Отидете към основна версия

3 262 132

Украйна призовава Хага да нареди демонтиране на Кримския мост

  • украйна-
  • хага-
  • мост-
  • демонтиране-
  • кримския мост

Изслушванията в Хага разкриват исканията на Украйна за отговорност на Русия за незаконното строителство на моста

Снимкa: БГНЕС

Украйна призова Арбитражния съд в Хага да задължи Русия да демонтира Кримския мост. Това заяви представителят на Украйна Оксана Золотарева, която говори на изслушванията в Хага, съобщава "Укринформ", цитирано от News.bg.

Според нея Русия незаконно е построила моста и сега трябва да го премахне, за да осигури преминаването през Керченския пролив в съответствие с международното право. "Демонтирането на моста е единственият начин да се възстанови преминаването на кораби от всички страни, които са използвали пролива в миналото, и на кораби, които ще го използват в бъдеще", каза Золотарева.

Украйна започна арбитражно производство срещу Русия през септември 2016 г. През 2020 г. арбитражният съд в Хага потвърди своята юрисдикция и изслушванията по същество започнаха на 23 септември 2024 г.

Като част от този случай Украйна настоява Конвенцията по морско право да бъде приложена и Русия да бъде подведена под отговорност за нейните нарушения, включително незаконното строителство на Кримския мост, свързващ анексирания Крим с Краснодарския край.

Строителството на моста, който свързва Кримския полуостров с руския континентален бряг през Керченския проток, започва през 2016 г. и е завършено през 2018 г.

След анексирането на Крим от Русия през 2014 г. Русия вижда необходимостта от изграждането на транспортен коридор между полуострова и Русия. Кримският полуостров беше изолиран поради международните санкции, а Украйна прекъсна транспортните връзки с региона. За Русия това беше важен стратегически и политически проект, който трябваше да подсили връзката между Крим и континенталната част на Русия, както и да улесни движението на хора и стоки.

Руската компания "Стройгазмонтаж", собственост на Аркадий Ротенберг, близък съюзник на президента Владимир Путин, беше избрана за главен изпълнител на проекта. Проектирането на моста включваше комплексни инженерни решения поради сложните природни условия, като силни ветрове, течения и риска от сеизмична активност в региона.

Мостът е дълъг 19 километра и включва две части - автомобилна и железопътна. Автомобилната част беше отворена през май 2018 г., а железопътната линия стана оперативна в края на 2019 г. Той е най-дългият мост в Русия и Европа. Съоръжението преминава през остров Тузла и изкуствена насипна коса, което улесни строителството.

Освен инфраструктурното значение, Кримският мост има и силно символично значение за Русия. Той представлява физическата свързаност на Крим с Русия и е важен елемент от руската политика спрямо региона.

Проектът беше посрещнат със силни критики от страна на Украйна и международната общност, която го разглежда като символ на анексията на Крим. Европейският съюз и САЩ наложиха санкции на компании и лица, свързани със строителството на моста. Въпреки това Русия продължи проекта и го представи като успех на своята инженерна и икономическа мощ.

Поставете оценка:
Оценка 2 от 73 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: