Отидете към основна версия

672 36

На референдума в Казахстан 71,12% подкрепиха изграждането на атомна електроцентрала

  • казахстан-
  • аец-
  • референдум-
  • резултати

"За" са гласували 71%

Снимка: ЕРА/БГНЕС

Изграждането на атомна електроцентрала (АЕЦ) в Казахстан бе подкрепено от 71,12% от гражданите на референдум, проведен на 6 октомври, сочат предварителни данни на Централната комисия по референдума.

„Броят на гражданите, участвали в гласуването, е 7 820 204 души, или 63,66% от имащите право да участват в референдума“, се казва в изявление на комисията. Гласувалите за положително решение по поставения на референдума въпрос са 5 561 937 души или 71,12%

Общият брой на гражданите с право на участие в референдума възлиза на 12 284 487 души.

"Броят на гражданите, гласували против поставения на референдум въпрос за изграждането на атомна електроцентрала в Казахстан, е 2 045 271 души от участвалите в гласуването. Броят на бюлетините, в които са избрани и двата варианта за отговор, т.е. признати за валидни, но не са взети предвид при преброяването на гласовете, възлиза на 82 729 бюлетини, обявени за невалидни, е 130 267“, каза председателят на Централната комисия по референдума. Нурлан Абдиров.

"Наблюдателната мисия от ОНД смята, че референдумът се е състоял на високо организационно ниво, в свободна и открита атмосфера, в съответствие с конституционния закон на Република Казахстан за републиканския референдум“, каза на брифинг ръководителят на наблюдателната мисия от Общността на независимите държави (ОНД), първият заместник-генерален секретар на ОНД Леонид Анфимов.

Членовете на мисията са разговаряли с национални наблюдатели в избирателните секции. „През това време, в което общувахме с националните наблюдатели, не чух оплаквания от никого, както и моите колеги. Всички бяха единодушни, че референдумът е проведен при спазване на нормите на действащото законодателство. Общо над 40 хиляди национални и 177 международни наблюдатели следяха за спазването на законодателството“, каза той и допълни, че в страната са създадени условия за международни мисии. Анфимов изтъкна и добрата организация на гласуването на хората с увреждания.

На 6 октомври в Казахстан се проведе референдум за възможността за изграждане на атомна електроцентрала. Общо в деня на гласуването бяха отворени над 10 хиляди избирателни секции, 59 от които в чужбина. Референдумът беше признат за валиден, тъй като в него взеха участие над 50% от гражданите с право на глас. За да се вземе решение по въпрос, поставен на референдум, той трябва да бъде подкрепен от повече от половината от гласувалите граждани.

Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.

Свързани новини