Отидете към основна версия

5 855 164

Руската офанзива в Източна Украйна ще приключи до седмици

  • украйна-
  • isw-
  • русия-
  • донбас-
  • война-
  • угледар-
  • източна ук-
  • руска армия

Напоследък руските сили са постигнали значителни тактически успехи, но не са демонстрирали способност да превземат оперативно значими цели

Снимка: БГНЕС/ EPA

Руските войски не разполагат с достъпен човешки ресурс и материални средства, за да продължат засиленото настъпление за неопределено време, а настоящите руски настъпателни операции в Източна Украйна вероятно ще приключат през следващите месеци, ако не и седмици. Това заявява в нов доклад американският мозъчен тръст Институт за изследване на войната (ИИВ), съобщи Укринформ, предаде БТА.

В доклада се отбелязва, че напоследък руските сили са постигнали значителни тактически успехи, но не са демонстрирали способност да превземат оперативно значими цели. ИИВ прави разграничение между тактически успехи, които са от значение на тактическото ниво на войната в близост до районите на бойни действия, и оперативни успехи, които са значителни на оперативното ниво и засягат големи сектори от цялата фронтова линия.

Анализаторите на ИИВ смятат, че превземане на Угледар от руските войски само по себе си няма да промени радикално оперативната обстановка в западната част на Донецка област и руските сили вероятно ще се борят да постигнат оперативните си цели в района по време на продължаващата настъпателна операция в западната част на Донецка област.

"Руските настъпателни операции, които преследват оперативно значими цели, като например усилията за завземане на Часов Яр или за изтласкване на украинските сили от левия (източен) бряг на река Оскил, или са в застой, или съответно водят до постепенни успехи в продължение на дълги периоди от време“, се казва в доклада.

Според анализаторите на ИИВ руското военно командване е подготвяло провежданата в момента настъпателна операция "Руско лято 2024“ месеци предварително и е натрупало оперативни резерви и ресурси за операцията, които през последните месеци на настъпателни боеве вероятно силно са се изчерпали.

Според съобщенията руските сили са имали за цел да създадат нова оперативна групировка на силите с неангажирани оперативни резерви до 70 000 души за настъпателната операция в северната част на Харковска област през май 2024 г., като същевременно са създали оперативни резерви за настъплението на Централната групировка на силите към Покровск това лято. Руските сили вероятно са изразходвали голяма част от тези резерви поради забавянето на настъпателната операция в северната част на Харковска област, за засиленото темпо на настъпление по посока Покровск и в западната част на Донецка област, както и за отговора на украинското нахлуване в Курска област.

Руските сили също така продължават да понасят големи загуби на бронирана техника при големи, неуспешни нападения по цялата фронтова линия, особено в западната част на Донецка област. ИИВ прогнозира, че руските сили вероятно са натрупали голямо количество оборудване за такива нападения, но значителните средносрочни и дългосрочни ограничения на руските запаси от бронирани машини ще стават все по-значими с нарастването на загубите и може да принудят руското военно командване да преосмисли ползата от продължаването на такава засилена механизирана дейност в Украйна. Продължаващите тежки руски загуби в Донецка област и по-нататъшното руско пренасочване към Курска област ще отслабят способността на Русия да поддържа настъпателни операции в Североизточна и Източна Украйна, въпреки че е по-вероятно руските сили да продължат да намаляват настъпателната си дейност в по-нископриоритетни сектори на фронта, отколкото да го правят равномерно по цялата фронтова линия.

Според доклада на ИИВ настоящата руска настъпателна операция през лятото на 2024 г. "вероятно ще достигне кулминацията си през следващите седмици и месеци", но въпреки това руските сили може да продължат да провеждат настъпателни операции с много по-ниско темпо в цяла Украйна с надеждата, че последователният настъпателен натиск ще попречи на украинските сили да натрупат жива сила и ресурси, необходими за оспорване на инициативата на целия театър.

Поставете оценка:
Оценка 1.9 от 75 гласа.

Свързани новини

Новини по държави: