Тема: Украйна

4 Октомври, 2024 20:46 1 477 38

Корупция в украинската армия: мъже давали пари и бижута на медицинска служителка, за да избегнат мобилизация

  • украйна-
  • корупция-
  • мобилизация-
  • русия-
  • война-
  • войници-
  • подкуп-
  • тетяна крупа

Украинските власти иззеха 5 милиона евро от служителка, отговаряща за мобилизацията в армията

Корупция в украинската армия: мъже давали пари и бижута на медицинска служителка, за да избегнат мобилизация - 1
Снимка: БГНЕС/ EPA

Украинските власти обявиха днес, че са конфискували равностойността на почти 5 милиона евро в брой от служителка, заподозряна, че е помагала на мъже, отклоняващи се от военна служба, да избегнат военна мобилизация, предаде Франс прес, съобщи БТА.

Украинското Държавно бюро за разследване (ДБР) съобщи, че е открило „близо шест милиона долара“ в различни валути, както и бижута и други ценности в апартамента и офиса на ръководителката на медицинската комисия за западната Хмелницка област, която отговаря за оценката на годността на мъжете за мобилизация.

Жената, идентифицирана от медиите като Тетяна Крупа, и нейният син, ръководител на регионалния клон на държавния пенсионен фонд, са били задържани вчера, заяви за АФП говорителят на ДБР Олег Слободян. В офиса на служителката разследващите открили фалшиви документи за инвалидност и списъци на пенсионери с фиктивни медицински диагнози, се казва в изявление на ДБР.

Според същия източник семейството притежава и повече от два милиона евро в банкови сметки в чужбина и имоти в Украйна, Австрия, Испания и Турция. По време на обиска служителката се опитала да се отърве от част от парите, като изхвърлила през прозореца две чанти, съдържащи равностойността на повече от 450 000 евро, допълва ДБР.

ДБР публикува снимки и видеоклип от обиските, на които се виждат купчина пакети с пари пред лежащ на легло мъж, който не е идентифициран. Двамата арестувани служители са заподозрени в измама в големи размери и незаконно обогатяване и ги заплашва до 12 години затвор, както и конфискация на цялото им имущество, посочи ДБР.

Случаят предизвика вълна от възмущение в социалните мрежи в момент, когато структурите, отговарящи за набирането на военнослужещи, са смятани от мнозина за корумпирани, а украинската армия изпитва отчаян недостиг на новобранци след повече от две години и половина руска инвазия. Службата за сигурност на Украйна (ССУ) съобщи днес, че е разбила „престъпна група от 13 души“ в Харков, втория по големина град в североизточната част на Украйна, помогнала на повече от 400 мъже да избегнат мобилизацията, използвайки фалшиви документи за инвалидност. Ръководителят на общинската медицинска комисия и няколко негови подчинени са били част от тази група, която е предлагала услугите си срещу „от 2000 до 5000 долара“ на човек, посочи в изявление ССУ.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Демократ

    6 46 Отговор
    Руснаците още Курск не могат да си върнат а тръгнали срещу Укряйна а ми ако вместо Укряйна беше Франция например майка плаче щяха да са.

    Коментиран от #10, #18, #20

  • 2 Пич

    33 2 Отговор
    Има умни които живеят , и глупаци които умират ! Никога не са ми били симпатични глупаците !!!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 стоян георгиев

    8 12 Отговор
    Истински герои на украiне 😂😂😂

    Коментиран от #8

  • 5 Сатана Z

    32 3 Отговор
    Краварски сенатор е повдигнал въпроса пред Украинската Рада защо ня се мобилизират 18—20 годишните,при положение,че САЩ дават оръжие а от Укрите се изисква някой да го държи.

    Коментиран от #11

  • 6 Сократ

    43 3 Отговор
    Корупция в укро армията? Ама моля ви се. Това е путинска пропаганда, да знаете. Това се знае от всички. Тарифите набъбнаха като великденски козунак. Ама нашите ... продължават да се правят на евроатлантици. Още ли не разбрахте, че Европата потъва?
  • 7 Трагедията на Украйна е,

    7 25 Отговор
    че там живеят прекалено много руски колаборанти с украински паспорти!

    Коментиран от #13

  • 8 Механик

    2 4 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Ще ми ги турниш ли утзат?

    Коментиран от #12

  • 9 От страни

    31 2 Отговор
    Па тя само тая ли е? Всичко живо изкарва пари от хората там. Командирите прибират картите на ранените и убитите и им взимат заплатата и ги водят живи. Лекарите парчетосват ранените на органи. ТЦК-то взима пари за да не ги вкарва в казармата, "зелкита" и приятели взимат пари от продажбите на поставеното оръжие и получените помощи. Всичко живо крадне и влачи. Такива са биле винаги, работил съм там та знам. "Абы гроши" - е техната национална идея.
  • 10 Сократ

    28 2 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Демократче, а кой ти каза, че укрите изобщо за влизали в Курск? Да, още в областта, ама за сметка на 18К убити укри. Страхотна стратегия.
  • 11 От страни

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "Сатана Z":

    Ермак и компания са ги преброили вече и са сметнали колко месеци ще могат да подклаждат огъня с децата.

    Коментиран от #16

  • 12 Белята

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "Механик":

    И аз нямам работа!
  • 13 Смърф

    19 3 Отговор

    До коментар #7 от "Трагедията на Украйна е,":

    Изкуственно създадена
    Смесица от всички националности от бившия СССР
    Ето това е истината .
    И логично ще приключи
  • 14 az #СВО

    27 3 Отговор
    Конвейрът на смъртта в бивша Украйна, наречен "мобилизация" е цяла индустрия, генерираща огромни приходи. Впрочем това е най-доходоносното занятие в момента в страната на Бандера!
  • 15 антрашпиц

    20 1 Отговор
    Ми разбирам ги,на никой не му се мре.
  • 16 Сатана Z

    5 9 Отговор

    До коментар #11 от "От страни":

    🇺🇦 Мобилизирането на мъже от 18 или 20 години е необходимо за Украйна; този въпрос се повдига както на заседанията на депутатите от Върховната Рада, така и в дискусиите с американските конгресмени.

    Това съобщи секретарят на парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване Роман Костенко в ефира на украинския телевизионен канал НТА.

    „Винаги говорим за това в комисията. Не си спомням да е имало такова обсъждане на открито заседание на комисията, но няма такова нещо в света, че мъже на 20 години, на 18 години Моите колеги конгресмени ми пишат: ние ти даваме оръжие, а ти казваш, че нямаш хора над 20 години, трудно ми е да обясня не знам - каза той.
  • 17 Чистка

    17 2 Отговор
    Западна и Централна Украйна, особенно Хмелнитска и Лвовска област е пълно с корупция и милиционерска мафия заедно с техния съд и "помагачите" им
  • 18 Българин

    16 0 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Явно не могат щот там е пълно с юнаци като теб. Ей, пръц, иди си лакирай ноктенцата и остави мъжката работа на мъжете.
  • 19 БАНко

    15 2 Отговор
    НАТООВЦЕ , ТЕЗИ СЛУЧАИ И БЯГСТВОТО ПРЕЗ ГРАНИЦАТА , ПРЕДАВАНЕТО В ПЛЕН СА ВЕЧЕ МИЛИОНИ !!! НАРОДА В ОСТАТЪЧНА У-КРАЙНА ВЕЧЕ ЗНАЕ ИСТИНАТА ЗА ВОЙНАТА НА НАТОВСКАТА ЕВРОПА И САЩ СРЕЩУ РУСИЯ !!!
  • 20 Механик

    16 4 Отговор

    До коментар #1 от "Демократ":

    Ми не е така! Едни мъже доблестно се бият за родината си (Украина), а други дават подкупи, за да се скатаят.
    Но има и други и те са най-слизестите. Това сте тия, дето дойдохте тука да ви храниме, а вие да пишете коментари под 100 ника.
    На онези момчета, дето доблестно се сражават там, ние сваляме шапка, а на такива като вас...
    Вие сте дъното!
    Лека нощ, украински дезертьор! Дано спиш дбре!
  • 21 СТИГА С ТЕЯ ЗАБЛУДИ !!!!!

    22 2 Отговор
    С ТАЯ СТАТИЯ СЕ ПРИКРИВА РЕАЛНАТА ГРАНДИОЗНА КУРУПЦИЯ , С КОЯТО У ОЩЕ ПРЕДИ ВОЙНАТО ,БЕШЕ СВЕТОВНО ИЗВЕСТНА . А СЕГА ???? ВСИЧКО СЕ ВНАСЯ ВЕЗКОНТРОЛНО- ОРЪЖИЕ , МИЛЯРДИ БЕЗКОНТРЧНЛНО ПОХРЧЕНИ, ИЗЧЕЗВАЛИ ЕВРА И ДОЛАРИ ИИИИИИИ. ТО Е ОКЕАН ОТ КУРУПЦИЯ . СЕДНАЛИ ДА МИ ПИШАТ ЗА НЯКАВА БЛЯ,БЛЯ,БЛЯ ИСТОРИЙКА ЗА ДА СИ МИСЛИМ ЧЕ ИМА НЯКАКЪВ КОНТРОЛ. СТИГА С ТЕЯ ЗАБЛУДИ!!!!
  • 22 Баце ЕООД

    9 2 Отговор
    нимой бъде. такива патриоти са ... САРКАЗЪМ!
  • 23 Буха ха

    14 1 Отговор
    Маро, как смееш да пишеш такива лъжи. Млади украинци на талази се връщат и се записват в армията, отиди и виж колко зарязани украински Лексуси и Мерцедеси има на Слънчака, техните собственици заминаха на фронта.
  • 24 Майстора

    7 0 Отговор
    Каква корупция, хората спасяват кожата си.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Факти

    7 1 Отговор
    Това в Русия никога не може да стане! За това и Русия ще победи!
  • 27 Сократ

    5 2 Отговор
    Да подкарват жинките в армията. И без това въпросните жинки предават мъжете си на тцк. Има и майки, които предават синовете си. Смятайте какво представляват укро жинките.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 БАНко

    12 0 Отговор
    РУСКИ МЕДИИ ПОКАЗАХА ,,НАХОДКАТА" ОТ 5 000 000 ДОЛАРА !!! ПРИЛИЧАШЕ НА ШКАФЧЕТО НА СЕЛЯНИНА ОТ БАНКЯ !!!
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Да, Да

    2 0 Отговор
    Корупция е когато младите мъже на Украйна се опитват да оцелеят и да не дадат живота си за атлантическата кауза на Укро-хунтата и Колективния Запад в 21 век.
  • 32 Горски

    5 0 Отговор
    Войната е до последният балък в Източна Европа и тепърва започва. Предстои да се жертват доста дебили от Прибалтика, Полша, Румъния и България. Грузинците се усетиха и се оказаха по - умни от нас, което предполагам е нормално. Укрите нямат избор - или умират от глад, или ги убиват наборните служби, убиват ги граничарите при опит за бягство към Румъния/Полша, а също и руснаците. Хората раждат деца по собствено желание, за да оставят поколение - не го правят, за да попълват местата в някоя армия. За една майка загубата на дете е равна на ядрена война, от която всички сега се плашат. Рухва целия й свят и всички надежди и възможности за продължение на рода. Ако нейното дете го няма какво значение има дали го има света? политиците трябва незабавно да спрат войната, иначе ще ги застигнат майчините клетви, а те са силни.
  • 33 БУМ

    2 1 Отговор
    Споко бе и ние тука с байти Ганьо ще ви дадем по една пенсика белким помогнем 😩 че тези бг🇧🇬политици по заплата ни караха да даваме на осрайнците е още малко и всичко ще излезе на яве
  • 34 Яяяяя

    4 0 Отговор
    Хората искат да живеят, който ги упреква, да ходи сам на фронта
  • 35 отец Путин

    4 0 Отговор
    Човешко е, на украинците не им се мре за мераците на Зеления и Кравите и НАТО.
  • 36 Дyпe ще дават даже

    0 0 Отговор
    не само пари.
  • 37 Пропаганда

    0 0 Отговор
    на “лошите ватенки” и “ушанки”. Не вярвайте.
    Всичко е 6 там.
  • 38 Ммм… не,

    2 0 Отговор
    според мен кипи народен ентусиазъм, мъжете спонтанно се записват (под дулата на автоматите) да служат на тризъбеца и зелената жаба.
    По-скоро биха умрели, отколкото да не служат.
Новини по държави: