Отидете към основна версия

3 908 22

Новозеландски боен кораб потъна край Самоа

  • кораб-
  • нова зеландия-
  • самоа

Екипажът е в безопасност

Снимка: Фейсбук

Боен кораб на Кралския новозеландски флот е заседнал, а след това потънал край Самоа. Всичките 75 пътници и екипаж на борда са евакуирани в безопасност в островната държава, съобщиха Новозеландските сили за отбрана в днешно изявление, цитирано от Ройтерс и БТА.

„Манавануй“ – специализиран кораб за хидрографски изследвания, е заседнал вчера край южния бряг на втория по-големина остров на Самоа Уполу, докато е изследвал риф, съобщи контраадмирал Шейн Арндъл, командир на ВМС на страната.

Няколко съда са помогнали за спасяването на пътниците и екипажа, напуснали кораба в спасителни лодки. „За спасените се грижат в Самоа и в спомагателни съдове“, заяви контраадмиралът. Новозеландски патрулен самолет П-8А „Посейдон“ е бил вдигнат във въздуха, за да помага на спасителната операция.

Причините за засядането все още не са ясни и ще е необходимо допълнително разследване, заявиха Новозеландските сили за отбрана.

Местните медии публикуваха видеоматериали и кадри как „Манавануй“, който струва на правителството в Уелингтън 103 млн. новозеландски долара (113 млн. лв.), се е килнал настрани и над него се носи сив дим.

По-късно съдът се е преобърнал потънал, съобщиха Новозеландските сили за отбрана. От там допълниха, че си сътрудничат със самоанските власти, „за да се разберат последиците и да се сведе до минимум влиянието на околната среда“.

Военноморските сили на Нова Зеландия в момента действат при намален капацитет, като три от деветте им кораба не работят поради недостиг на екипаж, посочва Ройтерс.

Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 21 гласа.

Свързани новини