Отидете към основна версия

365 0

Тайфунът „Кратон“ връхлетя южната част на Тайван

  • тайван-
  • тайфун-
  • връхлетя-
  • кратон

Два смъртни случая и множество ранени след мощния тропически циклон

Снимкa: БГНЕС

Тайфунът „Кратон“ днес достигна сушата в южната част на Тайван, предаде АФП, цитирано от БТА.

Районът беше отцепен в продължение на два дни преди пристигането на мощния тропически циклон, който вече е причинил смъртта на двама души, а над 100 са ранени.

Стихията беше предшествана от силни ветрове със скорост 126 км/ч и пориви до 162 км/ч, както и проливни дъждове.

„Тайфунът „Кратон“ достигна сушата близо до квартал в Гаосюн около 12:40 ч. днес (04:40 ч. по Гринуич) в южната част на острова“, съобщи Централната метеорологична служба на Тайван.

Училищата и офисите на острова остават затворени от вчера, а на жителите на пристанищния град Гаосюн, разположен в южната част на острова, беше препоръчано да се укрият.

„В този район ще има разрушителни ветрове. Потърсете убежище възможно най-скоро“, предупредиха днес метеоролозите в съобщения, изпратени на мобилните телефони на местните жители.

Стихията вече донесе проливни дъждове и силни ветрове на острова. Властите съобщиха за двама загинали при инциденти, причинени от лошото време; двама души са в неизвестност, а над 100 са ранени.

Във вторник 70-годишен мъж падна от дърво в източната част на Тайван и почина в болница на следващия ден. Друг мъж, на 66 години, който беше приет в болница в югоизточната част на страната в понеделник, след като камионът му се блъсна в паднала на пътя скала, също почина вчера.

„Кратон“ наруши въздушния трафик, поради което всички вътрешни полети днес са преустановени за втори пореден ден.

Според данни на властите тайфунът е причинил временни прекъсвания на електрозахранването в близо 55 000 жилища.

Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.

Свързани новини