане по гол ди@@@@
  • 8 удря и по България

    35 5 Отговор
    Че атлантизма винаги е удрял по България
  • 9 Поправка

    35 3 Отговор
    Руските санкции на Германия удря и по България
  • 10 Берлинер Цайтунг

    54 4 Отговор
    Стомана няма, алуминий няма, вагони няма, локомотиви няма, никел няма, автомобили няма, химия няма, торове няма и стъкло няма... ама атлантизъм има бол..

    Коментиран от #16, #19

  • 11 Ъхъъъъъ

    18 1 Отговор
    "Берлинер Цайтунг": Кризата в Германия удря и по България
  • 12 Милен

    31 0 Отговор
    "Нарасналите енергийни цени също дават своето отражение. „Те се удвоиха буквално за ден“. И що се вдига цената на енергията, при положение, че през деня фотоволтаиците произвеждат повече от половината Ел. енергия? Нали тя беше най-евтината, направо без пари?
  • 13 Читател

    28 0 Отговор
    "Стагнацията в германската икономика се отразява зле и на България"

    Е как според нашите козячета България цъфти и върже като колония на краварите, в Германия няма никаква стагнация а само в Русия е зле и тя всеки момент ще се разпадне, яйца няма по магазините и руснаците нямало какво да ядат.

    Пък сега да им съборят опорките и то вкиснатото зеле - ето и там почнаха "лъжливата пропутинска пропаганда" според тях. Първо беше Билд, след това ФАЦ а сега и дойче веле - никак не е хубаво това всички да се обръщат срещу тях - само Галя им остана и Бесарабски фронт.

    Ех колко мъка има по този свят и все козяшка мъка.
  • 14 Абе верно ли че "Берлинер Цайтунг"

    22 0 Отговор
    Се били притеснили точно за България? А?
  • 15 9999

    3 24 Отговор
    Лукашенко е забиол нож в гърба ни кремълския неук милиционер. От месеци тайно преговаря със запада зад гърба на Путин и освбождава по няколко затворници от "опозицията" в замяна на сваляне на част от западните санкции на Беларус. Това Лукашнко го прави в знак на добра воля... Западът му е предложил да не се кандидатира за президент на Беларус повече в замяна на гаранции за неговата физическа неприкосновеност и безопасност. Целта - Беларус да стане нормална ротшилдова "демокрация". Путлер е бесен, защото всички го изостват с неговата излагация със 100 годишната спедиална 3-дневна операция.

    Коментиран от #21

  • 16 Хахахаха .....6

    8 0 Отговор

    До коментар #10 от "Берлинер Цайтунг":

    Яко ...Якоб и после пак концлагери
  • 17 Гиксиран

    19 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилчо":

    Абе, мисли за България, бре. Русия ще се оправи.
  • 18 Антитрол

    18 0 Отговор

    До коментар #1 от "Русофилчо":

    Като гледам кризата не удря руснаците а тук казват българите и германците но вас какво ви интересува - грантовете за "справяне с руското влияние" са редовни за сега (ако не изберат Тръмп). Важното е господарите ви да са добре нали.

    Пък за първи коментар да не би да пращат двойно че 17.54 е излязла статията а в 17.57 вече си пуснал коментар - кога успя да я прочетеш и да напишеш поредната глупост - или за четене никой не дава пари.
  • 19 Това е положението пич

    17 0 Отговор

    До коментар #10 от "Берлинер Цайтунг":

    "Санкциите работят" и "Плана за победа" работи и от всякъде 6
  • 20 хаах

    1 19 Отговор
    Двадесет копейки се събрали и Поход за Мир сделали.

    Коментиран от #22, #25

  • 21 Антитрол

    18 1 Отговор

    До коментар #15 от "9999":

    "От месеци тайно преговаря със запада зад гърба на Путин"

    Значи ужким "тайно" преговарял ама всички козячета са добре осведомени от Галя.

