Отидете към основна версия

2 086 56

Аятолах Хаменей: Идва денят, в който Иран ще елиминира своите врагове

  • аятолах али хаменей-
  • иран-
  • израел-
  • бенямин нетаняху-
  • хизбула-
  • масуд пезешкиан

Забележките на Хаменей идват ден след ракетната атака на Техеран срещу Израел, която израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече "голяма грешка", добавяйки, че армията определено ще отговори на нея

Снимка: БГНЕС/ЕРА

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей се появи в социалните медии в сряда и обвини САЩ и "някои европейски държави" за напрежението в Близкия изток, като обеща, че ще дойде денят, в който Иран ще елиминира своите "врагове в региона".

В поредица от публикации на X иранският лидер заяви, че "коренът" на войните в региона се крие в присъствието на "тези, които се застъпват за мир".

"Ако злобата на САЩ и някои европейски страни бъде премахната от този регион, несъмнено тези конфликти и войни ще бъдат напълно елиминирани. Тогава страните в региона могат да живеят заедно в мир, здраве и просперитет."

"Надяваме се, че с Божията помощ, упоритите усилия на иранския народ, вдъхновението, почерпено от Ислямската революция, и сътрудничеството с други нации, ще премахнем нашите врагове от региона."

Забележките на Хаменей идват ден след ракетната атака на Техеран срещу Израел, която израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече "голяма грешка", добавяйки, че армията определено ще отговори на нея.

Франция обяви в сряда, че е мобилизирала своите военни сили в Близкия изток, за да противодейства на заплахата от Иран, след като Техеран изстреля балистични ракети по Израел. В същото време Германия предупреди, че регионът е изправен пред сериозна опасност от пълномащабен конфликт.

Силите на Обединеното кралство са подкрепили Израел при атаката на Иран. Според BBC отново са замесени британските изтребители, както беше и през април, когато Иран последно атакува Израел с ракети.

Джон Хийли, министърът на отбраната на Великобритания каза, че британските сили са "изиграли своята роля в опитите за предотвратяване на по-нататъшна ескалация", но не даде повече подробности.

Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 26 гласа.

Свързани новини