    До кога проаганда с плоски лъжи - хайде напънете се да измислите нещо по-умно или за там трябва акъл а той е дефицит при вас.
  • 22 Запознат

    17 0 Отговор

    До коментар #20 от "хаах":

    Ами въпреки грантовете от "отворено общество" козячетата и 20 не могат да се съберат и да направят "поход за война". Крият се зад компютрите че маже да изпитат "народната любов". Те са активни само на София прайд.
  • 23 Без Русия

    17 0 Отговор
    Германия е под водата и Европа я няма

    Коментиран от #29

  • 24 Кючека предстои

    16 0 Отговор
    "Удря" е мекото казване на заличава.
    Ние сме на командно дишане към момента, а след това.....?
  • 25 Ъхъъъъъ

    5 0 Отговор

    До коментар #20 от "хаах":

    Как после ще те сделат....
  • 26 Павел

    16 0 Отговор
    За първи път чуваме, че в Германия имало криза, сигурни ли сте? Германия не беше ли процъфтяваща евроатлантическа икономика, защо така сега всявате смут. Те даже и по времето на ковид нямаха криза.
    Имат ли яйца?
    А газ?
  • 27 Много

    5 0 Отговор
    дипломатично изказване !
  • 28 стоян

    2 0 Отговор

    До коментар #5 от "Аман":

    До 5 ком - а заслужаваш ли повече щом тука ревеш - а не си на работа - намери ти инвеститор повече да плаща от минималната
  • 29 !!!

    2 0 Отговор

    До коментар #23 от "Без Русия":

    Яко!!!!
  • 30 Реалности днес и бъдеще утре

    10 0 Отговор
    Съюзът с Германия причини две национални катастрофи на България. Днес с интерес ще наблюдаваме неизбежната трета национална катастрофа на натовска евроБългария. Колкото повече нато и ЕС с ценностите за България, толкова повече деградация, разпад и национална катастрофа,поради слабоумие и национално предателство за пари. РИформи налагани от Евро Комисари срещу пари, си е явна проституция ! Всъщност това е Троцкизъм днес. Това което силите стоящи зад Лев Давидович Бронщейн -Троцки не успяха да направят през 1917-1937год и през 1941г. -44г. правят днес. Но няма да успеят ,колкото и да са и се усещат силни. Те не могат да унищожат,заблудят или подчинят исляма, будизма, православието и др. възгледи за света,каквито и фокуси да измислят. България е малка страна и за да се спаси , първо и преди всичко и трябва, патриотизъм, родолюбие, православно възпитание и държавност. Да си спомним за нашите Възрожденци, за нашето слово,за нашия православен морал и за непобедимия Български национален дух. Това е пътят.
  • 31 А не фе

    11 0 Отговор
    САНКЦИИ ДА ВИ ЕБ.... МАЙКАТА И НАДРИСКАНИТЕ ЕСГЕЙЦИ ПРОСТИ КАК СЕ САМОУБИХА ЗАРАДИ ТЕЗИ ТЪПИ ЕВРЕЙСКИ СЛУГИ,АМЕРИКАНЦИТЕ.ТЕ ПЪРВА ЩЕ СЕДИМ И ЩЕ СКЛЯПАМЕ НА ПАРЦАЛИ С ТОЗИ ЕСЕС БАРДАК!БЪЛГАРИЯ НЕ Е НЕЗАВИСИМА НАПРОТИВ БЪЛГАРИЯ СЕ УПРАВЛЯВА ОТ ВЪНШНИ СИЛИ!

    Коментиран от #33

  • 32 Факт

    6 0 Отговор
    Великото постижение на българина да сглобява хладилници. Няция от полугранотни полу маймуни а иначе дизела умре и с германия е свършено те освен него технология за клечка за зъб да произведат нямат полуграмотни май муни са и те.
  • 33 Сократ

    2 0 Отговор

    До коментар #31 от "А не фе":

    Още ли не си разбрал, че България е окупирана и е колония на сащ и техните марионетки в ЕС?
  • 34 без евроцензура

    3 0 Отговор
    Между 22 и 24 октомври в Казан ще се проведе среща на върха на БРИКС. Антонио Гутериш също ще присъства. Множи се числото на държавите, които искат да членуват в БРИКС . Този колосален икономически съюз между равноправни не е антизападен, той просто не е западен !